Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με Κίνα

Οι ΗΠΑ είναι κοντά στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα. Ασκησε κριτική στη Fed και τάχθηκε υπέρ των αρνητικών επιτοκίων.

Τραμπ: Κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με Κίνα

Η Κίνα «πεθαίνει» για να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, διαμήνυσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία που έδωσε στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, στην οποία επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμπορική της πολιτική. 

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά στην υπογραφή της «πρώτης φάσης» μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, προσθέτοντας ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει σύντομα. 

Σημείωσε ωστόσο ότι η Ουάσιγκτον θα αποδεχθεί μια συμφωνία με την Κίνα μόνο άμα είναι καλή για τις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς εργαζομένους.  Προειδοποίησε ταυτόχρονα το Πεκίνο ότι αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία η Ουάσιγκτον θα αυξήσει σημαντικά τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα. 

Στην ομιλία του ο Τραμπ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματος και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ τόνισε ότι έχει χρησιμοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να εκμεταλλευτεί τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την Ευρώπη, ο ίδιος επισήμανε ότι οι εμπορικοί φραγμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι άδικοι για τους Αμερικανούς παραγωγούς. «Ευρωπαϊκή Ένωση: πολύ, πολύ δύσκολη» τόνισε. «Οι φραγμοί που έχουν είναι τρομεροί. Χειρότεροι από της Κίνας από πολλές απόψεις».

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε νέα επίθεση στη Fed για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια πολύ γρήγορα, ενώ τα μείωσε με πολύ αργό ρυθμό. 

Η Fed βάζει τις ΗΠΑ σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι άλλων χωρών, τόνισε ο ίδιος. 

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων. 

«Θυμάστε ότι ανταγωνιζόμαστε με άλλα κράτη τα οποία μείωσαν τα επιτόκια τους και τώρα ουσιαστικά πληρώνονται όταν αποπληρώνουν το δάνειο τους, κάτι που είναι γνωστό ως αρνητικό επιτόκιο. Ποιος είχε ακούσει κάτι τέτοιο; Δώστε μου κάτι από αυτό. Δώστε μου λίγα από τα χρήματα αυτά. Θέλω κάποια από αυτά τα χρήματα. Η Fed δεν μας αφήνει να το κάνουμε» υπογράμμισε. 

O ίδιος έπλεξε παράλληλα το εγκώμιο της αμερικανικής οικονομίας, λέγοντας ότι είναι η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v