Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός

Ο ηγέτης του ISIS σκοτώθηκε σε αμερικανική επιχείρηση, όταν πυροδότησε γιλέκο αυτοκτονίας, «σαν σκυλί, σαν δειλός, φωνάζοντας και κλαίγοντας», είπε ο Τραμπ. Νεκρός και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τους YPG.

Ντόναλντ Τραμπ: Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι νεκρός

Τον θάνατο του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακοίνωσε με τηλεοπτικό του διάγγελμα  ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Πέθανε σαν σκυλί. Πέθανε σαν δειλός. Ο κόσμος είναι πλέον πολύ ασφαλέστερος», δήλωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με το CNBC.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σκοτώθηκε στην επιχείρηση, όταν πυροδότησε το γιλέκο αυτοκτονίας του. Πέθανε, τρέχοντας σε αδιέξοδο ενός τούνελ, «φωνάζοντας και κλαίγοντας σε όλη τη διαδρομή», είπε ο Τραμπ.

Πρόσθεσε ότι πήρε μαζί του τρία από τα παιδιά του, πυροδότησε το γιλέκο αυτοκτονίας του, σκοτώνοντας τον ίδιο και τα τρία παιδιά του.

Ο ηγέτης του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στοχοποιήθηκε κοντά στη Barisha, στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. 

«Ήταν ένας αρρωστημένος, αχρείος άνθρωπος και τώρα έφυγε», δήλωσε ο Τραμπ. «Ο φονιάς, που προσπαθούσε τόσο σκληρά να εκφοβίσει άλλους, πέρασε τις τελευταίες στιγμές του στον απόλυτο φόβο, πανικό και τρόμο, τρομοκρατημένος από τις αμερικανικές δυνάμεις που έρχονταν εναντίον του», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος. «Το πτώμα του διαμελίσθηκε από τις εκρήξεις. Το τούνελ κατέρρευσε πάνω του», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Η επιχείρηση περιελάμβανε ελικόπτερα, αεροσκάφη και drones. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα των ΗΠΑ στην επιδρομή.

Νωρίτερα, ο Τραμπ  ανέφερε σε μια σιβυλλική ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «μόλις συνέβη κάτι πολύ μεγάλο!».

Το Reuters σχολιάζει πως πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του Τραμπ σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει έρευνα την οποία προωθούν οι Δημοκρατικοί για την παραπομπή του.

Το πρακτορείο σημειώνει πως ο φόνος του Μπαγκντάντι, που μπορεί τελικά να είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Τραμπ στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, θα βοηθήσει τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο να φανεί ισχυρός, καθώς δίνει μάχη κατά της έρευνας σε βάρος του που άρχισαν οι Δημοκρατικοί τον περασμένο μήνα.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι «η Αμερική και ο κόσμος είναι πιο ασφαλείς σήμερα, τώρα που ο ηγέτης του ISIS είναι νεκρός».

Σκοτώθηκαν πολλοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους

«Μεγάλος αριθμός» μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης, όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν υπήρξε καμιά απώλεια αμερικανικού προσωπικού κατά την επιχείρηση. Ενώ μεγάλος αριθμός μαχητών και συντρόφων του Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν μαζί του», δήλωσε κατά την τηλεοπτική ομιλία του προς το έθνος που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο.

Η Ρωσία άνοιξε τον εναέριο χώρο της και οι Κούρδοι σύμμαχοι έδωσαν πληροφορίες που βοήθησαν

Η Ρωσία άνοιξε τον εναέριο χώρο της για την αμερικανική επιδρομή που κατέληξε στον θάνατο του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και οι Κούρδοι σύμμαχοι έδωσαν μερικές πληροφορίες που βοήθησαν, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως, μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και άλλους, παρακολούθησε την επιχείρηση να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο χάρη στις κάμερες που έφεραν τα μέλη των ειδικών δυνάμεων.

«Ήταν σαν να βλέπουμε μια ταινία», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη πως η επιδρομή δεν αλλάζει την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία.

Στις αμερικανικές δυνάμεις περιλαμβανόταν η επίλεκτη Delta Force, δήλωσε στο Reuters αμερικανός αξιωματούχος.

Ο μόνος που τραυματίσθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις ήταν ένας σκύλος, είπε ο Τραμπ.

Ο θάνατος του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σημαίνει «πρόωρη αποχώρηση ενός τρομοκράτη, όχι της οργάνωσής του», σημείωσε η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, σύμφωνα με το Reuters.

YPG: Νεκρός και ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους

Το δεξί χέρι του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, Abu al-Hassan al-Muhajir, και εκπρόσωπο του ISIS σκοτώθηκε σε κοινή επιχείρηση των Αμερικανών και των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), σύμφωνα με την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες ηγείται το YPG, δήλωσαν ότι στοχοποιήθηκε κοντά στη συνοριακή πόλη Jarabus της Συρίας μέσω προσπαθειών μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών της SDF και του αμερικανικού στρατού.

