Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπόδια στα σχέδια Τζόνσον για το Brexit

Βουλευτές των Εργατικών και αντάρτες των Συντηρητικών ψάχνουν τρόπους ώστε να αναγκαστεί ο Τζόνσον να ζητήσει παράταση, ακόμα και αν η Βουλή ψηφίσει το σχέδιό του για το Brexit. Η τροπολογία που ετοιμάζονται να καταθέσουν και ποιοι τη στηρίζουν.

Εμπόδια στα σχέδια Τζόνσον για το Brexit

Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον να περάσει σήμερα η συμφωνία για το Brexit αναμένεται να βρει εμπόδια, καθώς συμμαχία Εργατικών και πρώην βουλευτών των Συντηρητικών προωθούν ενωμένοι ένα νέο σχέδιο που στόχο έχει να εξαναγκάσει μια νέα παράταση του Brexit, σύμφωνα τον Guardian.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, μετά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που επιτεύχθηκε με τις Βρυξέλλες την Πέμπτη, με την οποία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας συμφώνησε σε τελωνειακό σύνορο στην Ιρλανδική Θάλασσα, ο Τζόνσον ήλπιζε να δώσει δραματικό τόνο στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, θέτοντας το δίλημμα πως είτε θα ψηφιστεί αυτή η νέα συμφωνία ή δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία.

Όμως παρά τις θετικές αντιδράσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνει και τις δηλώσεις στήριξης από αρκετούς βουλευτές των Εργατικών, τα σχέδια του Τζόνσον «έπεσαν σε λακκούβα» χθες Παρασκευή από μια διακομματική ομάδα της οποίας ηγούνται οι Όλιβερ Λέτουιν και Χίλαρι Μπεν.

Η ομάδα αυτή θα καταθέσει τροπολογία που θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να μην προχωρήσει σε έγκριση, μέχρις ότου ψηφιστεί η νομοθεσία για την εφαρμογή του Brexit.

Καθώς την τροπολογία αυτή αναμένεται να στηρίξουν οι Εργατικοί, καθώς και «αντάρτες» Συντηρητικοί περιλαμβανομένων των Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκώκ, φαίνεται πιθανόν να περάσει.

Ο Λέτουιν επιμένει πως το σχέδιό του δεν είναι να μπλοκάρει μια συμφωνία, σημειώνει ο Guardian. Όμως η κίνηση αυτή θα σήμαινε πως ακόμα και αν ο Τζόνσον εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών, και πάλι δεν θα μπορούσε να περάσει τη δοκιμασία που θέτει η Πράξη Benn για να προχωρήσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, που ορίζει προθεσμία μέχρι τις 11 το βράδυ του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός τότε θα είναι νομικά υποχρεωμένος να ζητήσει παράταση από την ΕΕ των 27 –κάτι που έχει επανειλημμένως πει πως δεν θα κάνει.

Το DUP πιθανόν να υποστηρίξει την τροπολογία

Οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν μια τροπολογία η οποία θα μπορεί να καθυστερήσει οποιαδήποτε άμεση απόφαση επί της συμφωνίας του βρετανού πρωθυπουργού για το Brexit, όταν αυτή θα παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου αργότερα σήμερα.

"Θα το εξετάζουμε αυτό επισταμένως", δήλωσε ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), στο ραδιόφωνο του BBC όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα του είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει την τροπολογία που εισηγήθηκε ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Ολίβερ Λέτουιν.

"Σίγουρα θα το εξετάσουμε πολύ προσεκτικά", τόνισε.

Το κόμμα DUP έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας λόγω των τελωνειακών συνεπειών της για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Καμία πρόθεση για παράταση

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Brexit, Στήβεν Μπάρκλεϊ, δήλωσε στο BBC News πως η Βρετανία δεν έχει καμία πρόθεση να παρατείνει την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει το Brexit πέραν του Δεκεμβρίου του 2020.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πάμε πέραν του Δεκεμβρίου 2020», είπε.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει το Brexit πέραν της τρέχουσας προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου αν το απαιτήσει ο νόμος, ο κ. Μπάρκλεϊ είπε πως ο κ. Τζόνσον θα συμμορφωθεί με τον νόμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v