Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΕ δεν πήρε απόφαση για τη διάρκεια της παράτασης του Brexit

Οι αντιπρόσωποι της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχάς να καθυστερήσει το Brexit, αλλά δεν όρισαν νέα ημερομηνία για την έξοδο της Βρετανίας. Νέα συνάντηση Δευτέρα ή Τρίτη. Την τρίμηνη παράταση μπλόκαρε ο Μακρόν.

Η ΕΕ δεν πήρε απόφαση για τη διάρκεια της παράτασης του Brexit

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πήρε κάποια απόφαση για τη διάρκεια της παράτασης του Brexit την Παρασκευή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι αντιπρόσωποι της ΕΕ συμφώνησαν κατ' αρχάς να καθυστερήσει το Brexit, αλλά δεν όρισαν νέα ημερομηνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mina Andreeva.

Η επόμενη συνάντηση των αντιπροσώπων της ΕΕ αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε πλήρης συμφωνία στο μπλοκ, για την ανάγκη καθυστέρησης μετά την 31η Οκτωβρίου.

«Η δουλειά θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι 27 αντιπρόσωποι της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, για να οριστικοποιήσουν μία συμφωνία», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι το μπλοκ δεν θα κάνει Σύνοδο των ηγετών για το θέμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μπλόκαρε την τρίμηνη καθυστέρηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Η Γαλλία, η οποία έχει την πιο σκληρή στάση όσον αφορά τις διορίες του Brexit, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, δεν θέλει η αποχώρηση της Βρετανίας να έχει εμπλοκή με τον επερχόμενο πολιτικό κύκλο του μπλοκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει νέα θητεία τους επόμενους μήνες και το να καθυστερήσει το Brexit πιο μετά από την ημερομηνία έναρξης της θητείας της, θα σημαίνει ότι η Κομισιόν θα πρέπει να ασχοληθεί με το Brexit και ίσως να αναγκαστεί να συμπεριλάβει και έναν αντιπρόσωπο από το Ηνωμένο Βασίλειο, επίσης.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η επόμενη Κομισιόν πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλους τομείς και όχι πλέον στο Brexit.

Ξανά και ξανά θα ζητάνε εκλογές οι Συντηρητικοί

Το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών θα ζητάει από το κοινοβούλιο ξανά και ξανά να στηρίξει τις πρόωρες εκλογές, εάν οι βουλευτές δεν ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής τους, στην ψηφοφορία της Δευτέρας, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Sajid Javid, την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters, είπε στο ραδιόφωνο του LBC ότι «θα φέρουμε την ψηφοφορία για γενικές εκλογές τη Δευτέρα. Εάν οι Εργατικοί δεν υποστηρίξουν αυτή την ψηφοφορία, τότε θα συνεχίσουμε να ζητάμε γενικές εκλογές και θα φέρνουμε την ψηφοφορία ξανά και ξανά».

Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου ζητάει ο Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι ζητάει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει τη διενέργεια εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Αν θέλουν πραγματικά περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν αυτή την καταπληκτική συμφωνία, τότε μπορούν να τον έχουν, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν σε βουλευτικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου», σημείωσε ο κ. Τζόνσον σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσφέρει παράταση του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου. 

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ε.Ε. μπορεί να προτείνει μια μικρότερη παράταση ως τις 15 ή τις 30 Νοεμβρίου. 

Σε επιστολή που έστειλε στον αρχηγό των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο κ. Τζόνσον εκτίμησε ότι το κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να περάσει μια συμφωνία για την αποχώρηση από την Ε.Ε. ακόμα και αν στηρίξει την πρόταση για εκλογές.

Η Στέρτζον φέρεται να προέτρεψε τον Κόρμπιν να ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών

Η αρχηγός του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον φέρεται να προέτρεψε τον επικεφαλής των Εργατικών (αξιωματική αντιπολίτευση) Τζέρεμι Κόρμπιν να ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια «μυστικής» συνάντησής τους, ανέφερε δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας The Sun χθες Πέμπτη.

Η Στέρτζον και ο Ίαν Μπλάκφορντ, κορυφαίο στέλεχος του SNP, συναντήθηκαν με τον Κόρμπιν και του ζήτησαν «να τους υποστηρίξει» τασσόμενος υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο τη 12η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο επικαλείται βουλευτή των Εργατικών. «Δεν πιστεύω ότι τους έδωσε απάντηση», διευκρίνισε ο κοινοβουλευτικός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sun.

Ladbrokes: Τα στοιχήματα δείχνουν εκλογές στη Βρετανία το 2020

Οι πιθανότητες στοιχημάτων δείχνουν ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα αρνηθούν τις πρόωρες εκλογές που θέλει ο Μπόρις Τζόνσον φέτος, αλλά τελικά οι εκλογές θα γίνουν το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία στοιχημάτων Ladbrokes.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εκπρόσωπος της Ladbrokes, Jessica Ο΄Reilly, σημειώνει: «Φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να γράψει ένα νέο γράμμα στον Αη Βασίλη, με τις χριστουγεννιάτικες ευχές του φέτος».

Οι πιθανότητες για εκλογές είναι 33% για φέτος, 67% για το 2020 και 4% για το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v