Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Η Τουρκία θα δώσει ένα μάθημα στον πραξικοπηματία Χαφτάρ

Να μη συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του λαού της Λιβύης, προειδοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο στρατάρχης «το έβαλε στα πόδια» από τη Μόσχα. Η απόφασή του δείχνει ποιος θέλει πόλεμο, τονίζει ο Τσαβούσογλου.

Ερντογάν: Η Τουρκία θα δώσει ένα μάθημα στον πραξικοπηματία Χαφτάρ

«Ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ το έβαλε στα πόδια», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις συνομιλίες για την εκεχειρία στη Λιβύη που έγιναν τη Δευτέρα στη ρωσική πρωτεύουσα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα δώσει ένα μάθημα στον «πραξικοπηματία Χαφτάρ», εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης και του λαού.

Aναφερόμενος στην εκεχειρία στην Ιντλίμπ της Συρίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι πρέπει να διεξαχθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εμποδιστούν 400.000 μετανάστες να φτάσουν στα τουρκικά σύνορα. Δήλωσε ωστόσο ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να σταματήσει της παραβιάσεις της εκεχειρίας από την συριακή κυβέρνηση στην Ιντλίμπ, εάν χρειαστεί.

Η απόφαση του Χαφτάρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο

Προηγήθηκε η απόφαση του Χαλίφα Χαφτάρ, του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), να μην υπογράψει την συμφωνία εκεχειρίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Η απόφαση του Χαφτάρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να διασφαλίσει μία εκεχειρία, προσθέτοντας ότι, εάν ο Χαφτάρ συνεχίσει να ενεργεί με τον τρόπο αυτόν, η σύνοδος κορυφής για τη Λιβύη που σχεδιάζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει νόημα.

Οι Χαφτάρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε τη Δευτέρα για πρόοδο, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ έφυγε από τη Μόσχα. Δεν υπέγραψε τη συμφωνία», είπε η πηγή στο Sputnik.

Αρχισαν ξανά οι εχθροπραξίες στην Τρίπολη

Προχθές Κυριακή, τα αντιμαχόμενα μέρη ανακοίνωσαν ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο ο Χαμίντ ας Σάφι, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επισήμανε στο Sputnik χθες Δευτέρα πως δεν έχει υπογραφτεί ακόμη κάποια συμφωνία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ο ΛΕΣ, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ, ανακοίνωσε μέσω Facebook σήμερα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη».

Δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια, ωστόσο ιστότοπος που απηχεί τις απόψεις των δυνάμεων του Χαφτάρ ανέφερε πως ο στρατάρχης δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μεταδίδει ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, νότια της Τρίπολης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v