Ο Τραμπ θα επικυρώσει τα νομοσχέδια του Κογκρέσου για το Χονγκ Κονγκ

Λιγοστεύουν οι πιθανότητες υπογραφής εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, μετά και την έγκριση από το Κογκρέσο κειμένου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ. Ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της βλέπει η Κίνα.

Ο Τραμπ θα επικυρώσει τα νομοσχέδια του Κογκρέσου για το Χονγκ Κονγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει τα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν αυτή την εβδομάδα από το Κογκρέσο για το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε πηγή ενημερωμένη για τις προθέσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, χωρίς να διευκρινίσει το πότε.

Η κίνηση είναι βέβαιο ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο, το οποίο αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της έγκρισης των νομοσχεδίων από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου Γκενγκ Σουάνγκ, η Κίνα «καταδικάζει έντονα και αντιτίθεται αναμφισβήτητα» στην κίνηση, η οποία συνιστά ανάμειξη στις εγχώριες υποθέσεις της.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία το κείμενο για την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» στο Χονγκ Κονγκ, που προβλέπει την απαγόρευση εξαγωγών μη θανατηφόρων μέσων αντιμετώπισης ταραχών, την ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολόγηση του βαθμού αυτονομίας της πρώην βρετανικής αποικίας ώστε να κρίνεται εάν θα διατηρεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που της έχει χορηγήσει η Ουάσινγκτον και την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους που κρίνεται ότι ενέχονται στην καταστολή των διαδηλώσεων στην περιοχή, που διαρκούν μήνες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα αυτό με 417 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά, μία ημέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή του από τη Γερουσία.

Η Κίνα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, σε περίπτωση οριστικής έγκρισης των νομοσχεδίων.

«Η Αμερική είναι μαζί σας και η Αμερική θα σας υποστηρίζει πάντα», τόνισε από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ρεπουμπλικάνος Μάικλ Μακόλ, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ και καταγγέλλοντας τη «βαρβαρότητα» της Κίνας. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από την πλευρά του προέτρεψε τον Τραμπ να υπογράψει αυτά τα «αποφασιστικής σημασίας νομοσχέδια», των οποίων είναι συνεισηγητής, «το συντομότερο δυνατό».

Από το Όστιν του Τέξας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε εξάλλου χθες ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο δεν έχει υπογραφτεί ακόμη, διότι το Πεκίνο δεν κάνει «αυτό που του αναλογεί». Κατά τη διάρκεια περιήγησής του σε εργοστάσιο της Apple, ο Τραμπ επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί πολύ πιο διακαώς από τη δική του μια εμπορική συμφωνία.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων απείλησε την προηγουμένη, για άλλη μια φορά, ότι εάν δεν υπογραφεί συμφωνία, «απλούστατα θα αυξήσω τους δασμούς» -το βασικό όπλο της Ουάσινγκτον στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Η Κίνα θα προσπαθήσει σκληρά να κλείσει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Το Πεκίνο θα προσπαθήσει να επιτύχει μια αρχική εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και οι δύο πλευρές διατηρούν ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να μετριάσει τους φόβους για τις εμπορικές συνομιλίες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίλυση των βασικών ανησυχιών των δύο πλευρών, με βάση την ισότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό, και θα προσπαθήσει σκληρά να επιτύχει μια «πρώτη φάση» της συμφωνίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Ειδικοί στο εμπόριο και άνθρωποι κοντά στον Λευκό Οίκο ωστόσο προειδοποιούν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας θα μπορούσε να μετατοπιστεί για την επόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v