Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Δεν βλέπει να κλείνει μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον Τραμπ

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποχωρήσουν στα πιο ακανθώδη ζητήματα, την ώρα που εκφράζουν ανησυχίες για την παρορμητική φύση του Αμερικανού προέδρου και τον κίνδυνο να κάνει πίσω ακόμη και από την περιορισμένη συμφωνία.

Κίνα: Δεν βλέπει να κλείνει μακροπρόθεσμη συμφωνία με τον Τραμπ

Αμφιβολίες για το αν θα φτάσουν σε μακροπρόθεσμη εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον εκφράζουν Κινέζοι αξιωματούχοι, ακόμη και αν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» ενός ντιλ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε ιδιωτικές συνομιλίες που είχαν με επισκέπτες στο Πεκίνο και άλλους συνομιλητές τις τελευταίες εβδομάδες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποχωρήσουν στα πιο ακανθώδη ζητήματα, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση του θέματος.

Εξακολουθούν επίσης να ανησυχούν για την παρορμητική φύση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κάνει πίσω ακόμη και από την περιορισμένη συμφωνία που και οι δύο πλευρές λένε ότι θέλουν να υπογράψουν τις επόμενες εβδομάδες.

Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν στο Πεκίνο μία σημαντική πολιτική συνάντηση, που πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Ορισμένοι από αυτούς εκφράζουν χαμηλές προσδοκίες, καθώς θεωρούν ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ίσως να μην οδηγήσουν σε κάτι ουσιώδες -εκτός αν οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αποσύρουν περισσότερους δασμούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν προτρέψει τους Αμερικανούς συνομιλητές τους να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα στην Ουάσιγκτον.

Ενα ακόμη εμπόδιο ήρθε από τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η χώρα έχει ακυρώσει τη  Σύνοδο Κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, στις 16-17 Νοεμβρίου, όπου ο Τραμπ και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ ήλπιζαν να συναντηθούν, λόγω κοινωνικών αναταραχών στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v