Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ και Κίνα υπέγραψαν την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία, διαμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Θα άρουμε τους δασμούς όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της συμφωνίας.

ΗΠΑ και Κίνα υπέγραψαν την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος αντιπρόεδρος Λιού Χε υπέγραψαν την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Κατά την τελετή της υπογραφής ο  Τραμπ χαιρέτισε την «ιστορική» εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Τραμπ κατά την άφιξή του στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Λιου Χε, για την τελετή της υπογραφής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα την Κίνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Τραμπ τόνισε πως οι ΗΠΑ διατηρούν τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα γιατί διαφορετικά δεν έχουν κάποιο άλλο διαπραγματευτικό χαρτί. Μόλις ολοκληρωθεί η «δεύτερη φάση» της συμφωνίας τότε θα άρουμε τους δασμούς, υπογράμμισε.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τη «δεύτερη φάση» θα ξεκινήσουν σύντομα.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Λιου Χε διάβασε μια επιστολή του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του, σημείωσε ότι η εμπορική συμφωνία δείχνει πως οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους και να βρουν λύσεις με βάση το διάλογο. 

O Λιου ανέφερε από την πλευρά του ότι η συμφωνία είναι καλή για όλο τον κόσμο και ότι η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας.

*Δείτε το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v