Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελεσίγραφο Τζόνσον πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες για το Brexit

Λίγες μόλις ώρες πριν τις ψηφοφορίες απόψε στο βρετανικό κοινοβούλιο για τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός απειλεί με προσφυγή στις κάλπες, εάν η Βουλή μπλοκάρει τις αποφάσεις του. Σενάριο για αποδοχή δεκαήμερης παράτασης της διορίας για το Brexit.

Τελεσίγραφο Τζόνσον πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες για το Brexit

Εάν το Brexit καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο, τότε η κυβέρνηση θα αποσύρει το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και θα ασκήσει πιέσεις για εκλογές, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο, την Τρίτη, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες ψηφοφορίες, τόσο για την εφαρμογή της συμφωνίας του «διαζυγίου» από την ΕΕ, όσο και για το σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε κατηγορηματικά: «Εάν το κοινοβούλιο αρνηθεί να επιτρέψει να συμβεί το Brexit και αντ’ αυτού κάνει το δικό του και αποφασίσει να το καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο ή πιθανόν και αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει σε καμία περίπτωση με αυτόν τον τρόπο… Με μεγάλη λύπη της, θα πρέπει να αποσύρει το νομοσχέδιο και να προχωρήσει με γενικές εκλογές… Το επιχείρημά μου σε αυτές τις εκλογές θα είναι: Ας πραγματοποιήσουμε το Brexit».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα των FT, αυτό σημαίνει ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ταχύτητα του νομοσχεδίου είναι κριτικής σημασίας, αν και η απειλή για απόσυρση του νομοσχεδίου φαίνεται να εφαρμόζεται, μόνο αν η ΕΕ προτείνει καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και όχι μία πιο σύντομη παράταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπόρτερ των FT ο κ. Τζόνσον είναι έτοιμος να δεχτεί μια δεκαήμερη παράταση της διορίας για το Brexit, εφόσον χάσει τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αποδεχτεί μια τέτοια παράταση μόνο αν είναι η τελευταία.

Απόψε η ώρα της αλήθειας για τη συμφωνία του Brexit

Στις 21:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία, μέσα από την οποία αναμένεται να ανακαλύψει ο Μπόρις Τζόνσον εάν έχει οποιαδήποτε πιθανότητα για να περάσει τη συμφωνία του Brexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο και αν θα το καταφέρει ενόψει της διορίας της 31ης Οκτωβρίου.

Όπως θυμίζει το Bloomberg, δύο φορές έχει απορριφθεί η συμφωνία του Τζόνσον από τα μέλη της Βουλής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει ωστόσο να περάσει -και με μεγάλη ταχύτητα- το νομοσχέδιο, το οποίο θα εφαρμόσει τη νομική συμφωνία. Η ώρα της αλήθειας θα είναι περίπου στις 19:00 (τοπική, 21:00 ώρα Ελλάδος), όταν θα διεξαχθεί ψηφοφορία Δεύτερης Ανάγνωσης, για το αν το Κοινοβούλιο συμφωνεί με τις γενικές αρχές του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με προηγούμενες ψηφοφορίες των βουλευτών και τις δηλώσεις τους, ο Τζόνσον έχει μάλλον αρκετή στήριξη για να κερδίσει την ψηφοφορία. Ωστόσο, θα πρέπει να ακολουθήσει και μία ακόμη, για το αν οι βουλευτές συμφωνούν με το γρήγορο χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου. Εάν δεν περάσει αυτό το εμπόδιο, θα μπορούσε ακόμη να υλοποιήσει το Brexit, αλλά έχει μικρή πιθανότητα να το πετύχει εγκαίρως.

«O κόσμος δεν θέλει άλλες καθυστερήσεις, ούτε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ούτε εγώ», σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον, σε δήλωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Ας τελειώνουμε με το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και ας προχωρήσουμε».

Εάν χάσει στην ψηφοφορία Δεύτερης Ανάγνωσης, «πεθαίνει» και το νομοσχέδιο. Εάν χάσει στην ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα της υπόλοιπης συζήτησης, απλώς θα γίνει πιο δύσκολο να πετύχει την έξοδο από την ΕΕ εντός διορίας.

Μία ήττα σε οποιαδήποτε ψηφοφορία θα είναι χτύπημα για τον πρωθυπουργό, αλλά θα ενισχύσει το αφήγημά του, σύμφωνα με το οποίο το κοινοβούλιο προσπαθεί να εμποδίσει το Brexit.

Κάποιες κινήσεις του δείχνουν μία προσπάθεια να εντείνει τις διαφωνίες. Τη Δευτέρα, προσπάθησε να επαναλάβει την ίδια ψηφοφορία που διεξήχθη το Σάββατο, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου αποφάσισε κατά της διεξαγωγής της.

