Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραμπ: Οι εμπορικές συμφωνίες το μοντέλο του 21ου αιώνα

Επαινοι από το Νταβός για την αμερικανική οικονομία, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Γερουσία η δίκη για την αποπομπή του. «Οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει πάνω από 7 εκατ. θέσεις εργασίας από τότε που εκλέχθηκα», τόνισε. «Η σχέση με την Κίνα ποτέ δεν ήταν καλύτερη».

Τραμπ: Οι εμπορικές συμφωνίες το μοντέλο του 21ου αιώνα

Οι πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες αντιπροσωπεύουν ένα νέο μοντέλο, υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η ομιλία του γίνεται αφότου ΗΠΑ και Κίνα υπέγραψαν πριν από λίγες ημέρες την πρώτη φάση της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας, με την οποία αναμένεται να μπει τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. «Η σχέση μας με την Κίνα ποτέ δεν ήταν καλύτερη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Οι περισσότεροι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της δεύτερης φάσης της εμπορικής συμφωνίας, οι οποίες θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα», πρόσθεσε.

Πρωτοφανής η ευημερία των ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κερδίσει πάνω από 7 εκατ. θέσεις εργασίας από τότε που εκλέχθηκα», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η ευημερία της Αμερικής είναι αναμφισβήτητη, πρωτοφανής και ασύγκριτη με οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η Αμερική πέτυχε αυτή την εκπληκτική ανάκαμψη όχι με μικρές αλλαγές σε μια σειρά πολιτικών, αλλά υιοθετώντας μια εντελώς νέα προσέγγιση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ευημερία του Αμερικανού εργάτη», είπε ο Τραμπ.

«Κάθε απόφαση που παίρνουμε για φόρους, εμπόριο, ρύθμιση, ενέργεια, μετανάστευση, εκπαίδευση και άλλα εστιάζεται στη βελτίωση της ζωής των καθημερινών Αμερικανών», πρόσθεσε. «Μόνο όταν οι κυβερνήσεις βάζουν σε προτεραιότητα τους πολίτες τους, θα επενδυθεί πλήρως το εθνικό τους μέλλον». «Οι ΗΠΑ χτίζουν μία οικονομία που λειτουργεί για όλους».

Αναφερόμενος στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τόνισε ότι έχει αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για φύτεμα 1 τρισ. δέντρων την επόμενη δεκαετία», εκδήλωση που ξεκινάει από το Νταβός, σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική για την κλιματική αλλαγή.

Σήμερα ξεκινάει η δίκη για την καθαίρεσή του στη Γερουσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έλαβε μέρος στην περσινή διοργάνωση του φόρουμ, εξαιτίας της μερικής αναστολής της λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσιγκτον που πιστεύουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει κατά νου τις εξελίξεις στη δίκη για την καθαίρεσή του στη Γερουσία.

Τις ημέρες πριν από την επιβίβασή του στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One με προορισμό την Ελβετία, ο Τραμπ βρισκόταν στο τουριστικό του θέρετρο στη Φλόριντα, εκφράζοντας παράπονα για την επικείμενη δίκη του στη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, δεν αναμένεται η καθαίρεσή του.

Καθώς οι δικηγόροι του προετοίμαζαν την υπεράσπισή του, ο ίδιος σχολίαζε, σε συζητήσεις με φίλους του, τη διαδικασία της δίκης, ενώ προχώρησε και σε φραστικές επιθέσεις κατά των Δημοκρατικών μέσω αναρτήσεων στο Twitter, σχετικά με την πρόθεσή τους να υπάρξουν καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Ποια είναι τα καυτά θέματα του φετινού φόρουμ

Παγκόσμιοι ηγέτες, διευθύνοντες σύμβουλοι, διανοητές και διασημότητες συγκεντρώνονται στο ορεινό ελβετικό θέρετρο του Νταβός για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Η εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε σήμερα Τρίτη, φημίζεται για τις στομφώδεις δηλώσεις των μελών της παγκόσμιας ελίτ, τα οποία την επισκέπτονται κάθε χρόνο για να πλασάρουν τις απόψεις τους σε θέματα που επιλέγει ο ιδρυτής του Φόρουμ, Kλάους Σουάμπ, από την παγκοσμιοποίηση ως την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Φέτος, καθώς το WEF γιορτάζει την 50ή επέτειό του, νέα σύννεφα ρίχνουν τη σκιά τους στην αλπική πόλη. Οι προοπτικές για το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, οι τεχνολογικές εταιρείες (οι οποίες είχαν αποθεωθεί στις προηγούμενες συναντήσεις αλλά πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών), το μέλλον του πολυμερισμού και η γεωπολιτική τάξη, αντιμετωπίζουν όλες αυξανόμενες προκλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v