Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά αστυνομικού κατά διαδηλωτή στο Χονγκ Κονγκ

Βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει αστυνομικό που κάνει σύλληψη και όταν ο άλλος διαδηλωτής τον πλησιάζει, βγάζει όπλο και τον πυροβολεί στο στήθος από μικρή απόσταση.

Πυρά αστυνομικού κατά διαδηλωτή στο Χονγκ Κονγκ

Διαδηλωτής ο οποίος τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικού διακομίστηκε και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφερε εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών του Χονγκ Κονγκ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η αστυνομία ερευνά και τις πληροφορίες που θέλουν έναν άνθρωπο να έχει πυρποληθεί, κατά τη διάρκεια διαφωνίας με μία ομάδα ατόμων, στη βορειοανατολική περιοχή Ma On Shan.

Βίντεο που κυκλοφορεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει αστυνομικό που κάνει σύλληψη και όταν άλλος διαδηλωτής τον πλησιάζει, βγάζει όπλο και τον πυροβολεί στο στήθος από μικρή απόσταση. Ο διαδηλωτής, που αρχικά μοιάζει να μην έπαθε κάτι, κατόπιν καταρρέει.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Hong Kong Free Press, ο διαδηλωτής δεν αντιδρούσε όταν έφθασαν τραυματιοφορείς να τον παραλάβουν στη συνοικία Σάι Γουάν Χο. Οι δύο διαδηλωτές, αυτός που συνελήφθη και αυτός που τραυματίστηκε, παραλήφθηκαν από ασθενοφόρο.

Εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών του Χονγκ Κονγκ είπε ότι ήταν ενήμερος μόνο για έναν διαδηλωτή με τραύματα από σφαίρες σήμερα το πρωί ως τις 10:00 [τοπική ώρα· 04:00 ώρα Ελλάδας].

Την πληροφορία ότι υπάρχει διαδηλωτής που έχει τραυματιστεί από πυρά και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετέδωσε και το τηλεοπτικό δίκτυο Cable TV.

Τον πυροβολισμό του άνδρα επιβεβαίωσε και η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, σε μεγάλο μέρος της αυτόνομης περιοχής της Κίνας επικρατούσε νωρίτερα σήμερα το πρωί χαοτική κατάσταση, εν μέσω των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων που συνεχίζονται επί έξι μήνες.

Χθες Κυριακή η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που απέκλεισαν δρόμους και προκάλεσαν φθορές ιδίως σε εμπορικά κέντρα, στον σημαντικότερο χρηματοοικονομικό κόμβο της Ασίας.

Κάρι Λαμ: Οι διαδηλωτές έχουν γίνει πλέον εχθροί του λαού

Η ηγέτις του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ δήλωσε σήμερα ότι η βία, στην οποία έχει διολισθήσει η πρώην βρετανική αποικία, έχει υπερβεί τα αιτήματα των φιλοδημοκρατικών διαδηλωτών και ότι οι διαδηλωτές είναι πλέον εχθροί του λαού.

Σε δηλώσεις της μετά τον σοβαρό τραυματισμό ενός διαδηλωτή από τον εν ψυχρώ πυροβολισμό ενός αστυνομικού, την πυρπόληση ενός υποστηρικτή του Πεκίνου από διαδηλωτή και την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων μέρα μεσημέρι στην καρδιά του χρηματοπιστωτικού κέντρου, η Λαμ εξέφρασε τη θλίψη της για τον θάνατο ενός φοιτητή την περασμένη εβδομάδα.

Η Κάρι Λαμ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή της θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να βρει τους τρόπους και τα μέσα για τον τερματισμό της βίας το συντομότερο δυνατόν. Η προτεραιότητα τώρα, είπε, είναι ο τερματισμός της βίας και η επιστροφή στην ομαλότητα.

Η κοινωνία μας έχει δεχτεί έντονες πιέσεις εξαιτίας της εκτεταμένης βίας των "διαδηλωτών" και η κλιμακούμενη βία δεν πρόκειται να κάνει την κυβέρνηση να υποχωρήσει, τόνισε, και έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να μην παίρνουν μέρος σε παράνομες δραστηριότητες.

Πρόσθεσε ότι θέλει να διαμηνύσει στους διαδηλωτές ότι δεν θα καταφέρουν να διασφαλίσουν τα αιτήματά τους.

Οι διαδηλωτές καταστρέφουν αμείλικτα την κοινωνία, σημείωσε η Λαμ, καλώντας την κοινωνία να καταδικάσει τις βίαιες ενέργειές τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v