Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 11 ετών ο δανεισμός σε νοικοκυριά

Η αύξηση του δανεισμού σε μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κατέβασε ταχύτητα στο 3,2% από 3,4% ένα μήνα πριν, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 24 μηνών, τον Δεκέμβριο.

Ευρωζώνη: Σε υψηλό 11 ετών ο δανεισμός σε νοικοκυριά

Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησαν τα τραπεζικά δάνεια σε εταιρείες της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, ενώ ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε, φτάνοντας στο πιο υψηλό επίπεδο μετά την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η αύξηση του δανεισμού σε μη χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κατέβασε ταχύτητα στο 3,2% από 3,4% ένα μήνα πριν, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 24 μηνών.

Την ίδια ώρα, ο δανεισμός σε νοικοκυριά επιταχύνθηκε, καθώς ενισχύθηκε κατά 3,7% από 3,5%, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 11 ετών.

Πολλές εταιρείες στην ευρωζώνη παλεύουν, την ώρα που το εμπόριο κάνει βουτιά και η μεταποίηση είναι σε ύφεση, αλλά οι καταναλωτές παραμένουν σχετικά αισιόδοξοι. Οι μισθοί και η απασχόληση εξακολουθούν να αυξάνονται και ο τομέας των υπηρεσιών συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Η μηνιαία ροή των δανείων προς επιχειρήσεις ήταν μόλις 0,7 δισ. ευρώ -λιγότερο από το ένα δέκατο της μέσης μηνιαίας ροής πέρυσι και η δεύτερη χειρότερη μηνιαία ανάγνωση όλης της χρονιάς.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της βασικής μέτρησης της ΕΚΤ για την προσφορά χρήματος, Μ3, υποχώρησε στο 5,0%, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει το 5,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v