Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «πάγο» ξανά το Brexit

Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αποχώρησης αλλά καταψήφισαν το χρονοδιάγραμμα. Η Ε.Ε. θα αποφασίσει τι θα γίνει στη συνέχεια, τόνισε ο Τζόνσον. Επέμεινε ότι η θέση του είναι υπέρ της αποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου.

Στον «πάγο» ξανά το Brexit

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου, αλλά απέρριψε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των εφαρμοστικών νόμων.

Όπως μεταδίδει το Reuters,  οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν στην πρώτη ψηφοφορία τη συμφωνία αποχώρησης με 329 ψήφους υπέρ και 299 κατά. 

Αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν κατάφερε να περάσει αλώβητος και από τη δεύτερη ψηφοφορία, καθώς 322 είπαν «όχι» στο χρονοδιάγραμμα έναντι 308 που ψήφισαν «ναι».

Μετά το πέρας και της δεύτερης ψηφοφορίας, ο κ. Τζόνσον δήλωσε πως είναι ευχάριστο ότι το κοινοβούλιο αποδέχτηκε τις ευθύνες του και ενέκρινε τη συμφωνία αποχώρησης, προσθέτοντας ωστόσο πως τον δυσαρεστεί η καθυστέρηση. 

O Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα παγώσει αυτή τη νομοθεσία και ότι θα μιλήσει με τα κράτη μέλη σχετικά με τις προθέσεις τους.  Η Ε.Ε. θα αποφασίσει τώρα τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η πρώτη συνέπεια της ψηφοφορίας είναι ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προετοιμασίας για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η κυβέρνηση θα διασφάλιζε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με νέο γύρο αβεβαιότητας, υπογράμμισε. 

Ο κ. Τζόνσον επισήμανε πως η θέση του παραμένει ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι αυτό θα διαμηνύσει στην Ε.Ε. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φύγουμε από την Ε.Ε. με αυτή τη συμφωνία, τόνισε.

O Τζέρεμι Κόρμπιν πρότεινε από την πλευρά του στον πρωθυπουργό να εργαστεί με τους Εργατικούς στην κατάρτιση ενός εύλογου χρονοδιαγράμματος. 

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο κ. Τζόνσον θα έχει συνομιλίες με ηγέτες της Ε.Ε. την Τρίτη για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. 

Γαλλία: Πρόθυμη μόνο για ολιγοήμερη «τεχνική» αναβολή του Brexit

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι διατεθειμένη να επιτρέψει μόνο μια «τεχνική» αναβολή του Brexit, η οποία πρόκειται να διαρκέσει «λίγες ημέρες», για να διευκολύνει την επικύρωση διά ψηφοφορίας της νομοθεσίας γι’ αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποκλείει κάθε παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πέραν αυτής, διεμήνυσε χθες Τρίτη η γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ορελί ντε Μονσαλέν.

«Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας εάν και κατά πόσον είναι απαραίτητη μια εντελώς τεχνική παράταση για να ολοκληρωθεί αυτή η κοινοβουλευτική διαδικασία», επισήμανε η υπουργός, η οποία εκφράστηκε στη γαλλική Γερουσία.

«Όμως πέραν αυτών των περιστάσεων, κάθε παράταση με σκοπό μόνο να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος ή να συζητηθεί η συμφωνία [αποχώρησης] ξανά αποκλείεται», πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ορελί ντε Μονσαλέν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v