Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό γύρισμα στη Wall με τον Nasdaq σε νέο ρεκόρ

Υψηλότερα κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Άνοδος για τον χρυσό. Yποχωρεί το αργό πετρέλαιο. Στο 1,56% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Κέρδη πάνω από 2% για τη μετοχή της Boeing.

Ανοδικό γύρισμα στη Wall με τον Nasdaq σε νέο ρεκόρ

Άνοδο καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από τον νέο κορωνοϊό. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,25% στις 29.176 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,63% στις 9.580 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,39% υψηλότερα στις 3.340 μονάδες. 

Οι μετοχές έχασαν έδαφος την Παρασκευή, υποχωρώντας από τα επίπεδα-ρεκόρ, αλλά ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούνιο, ενώ ο ο Nasdaq κατέγραψε τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Νοέμβριο του 2018. 

Ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε 3% την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 κατά 3,2% και ο Nasdaq κατά 4%. 

«Η διάρκεια αυτού του ιού θα καθορίσει πόσο θα διαρκέσουν οι διαταραχές στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην Κίνα και στην παγκόσμια οικονομία» ανέφερε αναλυτής της Baird. 

Τα κινεζικά εργοστάσια ανοίγουν επίσημα τη Δευτέρα, αλλά οι προσπάθειες της τοπικής κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση του ιού θα κρατήσει κλειστές κάποιες επιχειρήσεις. Ένα παρατεταμένο «λουκέτο» μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την κινεζική οικονομία και να προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας παραμένουν αμετάβλητα και αναμένεται πως ο αντίκτυπος της επιδημίας του νέου ιού θα είναι βραχύβιος.

Ο Σι ζήτησε να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας στην οικονομία και για να επιτευχθούν οι στόχοι για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη φέτος. Ζήτησε παράλληλα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην απασχόληση και την αποτροπή μεγάλης κλίμακας απολύσεων.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολίσθησε 0,83% στα 49,88 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,36% υψηλότερα στα 1.578 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. H ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,093 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διολισθαίνει δύο μονάδες βάσης, στο 1,56%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing σημειώνει άνοδο 2,6% στα 345 δολάρια, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη.

Kέρδη 1,6% καταγράφει η μετοχή της HP μετά την ανακοίνωση της Xerox ότι ανεβάζει την προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας στα 24 δολάρια ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v