Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην Ιταλία για τον κορωνοϊό

Τρίτος νεκρός, περισσότερα από 150 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία. Ποια μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση Κόντε. Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές από την Ελλάδα. Και τέταρτος νεκρός στη Ν. Κορέα. Μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων ανακοίνωσε η Κίνα. Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ.

Συναγερμός στην Ιταλία για τον κορωνοϊό

Στα 150 αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ιταλία, σύμφωνα με νέα ενημέρωση της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, με 26 ασθενείς να βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, υπάρχει και τρίτος νεκρός, μία γυναίκα η οποία ζούσε στην Κρεμόνα της βόρειας Ιταλίας.

Ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ΄όλη την επόμενη εβδομάδα. Ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Εξήγησε επίσης, ότι μπορεί να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις που είχαν προγραμματισθεί για το άμεσο μέλλον.

Mε απόφαση του περιφερειάρχη του Βένετο, Λούκα Τζάια, σταματούν όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις, μέχρι τα τέλη του μηνός. Στα μέτρα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η διακοπή των εκδηλώσεων του παραδοσιακού καρναβαλιού της Βενετίας. Θα παραμείνουν κλειστά, επίσης, τα σχολεία, τα μουσεία και τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.

Και στην περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, με πρωτεύουσα την Τεργέστη, από αύριο μέχρι και το τέλος του μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια, όπως και οι μικρές και μεγάλες βιβλιοθήκες της περιοχής.

Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, τέλος, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Στο μεταξύ, πραγματοποιούνται εκατοντάδες εξετάσεις σε άτομα που ενδέχεται να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς και αναμένονται το γρηγορότερο δυνατό τα σχετικά αποτελέσματα.

Όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ, απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Σε όποιον δεν σεβαστεί την απαγόρευση θα μπορούν να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, είχε δηλώσει νωρίτερα πως στο εξής θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19. Θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Παράλληλα, προσωρινά, στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αύριο αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

«Η υγεία των Iταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παυθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας.

Αναστέλλονται όλες οι εκδρομές προς Ιταλία λόγω κορωνοϊού

Αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας.

Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης».

Λιγότερα κρούσματα έξω από τη Χουμπέι, περισσότερα στη Ν. Κορέα

Εξάλλου, η Κίνα ανέφερε σήμερα άλλη μια μείωση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού έξω από το επίκεντρο της νόσου, ωστόσο αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος προβλέψεις για το ξέσπασμα του ιού καθώς οι νέες μολύνσεις και οι φόβοι για τη μετάδοσή του αυξήθηκαν αλλού.

Η επιτροπή υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα 648 νέα κρούσματα --περισσότερα απ' ό,τι την προηγουμένη-- όμως μόνο 18 έξω από την επαρχία Χουμπέι, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος έξω από το επίκεντρο αφότου οι αρχές άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα πριν από έναν μήνα.

Όμως οι νέες μολύνσεις έξω από την Κίνα συνεχίζουν να ανησυχούν τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, με τη Νότια Κορέα να ανακοινώνει σήμερα έναν τέταρτο νεκρό από τον ιό και 123 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 556, μετά τον διπλασιασμό τους από προχθές, Παρασκευή, μέχρι χθες, Σάββατο.

Δέκα νέα κρούσματα στο Ιράν αύξησαν το σύνολο εκεί στα 29 και έξι θάνατοι ενίσχυσαν τις ανησυχίες και σε γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως στρέφει τις προσπάθειές του στο να βοηθήσει ευάλωτες χώρες να προετοιμασθούν, περιλαμβανομένων 13 στην Αφρική. Χθες, Σάββατο, εξέφρασε ανησυχία για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που δεν έχουν σαφή σχέση με την Κίνα, όπως κάποιο ταξίδι εκεί ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγού, αφού μια γυναίκα, που είναι γνωστή ως «Ασθενής 31» και η οποία συμμετείχε σε τελετές, διαγνώσθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα. Η γυναίκα δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Η ασθένεια έχει επεκταθεί σε 26 χώρες και εδάφη εκτός της Κίνας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters. Ο ιός υπήρξε θανατηφόρος στο 2% των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί και ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, ενώ τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών είναι σχετικά λίγα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι ενδεχόμενες οικονομικές επιπτώσεις του ξεσπάσματος επισκίασαν μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Σαουδική Αραβία, κατά την οποία ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πως η αναστάτωση που έχει προκληθεί από τον κορωνοϊό είναι πιθανό να μειώσει φέτος την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο 5,6%, (0,4% κάτω από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου) και να αφαιρέσει 0,1% από την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η επιτροπή υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως ο αριθμός των νέων θανάτων από τον Covid-19, όπως είναι γνωστή η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό, είναι 97 και όλοι πλην ενός έχουν σημειωθεί στην επαρχία Χουμπέι. Ογδόντα δύο εξ αυτών σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, την Ουχάν.

