Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερωτήματα για το «ριφιφί του αιώνα» στο μουσείο της Δρέσδης

Την επόμενη της κλοπής θησαυρού αμύθητης αξίας από το Μουσείο της Δρέσδης, οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες και με βάση ένα βίντεο. Αγνωστη παραμένει η πραγματική αξία των κλοπιμαίων.

Ερωτήματα για το «ριφιφί του αιώνα» στο μουσείο της Δρέσδης

Με το φως της ημέρας οι διωκτικές αρχές της Δρέσδης ξεκίνησαν και πάλι το έργο εντοπισμού ιχνών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της «κλοπής του αιώνα» στο φημισμένο μπαρόκ Μουσείο της Δρέσδης, της Φλωρεντίας του Έλβα, όπως αποκαλείται η γερμανική μεγαλούπολη. Το Μουσείο έχτισε ο φιλότεχνος «Βασιλιάς Ήλιος της Σαξονίας», ο δούκας Αύγουστος ο Ισχυρός και μετέπειτα βασιλιάς της Πολωνίας που έκανε την πόλη στις αρχές του 18ου αιώνα κέντρο ευρωπαϊκού πολιτισμού και τέχνης. 

Εβαλαν οι δράστες φωτιά σε διανεμητή ηλεκτρικού;

Το σοκ μπορεί είναι εμφανές και σήμερα στα πρόσωπα των υπεύθυνων. «Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο σοκαρισμένοι είμαστε», είπε η εκπρόσωπος του Μουσείου Μάριον Άκερμαν. «Από τη βιαιότητα της διάρρηξης. Και για να το βάλω σε ένα πλαίσιο θα σα πω ότι πρόκειται για μια κλοπή θησαυρών αμύθητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας». Αμείλικτο ορθώνεται το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν να γίνει αυτή η διάρρηξη σε ένα μουσείο που φυλάσσεται νυχθημερόν με τα καλύτερα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία. Ο διευθυντής της υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος στη Δρέσδη Φόλκερ Λάνγκερ έδωσε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις.

«Προς το παρόν πιστεύουμε ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα σε φωτιά στην πλατεία του Θεάτρου και τη διάρρηξη. Ένας διανεμητής ηλεκτρικού έπιασε φωτιά και ειδικοί βρίσκονται σε αναζήτηση της αιτίας, εάν δηλαδή επρόκειτο για τεχνική βλάβη ή εάν οι δράστες έβαλαν φωτιά για να διαπράξουν τη διάρρηξη. Λόγω της καταστροφής τα φώτα έξω από το Μουσείο ήταν σβηστά κι έτσι όλα ήταν σκοτεινά, όταν το πρωί έγινε η κλοπή».

Το βίντεο της κλοπής

Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι και οι διωκτικές αρχές συνεχίζουν και σήμερα το δύσκολο έργο τους σε ένα μουσείο που επισκέπτεται τόσος κόσμος και που θεωρείται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί το DΝΑ τους. Άγνωστη παραμένει μέχρι τώρα και η λεπτομερής αποτίμηση του τι ακριβώς εκλάπη. Αυτή θα γίνει μόνο όταν οι αρχές ολοκληρώσουν το δικό τους έργο. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα γνωρίζουμε ποια από τα 100 εκθέματα, διαμάντια, μπριγιάντια και κοσμήματα αμύθητης αξίας που βρίσκονταν στη βιτρίνα του ιστορικού Πράσινου Θόλου εκλάπησαν» είπε ο Ντιρκ Σιντράμ, διευθυντής του Μουσείου. «Δεν φαίνεται πάντως να λείπουν όλα τα κομμάτια» πρόσθεσε. Ο ιστορικός Πράσινος Θόλος καταστράφηκε μερικώς το 1945 και οι εργασίες αναστήλωσης διήρκεσαν μέχρι το 2006. Θα παραμείνει κλειστός για επισκέπτες μέχρι νεωτέρας.

Η αστυνομία πάντως έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, όπου αναγνωρίζονται με ευκρίνεια οι φιγούρες τουλάχιστον δύο δραστών με τσεκούρι να σπάνε τη βιτρίνα με το θησαυρό και στη συνέχεια να πηδούν από το παράθυρο και να διαφεύγουν με αυτοκίνητο. Το ερώτημα είναι πως θα εκμεταλλευτούν τη λεία οι δράστες. Οι ειδικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο να  βρεθούν αγοραστές για γνωστά κομμάτια τέτοιας αμύθητης αξίας.

ΠΗΓΗ: DW

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v