Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας

H υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Κίνας-ΗΠΑ έχει περιορίσει τα ρίσκα για την ευρωζώνη, διαμήνυσε η κα Λαγκάρντ. Δεκέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ. Εκκληση στις κυβερνήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ βλέπει σταθεροποίηση της οικονομίας

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%, τόνισε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Όσον αφορά τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, η κα Λαγκάρντ επισήμανε ότι ευθυγραμμίζονται με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για μέτρια ανάπτυξη, λέγοντας ότι η αδυναμία της μεταποίησης συνεχίζει να επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η κα Λαγκάρντ ανέφερε παράλληλα ότι τα  τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μια σταθεροποίηση. Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με ρίσκα, αλλά είναι λιγότερο έντονα από ό,τι προηγουμένως, καθώς έχει υποχωρήσει ένα μέρος της αβεβαιότητας γύρω από το διεθνές εμπόριο. Όπως σημείωσε, το εμπόριο αποτελεί ένα βασικό στοιχείο στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την αξιολόγηση των ρίσκων και η υπογραφή της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ έχει περιορίσει ή εξαφανίσει την αβεβαιότητα στο μέτωπο αυτό. 

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, αλλά υπάρχουν σημάδια ήπιας αύξησης του υποκείμενου πληθωρισμού. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κα Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με βιώσιμο τρόπο. 

H νέα πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε επίσης να απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τονώσουν την παραγωγικότητα, τη δυνητική ανάπτυξη και τη συνολική ζήτηση.Παράλληλα, χαιρέτισε την έκκληση του Eurogroup του Δεκεμβρίου για διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο που διαθέτει κάθε χώρα.

Σχετικά με την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ, η κα Λαγκάρντ διευκρίνισε ότι θα αγγίξει πλήθος ζητημάτων.

«Η αναθεώρηση θα αφορά τους τρόπους υλοποίησης, μέτρησης, επικοινωνίας όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, τις δημοσιεύσεις, την προβολή» υπογράμμισε. «Θα ακούσουμε τις προσδοκίες των ανθρώπων για να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανησυχίες τους» πρόσθεσε.

Η ίδια υποστήριξε πως δεν υπάρχει αυστηρή διορία για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης, αλλά ανέφερε πως αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο. Ελπίζουμε να συμφωνήσουμε στη νέα στρατηγική της ΕΚΤ κατά τον Δεκέμβριο, πρόσθεσε.

Tι περιλαμβάνει η αναθεώρηση της στρατηγικής

Σε σχετική της ανακοίνωση για την αναθεώρηση της στρατηγικής, η ΕΚΤ αναφέρει ότι «από το 2003, η οικονομία της ευρωζώνης και η παγκόσμια οικονομία έχουν γνωρίσει βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σύμφωνα με την τάση, υπό συνθήκες επιβράδυνσης της παραγωγικότητας και γήρανσης του πληθυσμού, καθώς και τα κληροδοτήματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν ωθήσει τα επιτόκια προς τα κάτω, περιορίζοντας τα περιθώρια της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική με συμβατικά μέσα ενώπιον δυσμενών κυκλικών εξελίξεων. Επιπλέον, η αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού είναι διαφορετική από την ιστορική πρόκληση της αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού. Η απειλή για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η ραγδαία ψηφιοποίηση, η παγκοσμιοποίηση και η συνεχής εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών δομών έχουν μετασχηματίσει περαιτέρω το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής του πληθωρισμού.

Υπό το φως αυτών των προκλήσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει επανεξέταση της στρατηγικής του για τη νομισματική πολιτική, με πλήρη συμμόρφωση προς την εντολή για σταθερότητα των τιμών η οποία έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ βάσει της Συνθήκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κάνει απολογισμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η στρατηγική νομισματικής πολιτικής έχει στηρίξει διαχρονικά την εκπλήρωση της εντολής που έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ βάσει της Συνθήκης και θα εξετάσει κατά πόσον κάποια από τα στοιχεία της στρατηγικής χρειάζονται προσαρμογή.

Η ποσοτική διατύπωση (σ.σ. ο στόχος για τον πληθωρισμό) της σταθερότητας των τιμών, μαζί με τις προσεγγίσεις και τα μέσα με τα οποία επιτυγχάνεται η σταθερότητα των τιμών, θα έχει εξέχουσα θέση σε αυτήν τη διαδικασία.

Στην επανεξέταση θα ληφθεί επίσης υπόψη ο τρόπος με τον οποίο άλλες παράμετροι, όπως η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η απασχόληση και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, μπορεί να είναι σημαντικές κατά την επιδίωξη της εντολής της ΕΚΤ. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές παρενέργειες των εργαλείων νομισματικής πολιτικής που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία. Θα εξετάσει πώς θα πρέπει να επικαιροποιηθούν η οικονομική και η νομισματική ανάλυση μέσω των οποίων η ΕΚΤ αξιολογεί τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών, και ενόψει των τρεχουσών και νέων τάσεων. Τέλος, θα επανεξετάσει τις επικοινωνιακές πρακτικές του.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κινηθεί με βάση δύο αρχές: ενδελεχής ανάλυση και ανοιχτό πνεύμα. Ως εκ τούτου, το Ευρωσύστημα θα συνδιαλεχθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v