Εάν καθυστερήσει το Brexit και ο Τζόνσον προχωρήσει σε εκλογές, το σλόγκαν του θα είναι «πραγματοποιήστε το Brexit».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον αναγκάστηκε στις 19 Οκτωβρίου να ζητήσει τρίμηνη καθυστέρηση του Brexit από την ΕΕ. Εάν δοθεί, θα είναι σημαντική ήττα για έναν ηγέτη που υποσχέθηκε να βγάλει τη Βρετανία από το μπλοκ, στις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ήταν σαφής. Θα κατηγορήσει τους βουλευτές ότι στάθηκαν εμπόδιο στον δρόμο του και δεν θα παραδεχθεί ότι τα σχέδιά του δεν ήταν ρεαλιστικά.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) που βοήθησε να ηττηθεί ο Τζόνσον το Σάββατο, θα μπορούσε να μπει σε πειρασμό να στηρίξει μία κίνηση που θα καθυστερήσει το Brexit.  Αναμένεται ωστόσο να εξοργιστεί από την παραδοχή των υπουργών ότι, σύμφωνα με το σχέδιό τους, τα εμπορεύματα που βγαίνουν από τη Βόρεια Ιρλανδία για τη Βρετανία θα απαιτούν να συνοδεύονται από «συνοπτική διασάφηση εξόδου» (τελωνειακά έγγραφα για έξοδο εμπορευμάτων), παρόλο που θα παραμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ένα ακόμη μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει την αντιπολίτευση είναι ο όρος που απαγορεύει στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ, από τη χαλαρή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που ο Τζόνσον πρότεινε στις 17 Οκτωβρίου.

Eάν ο Τζόνσον όντως θέλει να περάσει το νομοσχέδιο, χρειάζεται την υποστήριξη των βουλευτών του αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών, ενώ κινήσεις σαν τις παραπάνω θα την καταστήσουν πιο δύσκολη.

Σήμερα πιθανότατα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να ξαναγράψουν το νομοσχέδιο, για να αναγκάσουν το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ ή να κάνουν τη συμφωνία του Brexit να εξαρτηθεί από την έγκριση του κόσμου, σε ένα άλλο δημοψήφισμα.

Τζόνσον: Ψηφίστε για να επουλώσουμε τις πληγές

Η Βρετανία μπορεί να αρχίσει να επουλώνει τα τραύματά της και να ενώνεται, αν οι βουλευτές υιοθετήσουν τη νομοθεσία για την επικύρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με την ΕΕ για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Αν περάσουμε αυτή τη συμφωνία και τη νομοθεσία που τη θέτει σε εφαρμογή, μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα και να επιτρέψουμε σ' αυτό το κοινοβούλιο και σ' αυτή τη χώρα να αρχίσουν να επουλώνουν τα τραύματά τους και να ενώνονται», δήλωσε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο κατά την έναρξη της συζήτησης για τη νομοθεσία. Ο Τζόνσον πρόσθεσε πως, αν εγκριθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση θα αποκλιμακώσει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία πριν από την σχεδιαζόμενη αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι το BBC μετέδωσε επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζει πως, αν οι βουλευτές ψηφίσουν σήμερα κατά του χρονοδιαγράμματος για την υιοθέτηση της νομοθεσίας για το Brexit, η κυβέρνηση θα εγκαταλείψει την προσπάθειά της για την ψήφισή της και θα ασκήσει πίεση για τη διεξαγωγή νέων εκλογών πριν από τα Χριστούγεννα.

Κόρμπιν: Δεν στηρίζουμε τη συμφωνία του Τζόνσον

Το κόμμα των Εργατικών δεν θα στηρίξει τη συμφωνία του Βρετανού πρωθυπουργού, ούτε το χρονοδιάγραμμα για να περάσει η νομοθεσία, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής του, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε: «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ψηφίσουμε κατά αυτού του νομοσχεδίου απόψε. Αυτή είναι η σύστασή μου».

Γιούνκερ: Σπατάλη χρόνου και ενέργειας το Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε την Τρίτη ότι το Brexit είναι «σπατάλη χρόνου και ενέργειας».

Όπως μεταδίδει το Reuters, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να εγκρίνει τη συμφωνία του Brexit που κλείστηκε με το Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, μόνο αν εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Πρώτα το Λονδίνο, μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο», είπε. «Στην πραγματικότητα, με πείραξε που αφιέρωσα τόσο μεγάλο μέρος αυτής της θητείας να ασχολούμαι με το Brexit, όταν δεν έχω σκεφτεί τίποτα λιγότερο από το πώς αυτή η Ενωση θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τους πολίτες της -σπατάλη χρόνου και σπατάλη ενέργειας», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ μία απόφασή μας», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, καταχειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v