Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκικούς βομβαρδισμούς παρά την εκεχειρία καταγγέλλουν οι Κούρδοι

Για σποραδικές συγκρούσεις και βομβαρδισμούς που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε αμάχων, μιλά το SDF. Κρότοι οβίδων ακούγονταν σήμερα το πρωί στα τουρκοσυριακά σύνορα. Διαψεύδουν Ερντογάν και Τραμπ. Για συμφωνία-απάτη μιλούν οι Δημοκρατικοί.

Τουρκικούς βομβαρδισμούς παρά την εκεχειρία καταγγέλλουν οι Κούρδοι

Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη βόρεια Συρία, σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας με στόχο ένα χωριό κοντά στη μεθοριακή κωμόπολη Ρας αλ-Άιν, όπου κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται στην επίθεση της Άγκυρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικό πλήγμα της Τουρκίας στο χωριό Μπαμπ αλ-Χέιρ», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, παρά την εκεχειρία στην οποία συμφώνησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ η Άγκυρα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι οι Κούρδοι, κατηγόρησαν επίσης σήμερα την Τουρκία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει. «Παρά τη συμφωνία για να σταματήσουν οι μάχες, τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις και επιθέσεις πυροβολικού συνεχίζονται εναντίον των θέσεων μαχητών και οικισμών αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Μουσταφά Μπάλι. Ο ίδιος δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Ρας αλ-Άιν.

Κρότοι οβίδων ακούγονταν σήμερα το πρωί στα τουρκοσυριακά σύνορα παρά την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ερντογάν: Δεν συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία

Δεν γίνονται συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη συμφωνία Αγκυρας και Ουάσιγκτον για εκεχειρία, δήλωσε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Ενημέρωσα τηλεφωνικά τον Τραμπ για την έναρξη της επίθεσης στη Συρία, μία μέρα πριν την επιχείρηση, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαρροή της επιστολής Τραμπ, «όταν έρθει η ώρα».

«Η επίθεση στη Συρία θα συνεχιστεί, εάν η συμφωνία για εκεχειρία δεν εφαρμοστεί πλήρως μέχρι το τέλος της διορίας των 120 ωρών. Δεν είναι πρόβλημα για την Τουρκία, εάν οι συριακές δυνάμεις βρίσκονται σε περιοχές που έχουν καθαρίσει από κουρδικές δυνάμεις», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία δεν έχει στόχο να παραμείνει σε περιοχές στη βόρεια Συρία», πρόσθεσε.

«Απάτη» η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας λένε Πελόσι και Σούμερ

Εν τω μεταξύ, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισαν «απάτη» τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας με την οποία ανεστάλη η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Αυτή η συμφωνία «υπονομεύει (...) την αξιοπιστία της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής και στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στους συμμάχους και στους αντιπάλους μας, ότι δεν μπορούν να εμπιστεύονται τον λόγο μας. Ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν δεν έκανε καμία παραχώρηση, ενώ ο πρόεδρος [των ΗΠΑ Ντόναλντ] Τραμπ του τα έδωσε όλα», κατήγγειλαν οι Πελόσι και Σούμερ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες τους.

Κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών διεμήνυσαν ότι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα διεξαχθεί ψηφοφορία για το πακέτο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, το οποίο εισηγήθηκαν στελέχη των Δημοκρατικών αλλά και των Ρεπουμπλικάνων, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Παύση πυρός για 120 ώρες

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. 

«Σήμερα ανακοινώνω ότι χάρη στην ισχυρή ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ και στις στενές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, συμφωνήσαμε σε κατάπαυση πυρός» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Πενς.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Τουρκία θα διακόψει τη στρατιωτική επιχείρηση για να επιτρέψει την αποχώρηση των κουρδικών συριακών δυνάμεων του YPG από τη ζώνη ασφαλείας εντός 120 ωρών, σημείωσε ο ίδιος.

Ο αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις συριακές δυνάμεις, προκειμένου οι ΗΠΑ να διευκολύνουν την απόσυρσή τους από την περιοχή της ζώνης ασφαλείας των 32 χιλιομέτρων.

