Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Επρόκειτο να παρουσιάσει τον πρώτο προϋπολογισμό της χώρας μετά το Brexit, τον Μάρτιο. Ο Ρίσι Σουνάκ παίρνει τη θέση του. Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν στον ανασχηματισμό του Μπόρις Τζόνσον.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Σαγίντ Τζαβίντ, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης.

Οπως μεταδίδει το CNBC, ήταν στη θέση του υπουργού από τον Ιούλιο, όταν ο Μπόρις Τζόνσον τοποθετήθηκε στη θέση του πρωθυπουργού και επρόκειτο να παρουσιάσει τον πρώτο προϋπολογισμό της χώρας μετά το Brexit, τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, του προτάθηκε να παραμείνει υπουργός Οικονομικών υπό την προϋπόθεση ότι θα απολύσει όλους τους συμβούλους του κι εκείνος αρνήθηκε, υποβάλλοντας την παραίτησή του. 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Ρίσι Σουνάκ, 39 ετών, στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ανασχηματισμός για την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας

Τέσσερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου απομάκρυνε, μέχρι στιγμής, από τα καθήκοντά τους ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο του αναμενόμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησής του, τον οποίο είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει μετά το Brexit. Πρόκειται για τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Τζούλιαν Σμιθ, την υπουργό Στέγασης Έσθερ Μακβέι, την υπουργό Επιχειρηματικότητας Αντρεα Λίντσομ και την υπουργό Περιβάλλοντος Τερέζα Βίλιερς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι αποδέχτηκαν την απομάκρυνσή τους.

Η ομάδα του Τζόνσον ήθελε να διατηρήσει στη θέση τους πιο επιτυχημένους υπουργούς της Βρετανίας, αλλά η παραίτηση του Τζάβιντ, με αφορμή τη διαφωνία αναφορικά με τους συμβούλους του, όπως ανέφερε πολιτικός συντάκτης, ανέτρεψε τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Διατηρούν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον οι υπουργοί Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ, Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, ο υπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης Μάικλ Γκοβ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ και η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρους.

Νέος υπουργός Επιχειρηματικότητας ορίστηκε ο μέχρι πρότινος υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Αλόκ Σάρμα, ο οποίος αντικαθιστά την Αντρεα Λίντσομ, ενώ ορίστηκε να είναι επίσης ο επικεφαλής της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, που θα φιλοξενηθεί στη Γλασκώβη (9-19 Νοεμβρίου). Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης αναλαμβάνει η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, προηγουμένως υφυπουργός Αμυνας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ανακοινώνει την παραίτησή του, έπειτα από αίτημα του ίδιου, και δηλώνει πως ήταν τιμή του να υπηρετήσει από τη θέση που κατείχε στη διάρκεια μιας ταραγμένης πολιτικής περιόδου στη χώρα. Επισημαίνει ότι στη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ προσέφερε την ειλικρινή και ανεξάρτητη νομική του συμβουλή, τόσο στον ίδιο όσο και στην προκάτοχό του Τερέζα Μέι, για την επίτευξη του στόχου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δύο ακόμη υφυπουργοί στο υπουργείο Μεταφορών απομακρύνθηκαν, ο Τζορτζ Φρίμαν και η Νασράτ Γκανί, όπως και ο υφυπουργός αρμόδιος για τα πανεπιστήμια και την επιστημονική έρευνα Κρις Σκίντμορ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v