Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιάννης Λαγός: Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα, δεν ντρέπομαι για τίποτα

Ο Γιάννης Λαγός, μοναδικός πλέον από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που διατηρεί τη βουλευτική ιδιότητα, καθώς έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής, απολογήθηκε στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση, αρνούμενος οποιαδήποτε συμμετοχή του σε έκνομες ενέργειες.

Γιάννης Λαγός: Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα, δεν ντρέπομαι για τίποτα

«Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα. Δεν αποδέχομαι καμία από τις κατηγορίες. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ δεν ντρέπομαι για τίποτα. Εσείς θα ντρέπεστε για αυτή την ντροπιαστική διαδικασία που ακολουθήσατε».

Ο Γιάννης Λαγός, μοναδικός πλέον από την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που διατηρεί τη βουλευτική ιδιότητα, καθώς έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής, απολογήθηκε στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση αρνούμενος οποιαδήποτε συμμετοχή του σε έκνομες ενέργειες και στρέφοντας τα βέλη του προς το δικαστήριο, γιατί δεν ερεύνησε στοιχεία που κατά την άποψή του, αποδεικνύουν πως η δίωξη της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική απόφαση.

«Εσείς θα ντρέπεστε! Εγώ είμαι περήφανος γιατί έδωσα φαγητό και αίμα σε Έλληνες».

Με οξείς χαρακτηρισμούς και δυνατή φωνή, ο Γ. Λαγός έδειξε φανερά τον εκνευρισμό του στις ερωτήσεις της προέδρου, λέγοντας πως καλείται να απαντήσει «για κάποιες φωτογραφίες, για κάποιες συνομιλίες που υπήρξαν και κάποιες που δεν υπήρξαν και κάποια απομονωμένα μηνύματά μου». Αμφισβητώντας μάλιστα το υλικό της δικογραφίας, είπε πως σκόπιμα έγινε επιλογή των μηνυμάτων και των διαλόγων που συμπεριλήφθηκαν στον φάκελο, ώστε δια «συρραφής» να «μπορούμε να παρουσιάσουμε τον τέλειο εγκληματία», με στόχο να «φοβηθούν τα μέλη και οι υποστηρικτές μας».

Ο Γιάννης Λαγός μόνος από όλους τους κατηγορούμενους που έχουν απολογηθεί ως τώρα με τρόπο έντονο και δεικτικό, αμφισβήτησε το δικαστήριο λέγοντας χαρακτηριστικά «κι αν δεν σας τα είπαν οι υπόλοιποι, θα σας τα πω λοιπόν εγώ». Απευθυνόμενος πάντα στην Έδρα είπε: «Ντροπιάσατε όλη τη διαδικασία κι αν φοβήθηκαν οι άλλοι 68, εγώ δεν θα φοβηθώ. Είμαι περήφανος Έλληνας, εθνικιστής, κι αν βρέθηκα στη φυλακή και βρίσκομαι τώρα εδώ να περιμένω να με καταδικάσετε, ήταν γιατί έδωσα τρόφιμα και αίμα σε συμπατριώτες μου. Και εσείς τέσσερα χρόνια τώρα συζητάτε για φωτογραφίες. Είμαι βέβαιος πως κι εσείς οι ίδιοι το γνωρίζετε αυτό που γίνεται εδώ, αλλά δεν τολμάτε να αντιμετωπίσετε αυτά που έχουν συμβεί. Δεν τολμήσατε να αμφισβητήσετε πως ο Μιχαλολιάκος και ο Λαγός είναι εγκληματική οργάνωση. Εγώ είμαι περήφανος για όσα έχω κάνει. Ένας "κακούργος" που -πώς γίνεται άραγε;- πήρε 130 χιλιάδες σταυρούς. Εσείς θα ντρέπεστε για αυτή τη διαδικασία και την απόφαση που πάτε να βγάλετε...».

