Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρία βαρίδια για Ιταλία βλέπει το ΔΝΤ

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο της Ρώμης για 2,2%, ενώ το δημόσιο χρέος-ρεκόρ δεν θα μειωθεί σύμφωνα με τους στόχους, τις επόμενες χρονιές.

Τρία βαρίδια για Ιταλία βλέπει το ΔΝΤ

Το έλλειμμα στον ιταλικό προϋπολογισμό θα ξεπεράσει τον στόχο της κυβέρνησης το 2020, ενώ το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, την ώρα που η ανάπτυξη της οικονομίας θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Reuters, στην έκθεσή του για την Ιταλία, το Ταμείο προβλέπει ότι το έλλειμμα φέτος θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο της Ρώμης για 2,2%, ενώ το δημόσιο χρέος-ρεκόρ δεν θα μειωθεί, σύμφωνα με τους στόχους, τις επόμενες χρονιές.

«Το χρέος προβλέπεται ότι θα παραμείνει υψηλό, κοντά στο 135% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και θα αυξηθεί μακροπρόθεσμα λόγω των δαπανών για τις συντάξεις», σημειώνει.

Η κυβέρνηση του αντισυστημικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που μετράει μόλις πέντε μήνες θητείας έχει στόχο να υποχωρήσει το χρέος από το 135,2% φέτος στο 131,4% μέχρι το 2022.

Η κυβέρνηση εργάζεται σε μία συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μαζί με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, έτσι ώστε να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής ποια θα είναι η επίπτωση στα δημόσια οικονομικά.

Η ανάπτυξη θα τρέξει με περίπου 0,5% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη πρόβλεψή του, ενώ θα διατηρηθεί στο περίπου 0,6% ή 0,7% τα επόμενα χρόνια.

«Αυτές οι προβλέψεις είναι οι πιο χαμηλές στην ΕΕ και αντανακλούν δυνητικά αδύναμη ανάπτυξη», προσθέτει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v