Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

McKinsey: Οι τράπεζες κινδυνεύουν να γίνουν μια «υποσημείωση της Ιστορίας»

Μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση με χαμηλά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον τραπεζικό τομέα, o οποίος αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από μικρά fintech startups, προειδοποιούν αναλυτές της McKinsey.

McKinsey: Οι τράπεζες κινδυνεύουν να γίνουν μια «υποσημείωση της Ιστορίας»

Το ένα τρίτο των τραπεζών δύσκολα θα επιβίωνε από μια σοβαρή οικονομική κάμψη και πρέπει να προχωρήσουν σε ριζική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τους μοντέλου, σύμφωνα με έκθεση 58 σελίδων της McKinsey.

Μια δεκαετία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η επενδυτική εμπιστοσύνη στις τράπεζες έχει αποδυναμωθεί, καθώς τα περιθώρια κέρδους έχουν συρρικνωθεί και ο ρυθμός αύξησης των εσόδων και των δανείων έχει επιβραδυνθεί, προειδοποιεί η συμβουλευτική.

«Η τραπεζική βιομηχανία δεν είναι συνολικά σε καλή κατάσταση, γιατί το 60% δεν έχουν αποδόσεις μεγαλύτερες από το κόστος του κεφαλαίου» σημειώνεται στην έκθεση.

Μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση με χαμηλά ή ακόμα και αρνητικά επιτόκια μπορεί να προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον τραπεζικό τομέα, o οποίος αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από μικρά fintech startups, προειδοποιούν σύμφωνα με το Reuters οι αναλυτές της McKinsey.

Όπως τονίζουν, οι τράπεζες «κινδυνεύουν να γίνουν μια υποσημείωση της Ιστορίας» καθώς οι νέες εταιρείες αλλάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών. 

Οι ίδιοι προτείνουν στις τράπεζες να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, να μειώσουν το κόστος μέσω outsourcing και να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες.

Παράλληλα, πρέπει να προχωρήσουν σε προσεκτικές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και εξαγορών και συγχωνεύσεων, ώστε να προετοιμαστούν για τον ψηφιακό ανταγωνισμό από νέες fintech εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v