Νέα αφορμή για αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες λογαριασμοί που συνδέονται με την Ρωσία στο Twitter το Facebook και το Instagram διακινούν αντιαμερικανική παραπληροφόρηση για τον νέο ιό που εμφανίσθηκε την Κίνα, δήλωσαν στο AFP αμερικανοί αξιωματούχοι, προκαλώντας την διάψευση της Μόσχας.

Η εκστρατεία παραπληροφόρησης και διάδοσης θεωριών συνωμοσίας ξεκίνησε εδώ και έναν μήνα, την περίοδο που ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανερχόταν σε 3 και τα κρούσματα στην πόλη Ουχάν ανέρχονταν σε 200, σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους. Σήμερα, ο απολογισμός έχει φθάσει στους 2.345 νεκρούς, στα 76.000 κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα και σε περισσότερα από 1.300 στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εκστρατεία θυμίζει τις απόπειρες της KGB να διαδώσουν, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ότι ο HIV ήταν δημιούργημα αμερικανών επιστημόνων.

«Στόχος της Ρωσίας είναι να σπείρει την διχόνοια και να αποδυναμώσει εκ των έσω τους θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και τις συμμαχίες τους, και μέσω υπόγειων και κακόβουλων εκστρατειών», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και την Ευρασία.

Η Ρωσία διέψευσε ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης για τον ιό Covid-19.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής διπλωματίας που είναι επιφορτισμένοι με την αντιμετώπιση της ρωσικής εκστρατείας παραπληροφόρησης δηλώνουν ότι λογαριασμοί με ονόματα φανταστικών προσώπων αναπαράγουν πληροφορίες όχι μόνο στα αγγλικά, αλλά επίσης στα γαλλικά, στα ισπανικά και στα γερμανικά.

Οι θεωρίες που διαδίδονται περιλαμβάνουν την ιδέα ότι ο ιός δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για «να κάνουν οικονομικό πόλεμο στην Κίνα», ότι είναι ένα βιολογικό όπλο που εφηύρε η CIA, ή ακόμη ότι εντάσσεται σε μία δυτική στρατηγική «αντικινεζικού μηνύματος».

Ορισμένα tweet κατηγορούν τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή προγράμματα υγείας.

Χιλιάδες λογαριασμοί που συμμετέχουν στην εκστρατεία βρίσκονταν ήδη υπό παρακολούθηση για την ανάμειξή τους σε πολλές κρίσεις στον κόσμο, από τον πόλεμο στην Συρία μέχρι τις διαδηλώσεις στην Χιλή και την Γαλλία με τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων.

«Οι χιλιάδες αυτοί λογαριασμοί λειτουργούν συντονισμένα, καθημερινά, με απαράλλακτους φράσεις, τόνο και ρυθμό. Ολοι μπορούν να συσχετισθούν αρκετά εύκολα με το R, το Sputnik και άλλα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, δηλώνουν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης μπορεί να πλήξει την υγειονομική απάντηση στην επιδημία, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.

Αξιωματούχος του Στίετ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι τα ρωσικά τρολ είναι αυτόνομα και δεν είναι υποχρεωτικό ότι λειτουργούν κατόπιν εντολών.

«Δεν είναι αναγκαίο να υπάρχει απόφαση σε ανώτατο επίπεδο. Έχουν την ανεξάρτητη ικανότητα να λειτουργούν στην ζώνη αυτή για να πλήξουν αν το θέλουν με εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v