Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιχτή σε νέα κονδύλια στην Άγκυρα η Μέρκελ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παράσχει επιπρόσθετη χρηματική βοήθεια στην Άγκυρα για το προσφυγικό, τόνισε η Μέρκελ από την Κωνσταντινούπολη. Στηρίζει την «ανθρωπιστική δράση» της Τουρκίας στη Συρία. Νέες απειλές Ερντογάν για «λιβυκό χάος» και παράπονα για τη χρηματοδότηση από Βρυξέλλες.

Ανοιχτή σε νέα κονδύλια στην Άγκυρα η Μέρκελ

H Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά την «ανθρωπιστική δράση» της Τουρκίας να κατασκευάσει καταφύγια για τους πρόσφυγες στη βόρεια Συρία.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να παράσχουμε γερμανικά κονδύλια για αυτή την ανθρωπιστική δράση» ανέφερε η κα. Μέρκελ μετά τη συνάντηση της με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε από την πλευρά του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκπληρώσει ακόμα τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό. «Ακόμα και το πρώτο τμήμα, τα πρώτα 3 δισ. ευρώ, δεν έχουν καταβληθεί πλήρως από την Ε.Ε.» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι πόροι δεν θα κατευθυνθούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η κα. Μέρκελ τόνισε πως «μπορεί να φανταστεί να παρέχει η Ε.Ε. επιπρόσθετη στήριξη» στο μέλλον, πέραν αυτής που προβλέπει η συμφωνία.

Απειλές Ερντογάν για λιβυκό χάος

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε προειδοποίηση για επέκταση του «λιβυκού χάους» στη Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία, κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Το χάος που κυριαρχεί στη Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν, εγκανιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Ανγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ο Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v