Όπως ανέφερε, υπάρχει συμφωνία να σταματήσει η στρατιωτική δράση στο Κομπάνι. Οι ΗΠΑ και Τουρκία δεσμεύτηκαν να δουλέψουν σε διεθνή βάση, ώστε να υπάρξει ασφάλεια στα σύνορα. Επιπρόσθετα η Τουρκία και οι ΗΠΑ δεσμεύονται από κοινού να καταπολεμήσουν τον ISIS στη Συρία.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά και την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο πλευρών που δέχτηκαν πλήγμα τις προηγούμενες ημέρες, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν νέες κυρώσεις και όταν γίνει μόνιμη κατάπαυση του πυρός θα αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν πρόσφατα. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συμπλήρωσε ότι θα δουλέψουμε με την Άγκυρα για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία.

Σε ερώτηση για το μέλλον των Κούρδων, ο Μ. Πενς είπε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ προς την Αγκυρα είναι να δουλέψουν με το YPG για να διευκολύνουν την απόσυρση που όπως είπε, «έχει ξεκινήσει». Θα αποσυρθούν περίπου 20 μίλια νότια από τα σύνορα, σημείωσε, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν λάβει εγγυήσεις από τους Κούρδους ότι θα αποχωρήσουν με συντεταγμένο τρόπο.

Η πρόθεση της Τουρκίας να σταματήσει τις επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει αυτή η απόσυρση καθιστά δυνατό το να συμβεί κάτι τέτοιο. Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ήταν πάντα υπέρ της «ζώνης ασφαλείας» και ότι θα είναι πάντα «ευγνωμονούσα» στη στήριξη του YPG στη μάχη κατά του ISIS.

«Ο Ντ. Τραμπ μάς έστειλε εδώ για να σταματήσει η βία», συμπλήρωσε.

Ο Μάικ Πενς υποστήριξε ότι το θέμα της τουρκικής τράπεζας Halkbank δεν τέθηκε στις διαπραγματεύσεις με τον Ερντογάν.

Η συμφωνία φαίνεται πως προβλέπει ότι τον έλεγχο της ζώνης ασφαλείας των 32 χιλιομέτρων θα έχει η Τουρκία, ο στρατός της οποίας καλείται να εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει προβληματισμό σε όσους Κούρδους διαμένουν στη συγκεκριμένη ζώνη.

Τα Tweet Τραμπ

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει λόγο για «σπουδαία νέα» που έρχονται από την Τουρκία, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της αντιπροσωπείας που έστειλε στην Αγκυρα (τον αντιπρόεδρο Μ. Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο) με τον Ερντογάν και μέλη της τουρκικής κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι εκατομμύρια ζωές θα σωθούν και ευχαρίστησε τον Τ. Ρ. Ερντογάν. 

Παράλληλα σημείωνε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν από τρεις ημέρες και ότι έπρεπε να υπάρξει κάποια «σκληρή» αγάπη (tough love) για να κλείσει.

Tην Παρασκευή ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον ενημέρωσε πως υπήρξαν κάποια πυρά στη βορειοανατολική Συρία παρά την εκεχειρία. «Μου είπε ότι υπήρξαν κάποια πυρά από ελεύθερους σκοπευτές και από όλμους αλλά εξουδετερώθηκαν γρήγορα. Θέλει παρά πολύ να εφαρμοστεί μια εκεχειρία ή μια παύση» έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Όπως σημείωσε, το ίδιο θέλουν και οι Κούρδοι. «Υπάρχει καλή βούληση και από τις δύο πλευρές και πολλές πιθανότητες επιτυχίας» πρόσθεσε.

Τουρκία: Εμείς πήραμε αυτό που θέλαμε - Δεν είναι «κατάπαυση πυρός»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να ελέγξουν οι τουρκικές δυνάμεις τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.  «Εμείς πήραμε αυτό που θέλαμε» υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου. 

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την εξαγγελία της συμφωνίας από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συλλέξει η Τουρκία τον βαρύ οπλισμό των κουρδικών συριακών δυνάμεων (YPG) και να καταστρέψει τις θέσεις τους. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος τόνισε πως δεν πρόκειται για «κατάπαυση του πυρός», καθώς αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων κρατών, αλλά ένα «πάγωμα» της στρατιωτικής επιχείρισης στη Συρία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v