Ο Γενικός Διοικητής των SDF, Mazloum Abdi, δήλωσε ότι ήταν «συνέχεια της προηγούμενης επιχείρησης», στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και περιέγραψε τον εκπρόσωπο του ISIS ως το δεξί χέρι του Μπαγκντάντι.

Πήραν οι Αμερικανοί το πτώμα

Τα πτώματα τριών ανδρών και τριών γυναικών βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης που είχε στόχο τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, το πτώμα του οποίου πήραν μαζί τους οι επιτιθέμενες αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσε ο διοικητής μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης στην περιοχή.

Ο διοικητής αυτός δήλωσε πως οι επιτιθέμενες δυνάμεις πήραν μαζί τους και ένα δεύτερο πτώμα, που πιστεύεται πως είναι του υπαρχηγού του Μπαγκντάντι.

Ιράκ: Εμείς υποδείξαμε στις ΗΠΑ πού κρυβόταν ο Μπαγκντάντι

Το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του ήταν αυτή που εντόπισε τη θέση στην οποία βρισκόταν ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πραγματοποίησαν επιδρομή και τον σκότωσαν.

«Έπειτα από διαρκή παρακολούθηση και τον σχηματισμό μιας εξειδικευμένης δύναμης κρούσης σε διάστημα ενός ολόκληρου χρόνου, η ιρακινή Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ενεργώντας με ακριβείς πληροφορίες στάθηκε ικανή να εντοπίσει το άντρο στο οποίο κρυβόταν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ ο αρχηγός των τρομοκρατών του Νταές Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και αυτοί που ήταν μαζί του», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είχε πει νωρίτερα σήμερα στο Reuters πως το Ιράκ γνωστοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν ο Μπαγκντάντι.

SDF: Οι πληροφορίες μας βοήθησαν να εντοπιστεί ο Μπαγκντάντι

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, επικεφαλής των οποίων είναι οι Κούρδοι, ανακοίνωσαν σήμερα πως η επιχείρηση έλαβε χώρα αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών των SDF εντόπισαν τη θέση του.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των SDF Ρεντούρ Τζελίλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι δυνάμεις του θα εντείνουν τώρα τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και τις προσπάθειες να εντοπίσουν πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εν υπνώσει.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία ευθύνεται για το γεγονός ότι η επιχείρηση εναντίον του Μπαγκντάντι καθυστέρησε περισσότερο από έναν μήνα.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ιράν

Ο υπουργός Πληροφόρησης Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί έγραψε το Twitter:

«Δεν είναι και σπουδαία δουλειά, σκοτώσατε απλώς το δημιούργημά σας» (κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος).

Ρωσία

Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA:

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την επιχείρηση αμερικανών στρατιωτών ... περί άλλης μιας 'εξόντωσης' του πρώην αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι».

Ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ:

«... Ο αλ-Μπαγκντάντι έχει αποχαιρετισθεί για τελευταία φορά τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων».

Γαλλία

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί έγραψε στο Twitter:

«Μπαγκντάντι: πρόωρη αποχώρηση για έναν τρομοκράτη, αλλά όχι για την οργάνωσή του. Συγχαίρω τους αμερικανούς συμμάχους μας γι' αυτή την επιχείρηση. Οι σκέψεις μου σήμερα πηγαίνουν σε όλα τα θύματα της τρέλας του Μπαγκντάντι και των εγκληματιών που τον ακολουθούσαν».

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter:

«Ο θάνατος του Μπαγκντάντι είναι μια σημαντική στιγμή στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, όμως η μαχή εναντίον του κακού που είναι το Νταές (το Ισλαμικό Κράτος) δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα εργασθούμε με τους εταίρους μας στον συνασπισμό για να βάλουμε ένα τέλος στις φονικές, βάρβαρες δραστηριότητες του Νταές μια για πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έγραψε στο Twitter:

«Μετά τον θάνατο του αρχηγού του Νταές, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Νταές να δοξάσει κάποιον που διέπραξε τόσο απάνθρωπες και αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες #DefeatDaesh (να ηττηθεί το Νταές)».

Τουρκία

Ο θάνατος του αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι αποτελεί ένα σημείο καμπής στον κοινό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία χαιρετίζει την εξέλιξη, επισήμανε επίσης ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ισραήλ

Δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ για το εντυπωσιακό επίτευγμα που οδήγησε στον θάνατο του αρχηγού (του Ισλαμικού Κράτους) αλ-Μπαγκντάντι. Αντανακλά την κοινή αποφασιστικότητά μας, των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των ελεύθερων χωρών, να πολεμήσουμε εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και κρατών τρομοκρατών. Το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v