Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το χτύπημα του Ιράν και το παράθυρο ευκαιρίας για αποκλιμάκωση

Τα αντίποινα της Τεχεράνης ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα για να ικανοποιήσουν τη δίψα των Ιρανών για εκδίκηση και ταυτόχρονα να αποφύγουν γενικευμένη σύρραξη με τις ΗΠΑ, δηλώνουν αναλυτές στο Bloomberg. Δεν αναμένονται νέες επιθέσεις.

Το χτύπημα του Ιράν και το παράθυρο ευκαιρίας για αποκλιμάκωση

Οι ιρανικές επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ μπορεί να δίνουν στον Τραμπ την ευκαιρία να αποφύγει μια γενικευμένη σύρραξη με το Ιράν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών, ενώ το Ιράκ ανακοίνωσε πως δεν σκοτώθηκε κανένα μέλος των συμμαχικών δυνάμεων που βρίσκονται στο έδαφος του. Επιπλέον, το Ιράν έστειλε προειδοποίηση για το χτύπημα.

Αυτό σημαίνει ότι τα αντίποινα από την Ισλαμική Δημοκρατία ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα για να ικανοποιήσουν τη δίψα των Ιρανών για εκδίκηση και να προσφέρουν ταυτόχρονα μια διέξοδο από την κρίση που προκάλεσε ο θάνατος του Κασέμ Σουλεϊμανί την περασμένη εβδομάδα.

Οι επιθέσεις «είναι μια μετρημένη απάντηση» δήλωσε στο Bloomberg ο Φαϊσάλ Ιτανί, αναπληρωτής διευθυντής στο Center for Global Policy στην Ουάσιγκτον. «Η απάντηση του Ιράν πρέπει να είναι αρκετά δραματική για να σώσει τα προσχήματα, αλλά αρκετά περιορισμένη για να αποφευχθεί η πυροδότηση ενός κύκλου κλιμάκωσης ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφική αμερικανική στρατιωτική δράση. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό για να “μετρήσει” αλλά δεν αναγκάζει τις ΗΠΑ να απαντήσουν» τόνισε.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο κύκλος, τουλάχιστον για την ώρα, τελειώνει εδώ» ανέφερε σε σημείωμα ο Σάιρους Ραζάγκι, πρόεδρος της Ara Enterprise. Από την πλευρά του Ιράν, σημείωσε, «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν άλλες άμεσες επιθέσεις και ακόμα και αν υπήρχαν, θα γίνονταν με τον ίδιο τρόπο, στέλνοντας ένα μήνυμα αλλά χωρίς να σπείρουν τον θάνατο».

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 80 αμερικανικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να προσφέρουν κάποια απόδειξη. Η ιρανική ηγεσία κατανοεί πλήρως ποιες θα είναι οι συνέπειες από μια κανονική σύρραξη με τις ΗΠΑ, ανέφερε ο Ραζάγκι. «Έτσι εξηγούνται και τα αρχικά δημοσιεύματα που προσπαθούν να ικανοποιήσουν το αίτημα του κόσμου για εκδίκηση χωρίς να προκαλέσουν υπερβολικά τις ΗΠΑ».

Μια ημέρα πριν τις επιθέσεις με τις ρουκέτες, το Ιράν υποσχέθηκε να προκαλέσει έναν «ιστορικό εφιάλτη» στις ΗΠΑ, λέγοντας πως εξετάζει 13 πιθανούς τρόπους για να ανταπαντήσουν.

«Ακόμα πιστεύω ότι οι Ιρανοί είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ γιατί αυτό θα κατέστρεφε μεγάλο μέρος της αμυντικής τους ικανότητας» τόνισε ο Τζον Άλτερμαν του Center for Strategic and International Studies. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ιρανοί χρησιμοποιούν όπλα τα οποία αγόρασε ο Σάχης- δεν έχουν πολλά να σπαταλήσουν» πρόσθεσε.

Oι ηγέτες του Ιράν βλέπουν επίσης μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κρίση, σύμφωνα με τον Τζόζεφ Σιρακούσα, λέκτορα σε πανεπιστήμιο στη Μελβούρνη.

«Είναι μια γερασμένη θεοκρατία που επιβάλει τη βούλησή της στον νεότερο πληθυσμό» σημείωσε. «Αυτό ένωσε τον ιρανικό λαό, που δεν είναι ενωμένος» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v