Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους 170 οι νεκροί στην Κίνα από τον κοροναϊό

Πάνω από 7.700 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Κλείνει τα σύνορα με την Κίνα η Ρωσία. Αναβάλλονται όλες οι εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Εκλεισαν προσωρινά όλα τα υποκαταστήματα της ΙΚΕΑ και τα γραφεία της Google.

Στους 170 οι νεκροί στην Κίνα από τον κοροναϊό

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38, για να φθάσει τους 170 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον. 

Η επιτροπή διευκρίνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα.

Νωρίτερα, οι υγειονομικές αρχές στη Χουμπέι έκαναν λόγο για 37 νέους θανάτους και 1.032 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε αυτή την επαρχία, εστία της μόλυνσης του αποκαλούμενου 2019-nCoV. Συνεδριάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμερα για το θέμα.

Ελληνες εγκλωβισμένοι

Ο Γιάννης Μερσινιάς, τεχνικός ιατρικών μηχανημάτων είδε «τους δρόμους να κλείνουν» στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, και μαζί με άλλους δύο Έλληνες αναμένει τον επαναπατρισμό του, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Η ελληνική πρεσβεία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και οι τρεις πολίτες έχουν πλέον συμπεριληφθεί στην ευρωπαϊκή λίστα εκκένωσης.

«Κατά τύχη είχα έρθει για δουλειές, βρέθηκα λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς σε φιλικό σπίτι, όπου ήρθα, ενώ έκλειναν οι δρόμοι. Μπας και προλάβω να φύγω αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβα», δήλωσε ο κ. Μερσινιάς δίνοντας το στίγμα του από την πόλη Γι Τσανγκ.

Σημειώνεται ότι υπάρχει Έλληνας εγκλωβισμένος στην πόλη Ουχάν, ενώ οι άλλοι δύο είναι στη γειτονική πόλη. Η ελληνική πρεσβεία συστήνει πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες των κινεζκών αρχών και περιορισμό κάθε μη απαραίτητες μετακίνησης.

Στην περιοχή έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία ιδιωτικών αυτοκινήτων και έχουν επιστρατευτεί ειδικά ταξί για τους κατοίκους. Έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να απομακρυνθούν από την Κίνα, όσοι Ευρωπαίοι πολίτες το επιθυμούν.

Κλείνει τα σύνορα με την Κίνα η Ρωσία

Η Ρωσία διέταξε το κλείσιμο των συνόρων της με την Κίνα, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποτρέψει την είσοδο του θανατηφόρου κοροναϊού από το νότιο γείτονά της.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Ρωσία, αλλά η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να εμποδίσει τον ιό από το να περάσει τα σύνορα, μήκους πάνω από 4.000 χιλιομέτρων.

Αναβάλλονται όλες οι εγχώριες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις

Ολοι οι αγώνες των κινεζικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου αναβάλλονται εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανακοίνωσε σήμερα η κινεζική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η έναρξη της σεζόν 2020 αναβάλλεται «για όλους τους τύπους» διοργανώσεων, σε «όλα τα επίπεδα», προκειμένου να προστατευθούν οι παίκτες και το φίλαθλο κοινό, εξήγησε η κινεζική ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Η κινεζική Σούπερ Λίγκα (CSL, πρώτη κατηγορία) επρόκειτο να αρχίσει την 22η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ και το δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Η IKEA κλείνει προσωρινά όλα τα υποκαταστήματά της στην Κίνα

Η σουηδική εταιρεία επίπλων και οικιακών ειδών IKEA ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία όλων των υποκαταστημάτων της στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός.

Η απόφαση να κλείσουν και τα τριάντα υποκαταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης επίπλων, οικιακών ειδών και ηλεκτρικών συσκευών στον κόσμο ανακοινώθηκε πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την αρχική κίνηση να αναστείλει τη λειτουργία των μισών και να συντομεύσει το ωράριο λειτουργίας τους.

Και η Google κλείνει προσωρινά τα γραφεία της

Η εταιρεία Google θα κλείσει προσωρινά όλα τα γραφεία της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα αυτή, ανέφερε απόψε ο ιστότοπος The Verge που ασχολείται με θέματα τεχνολογίας.
Η απόφαση αφορά όλα τα γραφεία της εταιρείας στην ηπειρωτική Κίνα, στο Χονγκ Κονγκ αλλά και στην Ταϊβάν.

Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερους από 130 ανθρώπους στην Κίνα και έχει θέσει σε συναγερμό όλο τον πλανήτη, με τις εταιρείες να κλείνουν τα καταστήματά τους, να θέτουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους υπαλλήλους τους και να προειδοποιούν για οικονομικό πλήγμα από την επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Εξετάζονται νέοι περιορισμοί στις πτήσεις αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο εφαρμογής περισσότερων περιορισμών στις πτήσεις των αμερικανικών εταιρειών από και προς την Κίνα, επιπρόσθετα στους περιορισμούς που επέβαλαν εθελοντικά οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Τραμπ Λάρι Κάντλοου.

Ο ίδιος δήλωσε πως το αναφερόμενο ζήτημα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Κάντλοου είπε επίσης πως αξιωματούχοι από τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων θα αποσταλούν στην Κίνα, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, μετά από πρόσκληση του Πεκίνου.

Εκκληση για ψυχραιμία από τη Νότια Κορέα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν προέτρεψε σήμερα τους συμπατριώτες του να μην ενδίδουν στον φόβο καθώς η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να επαναπατρίσει εσπευσμένα περίπου 700 πολίτες που βρίσκονται στην πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα.

Η πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες πτήσεις για τον σκοπό αυτό αναμενόταν να γίνει σήμερα. Όμως οι περιορισμοί που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές προκάλεσαν καθυστέρηση της πτήσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

«Τα όπλα που θα μας προστατεύσουν από τον νέο κοροναϊό δεν είναι ο φόβος και η αποστροφή, αλλά η εμπιστοσύνη και η συνεργασία», επισήμανε ο Μουν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, κατακεραυνώνοντας τη διασπορά «ψευδών ειδήσεων» που έχουν προκαλέσει υπερβολική ανησυχία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι η υπηρεσία καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος της νοτιοκορεατικής αστυνομίας σε συνεργασία με τον εποπτικό φορέα του τομέα των τηλεπικοινωνιών θα διαγράφει ή θα αποκλείει την πρόσβαση σε ψευδείς πληροφορίες που μπορεί να προκαλέσουν «σύγχυση στην κοινωνία».

Διαδηλωτές απέκλεισαν με γεωργικά μηχανήματα χθες δρόμους προς εγκαταστάσεις που θα μετατραπούν σε κέντρα απομόνωσης των ανθρώπων που θα επαναπατριστούν στην Ασάν και την Τσιντσάν, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v