Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καμπανάκια ύφεσης στην ευρωζώνη

Συρρίκνωση του ΑΕΠ σε Γαλλία και Ιταλία, δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Καμπανάκια ύφεσης στην ευρωζώνη

Πιο χαμηλή από ό,τι αναμενόταν ήταν η ανάπτυξη της ευρωζώνης τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός «τσίμπησε», σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, χάρη κυρίως στην άνοδο των τιμών διατροφής, αλκοόλ, καπνού και Ενέργειας.

Το ΑΕΠ στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ αυξήθηκε 0,1%, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αναλυτές ανέμεναν 0,2% άνοδο σε τριμηνιαία βάση και 1,1% σε ετήσια.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Eurostat ενημέρωσε ότι οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν 1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ανεβάζοντας ταχύτητα από το 1,3% του Δεκεμβρίου και το 1% του Νοεμβρίου.

Εξαιρουμένων των τιμών μη επεξεργασμένων τροφίμων και Ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός κατέβασε ταχύτητα στο 1,3% ετησίως, από 1,4% τον Δεκέμβριο.

Συρρίκνωση σε Γαλλία και Ιταλία

Σε συρρίκνωση πέρασε η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι διαμαρτυρίες κατά του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όσον αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, έδωσαν πλήγμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% τους τρεις τελευταίους μήνες, καταγράφοντας πτώση από την άνοδο ύψους 0,3% το τρίτο τρίμηνο.

Συρρικνώθηκε και η ιταλική οικονομία τους τρεις τελευταίους μήνες της περασμένης χρονιάς, κυρίως λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Ηταν η πιο απότομη πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ ήταν αμετάβλητο, μετά την άνοδο κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο.

«Tα στοιχεία τετάρτου τριμήνου για ΑΕΠ και πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν σήμερα υποστηρίζουν την άποψή μας, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και ο πληθωρισμός θα είναι πιο αδύναμα από ό,τι αναμενόταν», σημειώνει η Capital Economics.

Και ο οικονομολόγος της Commerzbank, Christoph Weil, σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ανησυχεί για την επιβράδυνση της ευρωζώνης. «Το φάντασμα της ύφεσης επιστρέφει», σημειώνει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v