«Δεν ενημέρωσα τον Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία στο Κερατσίνι»

Ο κατηγορούμενος, αναφερόμενος στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είπε πως αρχικά δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί και πως ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη, «ένα εξαιρετικό παιδί που βοηθούσε τους ανθρώπους και έτρεχε όπου μπορούσε», ο οποίος αρχικά δεν ήξερε τι ακριβώς είχε συμβεί. Μέσα από συνεχή τηλεφωνήματα που είχαν, ο Πατέλης, σύμφωνα με τον Γ. Λαγό, αρχικά του μίλησε για προσαγωγή «κάποιου από τη Χρυσή Αυγή», στην συνέχεια για μαχαίρωμα «για ασήμαντο λόγο», στην πορεία για «κίνδυνο να πεθάνει ο τραυματισμένος», χωρίς να του αναφέρει για παρουσία άλλων ατόμων. Ο ίδιος, όπως είπε σήμερα, δεν είχε σαφή εικόνα του τι είχε συμβεί και έτσι όταν ελάχιστη ώρα μετά τη δολοφονία, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Νίκο Μιχαλολιάκο «για το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας», δεν του είπε απολύτως τίποτα για όσα συνέβαιναν στο μεταξύ στο Κερατσίνι καθώς δεν ήξερε τι είχε γίνει.

Η θέση αυτή του κ. Λαγού, περί άγνοιας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής τις αμέσως επόμενες ώρες για τη δολοφονία, συμφωνεί με τη θέση που εξέφρασε απολογούμενη η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου ότι το πρωί έμαθαν τι είχε συμβεί. Είναι ωστόσο αντικρουόμενη με εκείνη του Νίκου Μίχου, ο οποίος είπε πως ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε ενημερωθεί όπως όλοι τους αμέσως μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του μουσικού και τη σύλληψη του Γιώργου Ρουπακιά.

Για τον δράστη της δολοφονίας, ο ευρωβουλευτής είπε πως «ο Ρουπακιάς ήταν περαστικός από τη Χρυσή Αυγή», λέγοντας πως τότε το κόμμα «ήταν μόδα». Νωρίτερα είχε αναφέρει πως το κόμμα δεν είχε μέλη και πως γενικά θεωρούσαν μέλος οποιονδήποτε ενεργό στις δράσεις τους. Είπε επίσης πως το 2012, «που είχαμε 500 χιλιάδες ανθρώπους», είχαν αποφασίσει να κάνουν έναν διαχωρισμό και να δημιουργήσουν λίστες με μέλη και υποστηρικτές.

Ο Γιάννης Λαγός είπε επίσης πως η τοπική της Νίκαιας έκλεισε για λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, «όχι γιατί έφταιγαν οι άνθρωποι, αλλά για λόγους ασφαλείας» καθώς όπως ανέφερε, πήγαιναν εκεί δημοσιογράφοι, έγραφαν διάφορα και «δεν θέλαμε να πετάξουμε στον λάκκο των λεόντων» τους ανθρώπους της τοπικής. Είπε μάλιστα πως δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο «να ομολογεί ο δράστης, να λέει "εγώ το έκανα" και να έχουν διωχθεί 69 άνθρωποι. Μέλη, υποστηρικτές και περαστικοί βρέθηκαν μέλη εγκληματικής οργάνωσης».

«Στην επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών πλην του Πανταζή δεν είχε άλλος σχέση με τη Χρυσή Αυγή»

Για τον έτερο πυρηνάρχη της περιοχής, τον επικεφαλής της τοπικής Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, ο Γιάννης Λαγός δεν μετέφερε στο δικαστήριο εικόνα «εξαιρετικού παιδιού», λέγοντας πως μετείχε στην επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών με ομάδα προσώπων που «δεν είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή». Όταν μάλιστα του επισημάνθηκε από την έδρα πως «δεν προστατεύει τον Πανταζή», όπως τον Πατέλη, ο Γ. Λαγός απάντησε «φυσικά και δεν τον προστατεύω. Οποιονδήποτε πήγαινε στο σπίτι των ανθρώπων να τους χτυπήσει δεν θα τον προστάτευα». Τόνισε επίσης πως «δεν ήταν δικό μου θέμα αν μία ομάδα πήγε και έκανε αυτό το πράγμα. Δεν ήμουν σερίφης της περιοχής».

Για τον δικό του ρόλο στην υπόθεση, ο Γιάννης Λαγός είπε ότι η αναφορά του λίγες ώρες πριν την επίθεση στους αλλοδαπούς ψαράδες αφορούσε τα παράπονα που δέχθηκε από ημεδαπούς ότι είχαν πρόβλημα με τους Αιγύπτιους, γιατί έπαιρναν παράνομα ψάρια και τα πουλούσαν παράνομα: «Βεβαίως είπα τότε ότι οι Αιγύπτιοι θα δώσουν αναφορά στη Χρυσή Αυγή. Αν δεν δώσουν αναφορά σε ένα πολιτικό κόμμα, πού θα δώσουν δηλαδή;». Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η φράση του σχετιζόταν με διαδικασίες ελέγχου παράνομων μεταναστών και εφαρμογής του νόμου.

