Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιόδοξος ο Τζόνσον για πλειοψηφία στη συμφωνία του Brexit

Νέα προσπάθεια από τον Βρετανό πρωθυπουργό για να περάσει η συμφωνία του διαζυγίου. Θα ζητήσει σήμερα να τεθεί εκ νέου στη Βουλή, σε μία «ουσιαστική ψηφοφορία». Ποιοι τον στηρίζουν. Ενεργοποιείται η επιχείρηση Yellowhammer.

Αισιόδοξος ο Τζόνσον για πλειοψηφία στη συμφωνία του Brexit

Μία νέα απόπειρα για να υλοποιήσει την υπόσχεσή του και να βγάλει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, εν μέσω αυξημένης αισιοδοξίας ότι έχει πλέον τη στήριξη για να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το υπουργικό συμβούλιο κατέστησε σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν πτοείται από την ψηφοφορία του Σαββάτου, η οποία τον αναγκάζει να ζητήσει από την ΕΕ με επιστολή του, τρίμηνη καθυστέρηση της διορίας για το Brexit.

Ο Τζόνσον θα ζητήσει τη Δευτέρα από τη Βουλή των Κοινοτήτων να υποστηρίξει τη συμφωνία του με την ΕΕ με μια νέα «ουσιαστική ψηφοφορία», κάτι που δεν κατάφερε το Σάββατο, καθώς οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας τροπολογίας που δίνει περισσότερο χρόνο για να εξεταστεί η συμφωνία.

Αυτό θέτει τον Τζόνσον σε μια πιθανή πορεία σύγκρουσης με τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων John Bercow, ο οποίος θα μπορούσε να αποφασίσει να μην επιτρέψει την ψηφοφορία, διότι η ίδια ερώτηση τίθεται δύο φορές στην ίδια συνεδρίαση, κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών κανόνων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα εισαγάγει τη νομοθεσία που απαιτείται για την υλοποίηση του Brexit, με την ελπίδα να «τρέξει» γρήγορα το νομοσχέδιο μέσω των δύο τμημάτων του Κοινοβουλίου, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση νικήθηκε στην ψηφοφορία για την τροπολογία, την οποία έφερε ο πρώην υπουργός Συντηρητικών Oliver Letwin, με μόλις 16 ψήφους. Οι υπουργοί επέμειναν την Κυριακή ότι τώρα χρειάζεται η υποστήριξη 320 μελών του Κοινοβουλίου για να κερδίσει.

Ποιοι τον στηρίζουν

«Φαίνεται ότι έχουμε τους αριθμούς για να το πετύχουμε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στον τηλεοπτικό σταθμό του BBC και στην εκπομπή «Andrew Marr Show».

Την αισιοδοξία αυτή συμμερίζεται και ο Μάικλ Γκόουβ, αρμόδιος υπουργός για τις προετοιμασίες ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο οποίος δήλωσε ότι ο κίνδυνος της μη συμφωνίας του Brexit έχει αυξηθεί, επειδή δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Βρετανίας για παράταση.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ενεργοποιεί την επιχείρηση Yellowhammer, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να βεβαιωθεί ότι η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από μια χαοτική αποχώρηση από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον έλαβε επίσης στήριξη, όταν η πρώην υπουργός Αμπερ Ρουντ, η οποία αποχώρησε από την κυβέρνηση και το κόμμα των Συντηρητικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποβολή 21 συναδέλφων της, δήλωσε ότι αυτή και πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν εκτός κόμματος, είναι έτοιμοι να στηρίξουν τη συμφωνία του.

Ο πρωθυπουργός έχει επίσης τη στήριξη ενός μικρού αριθμού βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, αν και μπορεί να δώσει μάχη για να κερδίσει πολλούς περισσότερους. Βασικά, οι Εργατικοί θέλουν τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και οποιαδήποτε συμφωνία να τεθεί σε δημοψήφισμα, με την επιλογή της παραμονής στο μπλοκ, απαιτήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για συμβιβασμό. 

Παράταση έως τον Φεβρουάριο για το Brexit θα δώσει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει παράταση στο Brexit μέχρι τον Φεβρουάριο, εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν καταφέρει μέσα στην επόμενη εβδομάδα να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έχει προτείνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times.

Η αναβολή αυτή θα είναι ευέλικτη, κάτι που σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φύγει νωρίτερα -την 1η ή στις 15 Νοεμβρίου, τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο-, εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί στο μεταξύ, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Δεν πρόκειται πάντως να ληφθεί καμία απόφαση μέχρις ότου οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν πόσες πιθανότητες έχει να περάσει από το κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι, αναλόγως των εξελίξεων στο Λονδίνο, μπορεί να δοθεί παράταση στο Brexit από ένα μήνα (μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου) έως και έξι μήνες ή και ακόμη περισσότερο.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν αποκλείει μια μικρή παράταση στο Brexit

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας εξέφρασε την ελπίδα οι Βρετανοί βουλευτές να ψηφίσουν σήμερα για να προχωρήσουν σε μια συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει την περίπτωση οι Ευρωπαίοι να δώσουν μια μικρή παράταση στο Brexit, αν το Λονδίνο χρειαστεί χρόνο για να περάσει τη σχετική νομοθεσία.

"Ελπίζω ότι η βρετανική κάτω Βουλή, δείχνοντας την υπευθυνότητα που χρειάζεται, μπορεί να πάρει μια απόφαση πάνω σε αυτό το ζήτημα σήμερα και ότι βάσει αυτής της απόφασης θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit", δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο.

"Αν υπάρξουν προβλήματα στη Βρετανία με την επικύρωση, δεν αποκλείω ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια μικρή, τεχνική παράταση", πρόσθεσε.

"Αν δεν συγκεντρωθεί πλειοψηφία στην βρετανική κάτω Βουλή, τότε εμείς στην ΕΕ θα πρέπει να δούμε αν θα δοθεί τότε μια πλήρης παράταση - και μόνον τότε θα ληφθεί μια απόφαση γι'αυτό. Προς το παρόν, δεν θεωρώ ότι είναι συνετό ή αρμόζον να κάνουμε εικασίες σχετικά με αυτό", κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v