Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να καταλήξουμε σε συμφωνία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τα βασικά εμπόδια για συμφωνία. Τι δήλωσαν Μέρκελ και Μακρόν. Παραμένουν οι εθνικές προτεραιότητες, τόνισε ο Μητσοτάκης.

Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου κορυφής για τον νέο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών δεν συμφώνησαν ούτε στη νέα συμβιβαστική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να συμφωνήσουμε στον προϋπολογισμό» ανακοίνωσε μετά το τέλος της συνόδου κορυφής ο κ. Μισέλ. Όπως σημείωσε, ακόμα δεν είναι δυνατό να αποφασιστεί πότε θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η διαφορά μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών ήταν πολύ μεγάλη για να γεφυρωθεί. Η ίδια σημείωσε ότι ακόμα δεν υπάρχει απόφαση για το πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για την αδυναμία των ηγετών της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά τη διακοπή της συνόδου κορυφής χθες το βράδυ, επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο αγώνα δρόμου με διμερείς συναντήσεις, προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και αυτών που είναι ωφελούμενες.

Ενα βασικό εμπόδιο για την πρόοδο των συζητήσεων, ήταν οι προτάσεις από τις Βρυξέλλες για τη σταδιακή κατάργηση των επιστροφών που χορηγούνται στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Αυστρία -οι οποίες είναι από τους μεγαλύτερους καθαρώς εισφέροντες στον προϋπολογισμό. Οι επιστροφές των πέντε χωρών βρίσκονται σε τρέχουσες τιμές στα 6,4 δισ. το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη Γερμανία να είναι αυτή που λαμβάνει τα περισσότερα (3,76 δισ. ευρώ).

Μητσοτάκης: Κάποιοι επέμειναν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους

Οι προσδοκίες να πετύχουμε μια συμφωνία στην πρώτη απόπειρα ήταν εξαιρετικά περιορισμένες, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Είναι χρήσιμο να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηση» τόνισε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι ο «χρόνος θα είναι βάλσαμο και θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την επίτευξη μιας συμφωνίας» σε κάποια επόμενη προσπάθεια.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια. Αυτή είναι η ιστορία της Ευρώπης. Καταλήγει σε λύσεις οι οποίες μερικές φορές παίρνουν πολύ κόπο, πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι σαφώς και έχουν τεθεί στόχοι αλλά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω Brexit. Ωστόσο οι εθνικές προτεραιότητες παραμένουν. «Κάποιοι επέμειναν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους οπότε δεν κατέστη συμφωνία» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε στη συνέχεια ότι παραμένουν οι προτεραιότητές μας που αφορούν το ότι είναι ανάγκη να προστατευθεί το εισόδημα των αγροτών μας, να γίνει η μετάβαση στη νέα εποχή με μεθόδους πιο φιλικές στο περιβάλλον, να έχουμε ένα εμπροσθοβαρές ΕΣΠΑ και να υπάρξουν πόροι για να καταστεί δυνατή η δίκαιη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση.

Πρόσθεσε επίσης πως πρέπει να στηριχθούν πολιτικές που αφορούν στη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων, τη λειτουργία της Frontex.

Ωστόσο, «δεν μπήκαμε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση» τόνισε ο πρωθυπουργός λόγω των έντονων διαφωνιών. Και πρόσθεσε:

«Είχαμε μία πρώτη απόπειρα επίλυσης αυτού του δύσκολου σταυρόλεξου. Οι χώρες της συνοχής (17 χώρες δηλαδή) κράτησαν μία σταθερή γραμμή διεκδικώντας το αυτονόητο και τις επόμενες εβδομάδες θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας και με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ώστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για μια Ευρώπη που μας αξίζει».

«Συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειαζόμαστε έναν προϋπολογισμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα των χωρών της ΕΕ και υποστηρίζει τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για το μέλλον και την ευημερία των πολιτών μας» ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση νωρίτερα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες της ολομέλειας της έκτακτης συνόδου κορυφής διεκόπησαν το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου να ξεκινήσει ένας μαραθώνιος επαφών του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με όλους τους αρχηγούς κρατών-μελών της ΕΕ. Τις διμερείς ολονύκτιες διαπραγματεύσεις του Σαρλ Μισέλ ακολούθησαν νέες σήμερα το πρωί σε διάφορα διαπραγματευτικά σχήματα, είτε με την παρουσία του, είτε μεταξύ αρχηγών κρατών-μελών της ΕΕ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v