Ο Μίχος έχει γονατίσει

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από την πρόεδρο για τη φράση που του απέδωσε ο συγκατηγορούμενός του πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος, ο οποίος απολογούμενος είπε πως μετά την επίθεση στους ψαράδες είχε τηλεφωνήσει στον Γ. Λαγό και του είχε πει «καλά, πήγαν με μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής;», αναφερόμενος στην ομάδα που είχε εισβάλει στο σπίτι τους και είχε χτυπήσει άγρια τους Αιγυπτιώτες. Κατά τον Ν. Μίχο, ο ευρωβουλευτής τού είχε απαντήσει «ναι, έγινε μαλακία».

Ο Γ. Λαγός σε έντονο ύφος αρνήθηκε αυτό το τηλεφώνημα και μίλησε απαξιωτικά για τον άλλοτε συνάδελφό του στα έδρανα της Βουλής λέγοντας: «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν, που δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και γονατίζουν. Αυτοί οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να πουν οτιδήποτε για να σώσουν τον εαυτό τους. Τηλεφώνημα με τον Μίχο για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν υπήρξε ποτέ. Ποτέ».

Για την επίθεση κατά μελών του ΠΑΜΕ, ο Γ. Λαγός ουσιαστικά τήρησε τη στάση όλων των κατηγορουμένων για την υπόθεση, λέγοντας πως επρόκειτο για συμπλοκή και ουσιαστικά για άμυνα σε επίθεση που δέχθηκε η ομάδα των χρυσαυγιτών από τους κομμουνιστές. Αναφέρθηκε μάλιστα σε «ιδεολογική μάχη» που είχαν μεταξύ τους οι δύο ομάδες καθώς η μία κάλυπτε τα συνθήματα και τις αφίσες της άλλης συνεχώς. Είπε επίσης πως ασχολήθηκε με τη Ζώνη γιατί «υπήρχε μία τρομοκρατία από το ΠΑΜΕ για πάρα πολλά χρόνια και θέλαμε να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους. Εγώ εκεί έχω γεννηθεί, μαζί τους έχω μεγαλώσει».

«Ήθελα να κάνουμε άνοιγμα στην κοινωνία, σε αριστερούς, πατριώτες για να σώσουμε τη χώρα»

Στην αρχή της απολογία του ο κ. Λαγός είπε πως βρέθηκε στον χώρο της Χρυσής Αυγής από τα τέλη του 1999 και πως ανεξαρτητοποιήθηκε αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές καθώς από καιρό είχε διαφωνίες ως προς βασικές κατευθύνσεις που θα έπρεπε να έχει το κόμμα. «Ο Νίκος Μιχαλολιάκος επέλεξε μία άλλη ομάδα ανθρώπων», ανέφερε ο κατηγορούμενος και υποστήριξε πως η θέση του ήταν πως η Χρυσή Αυγή έπρεπε να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στον κόσμο, σε «ομάδες, πατριώτες, ακόμη κι αν δεν ήταν τόσο όσο θα θέλαμε εμείς, αλλά ανθρώπους ακόμη και αριστερούς, που ήθελαν να αντισταθούν σε όσα μας συνέβαιναν. Θα έπρεπε να αφήσουμε τις διαφωνίες και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σώσουμε τη χώρα».

Μία ακόμη διαφωνία του, όπως είπε, ήταν ο χειρισμός του κόμματος στη δίκη. Κατά την άποψη του κατηγορούμενου, η δίκη έπρεπε να είναι δημόσια και να προβάλλεται η διαδικασία, να υπάρχουν κάμερες «για να ακούγονται όσα λέμε» και όχι «να περνάνε όσα θέλουν οι δημοσιογράφοι». Όπως είπε μάλιστα θα έπρεπε η Χρυσή Αυγή να είχε λάβει πιο δυναμικά μέτρα, με μηνύσεις για ψευδείς καταθέσεις κ.ά.

Η απολογία του Γ. Λαγού ολοκληρώθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων φίλων και υποστηρικτών του που βρίσκονταν από το πρωί στη δικαστική αίθουσα, αλλά και επικριτικών σχολίων από την πλευρά των φίλων και συγγενών των θυμάτων.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Μετά την ολοκλήρωση της απολογητικής διαδικασίας αναμένεται το δικαστήριο να διακόψει για λίγο χρόνο τις συνεδριάσεις του, ώστε οι εισαγγελείς να ετοιμάσουν την πρότασή τους για την υπόθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v