Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Βρυξέλλες μηνύουν το Λονδίνο γιατί δεν έχει ορίσει Επίτροπο στην Κομισιόν

Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα κινήσει τις «διαδικασίες παραβίασης» εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για μη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει σε παραπομπή της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι Βρυξέλλες μηνύουν το Λονδίνο γιατί δεν έχει ορίσει Επίτροπο στην Κομισιόν

Στα δικαστήρια πηγαίνουν οι Βρυξέλλες το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της άρνησης του Μπόρις Τζόνσον να διορίσει μέλος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κλιμακώνοντας τη διαμάχη με το Λονδίνο ως προς τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την παράταση που δόθηκε τον περασμένο μήνα στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως σημειώνουν οι FT, η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες πως θα κινήσει τις «διαδικασίες παραβίασης» εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου για μη συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, διαδικασία που θα μπορούσε να καταλήξει σε παραπομπή της Βρετανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Κομισιόν έδωσε στη Βρετανία περιθώριο έως τις 22 Νοεμβρίου να απαντήσει στην σχετική επιστολή της, ημερομηνία μετά την οποία οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν αν θα λάβουν επίσημη απόφαση πως το Ηνωμένο Βασίλειο παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

Σημειώνεται πως η Βρετανία έχει δεσμευτεί να μην διαταράξει την ΕΕ κατά το διάστημα παραμονής της στην ΕΕ, μετά την παράταση που έδωσαν οι ηγέτες της ΕΕ στο Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου. Η ΕΕ των 27 είχε ξεκαθαρίσει τότε πως ο ορισμός επιτρόπου είναι μια από τις απαιτήσεις, λέγοντας πως η χώρα έχει «την υποχρέωση να προτείνει υποψήφιο».

Η Βρετανία δεν έχει αποκλείσει τον ορισμό υποψηφίου, μετά τη διενέργεια των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, ενώ επανέλαβε σε επιστολή της αυτήν την εβδομάδα πως δεν θέλει να δημιουργήσει εμπόδια στην έναρξη της θητείας της νέας Κομισιόν. Ωστόσο οι Βρυξέλλες ανησυχούν πως μια μη ολοκληρωμένη Επιτροπή θα μπορούσε να δει τις αποφάσεις της να γίνονται αντικείμενο νομικής αμφισβήτησης, που θα στηρίζεται στο ότι η σύνθεσή της δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των συνθηκών της ΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v