Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού εκτός Ασίας

Οι 29 θάνατοι στην Κίνα είναι οι λιγότεροι από τις 28/1, ωστόσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε Ν. Κορέα, Ευρώπη, Μ. Ανατολή και ΗΠΑ. Η Σ. Αραβία απαγορεύει την είσοδο προσκυνητών για Μέκκα και Μεδίνα.

Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού εκτός Ασίας

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 29 ακόμη ασθενείς, οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό· ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση εδώ και περίπου ένα μήνα. Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρά στην ηπειρωτική Κίνα, σε 433, από 406 την Τρίτη.

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο κορωνοϊός ο οποίος εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν ανήλθε έτσι σε 2.744 στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Το σύνολο των κρουσμάτων είναι πλέον 78.497, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Οι 29 θάνατοι που καταγράφηκαν είναι οι λιγότεροι από την 28η Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη είχαν καταγραφεί 52.

Από τους νέους θανάτους και τα νέα κρούσματα, οι 26 και τα 409 αντίστοιχα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της κρίσης. Οι άλλοι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στο Πεκίνο, στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Χενάν.

Εξάλλου, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ήταν υψηλότερος από αυτόν των νέων κρουσμάτων για ένατη συνεχόμενη ημέρα, τόνισε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Οι άνθρωποι που βγήκαν από τα νοσοκομεία ήταν 2.750 ως τα μεσάνυχτα. Συνολικά, 32.495 ασθενείς έχουν ανανήψει.

Στη Νότια Κορέα, τη δεύτερη μεγαλύτερη εστία της επιδημίας μετά την Κίνα, οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν ακόμη 334 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού το περασμένο εικοσιτετράωρο, εξέλιξη η οποία αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην ασιατική χώρα σε 1.595, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα στη χώρα, αφότου επαληθεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη Νότια Κορέα, την 20ή Ιανουαρίου.

Από τα νέα κρούσματα, τα 307 εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά), όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με τα KCDC.

Δεν καταγράφηκε πάντως νέος θάνατος, σύμφωνα με τα Κέντρα. Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας παρέμεινε έτσι στους 12.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να αναβάλουν όλα τα κοινά γυμνάσια «μέχρι νεωτέρας διαταγής», ανακοινώθηκε από τα επιτελεία των δύο χωρών.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της Νότιας Κορέας, η αεροσυνοδός της Korean Air που επαληθεύτηκε πως μολύνθηκε από τον κορωνοϊό δούλεψε σε πτήσεις μεταξύ της Σεούλ και του Λος Άντζελες.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι το μέλος αυτό των πληρωμάτων καμπίνας της Korean Air είχε εργαστεί στην πτήση KE958 από το Ισραήλ προς την Ιντσόν τη 15η/16η Φεβρουαρίου. Ανάμεσα στους επιβάτες της πτήσης ήταν γκρουπ τουριστών από τη Νότια Κορέα, μεταξύ των οποίων 31 άνθρωποι διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα σε ποιες άλλες πτήσεις είχε εργαστεί η υπάλληλος του νοτιοκορεατικού αερομεταφορέα.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap και άλλα ΜΜΕ, η αεροσυνοδός εργάστηκε επίσης στις πτήσεις KE017 και KE012 προς και από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Περίπου τριάντα μέλη πληρωμάτων της Korean Air που βρίσκονταν στις ίδιες πτήσεις τέθηκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η αεροπορική εταιρεία παρέπεμψε όλες τις ερωτήσεις για τα δρομολόγια στα οποία εργάστηκε η υπάλληλός της στα KCDC, περιοριζόμενη να διαβεβαιώσει πως «θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές, για να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των επιβατών και των εργαζομένων» της.

Τα KCDC ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 334 νέα κρούσματα του κορωνοϊού χθες Τετάρτη, εξέλιξη που αυξάνει το σύνολο των ασθενών σε 1.595. Δεν υπήρξαν νέοι θάνατοι πέραν των 12 που έχουν καταγραφεί.

Η Delta Airlines ανακοίνωσε εξάλλου ότι προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας, μειώνει τις πτήσεις της προς και από τη Νότια Κορέα περίπου κατά το ήμισυ ως την 30ή Απριλίου. Από τις 28 καθημερινές πτήσεις, η Delta θα εκτελεί πλέον 15.

Νέα κρούσματα στη Γερμανία

Δέκα νέα κρούσματα του κορωνοϊού (Covid-19) επιβεβαιώθηκαν από τις αρχές μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο στη Γερμανία, ενώ ύποπτα περιστατικά εξετάζονται στο Βερολίνο και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, χθες βράδυ επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη περιστατικό, ενώ υπάρχει επίσης ύποπτο κρούσμα, ασθενής που παραμένει για την ώρα στο σπίτι του. Και οι δύο είχαν έρθει σε επαφή με ζευγάρι που νοσηλεύεται από προχθές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ.

Συνολικά, στο κρατίδιο έχουν μέχρι τώρα εντοπιστεί πέντε κρούσματα του ιού. Οι αρχές της περιοχής εκτιμούν ότι εστία ήταν εκδήλωση για το Καρναβάλι τη 15η Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν περίπου 300 άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι, τα παιδιά και άλλοι οικείοι τους έχουν τεθεί σε απομόνωση στα σπίτια τους.

Στέλεχος των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είχε επισκεφθεί την περιοχή για το Καρναβάλι, μολύνθηκε επίσης από τον ιό και νοσηλεύεται στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Κόμπλεντς (Ρηνανία-Παλατινάτο).

Τέσσερα ακόμη άτομα έχουν μολυνθεί στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση. Οι αρχές εκτιμούν ότι τον ιό μετέδωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία.

Στο Βερολίνο εξετάζεται από χθες μια γυναίκα η οποία παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης. Η γυναίκα είχε μόλις επιστρέψει από το Μιλάνο με λεωφορείο. Οι συνεπιβάτες της έχουν ήδη ενημερωθεί σχετικά από τις αρμόδιες αρχές.

Νωρίτερα χθες η αστυνομία της Ρηνανίας-Παλατινάτου είχε σταματήσει τρένο με 70 επιβάτες, καθώς υπήρχε η πληροφορία ότι κάποιος από τους ταξιδιώτες ενδεχομένως είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Ένας επιβάτης αισθάνθηκε αδιαθεσία και ενημέρωσε σχετικά το προσωπικό του τρένου, πριν μεταφερθεί εσπευσμένα με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Χθες ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται στην αρχή επιδημίας», ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αυστριακό ομόλογό της Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Οι οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού πάντως ήδη γίνονται αισθητές στην Γερμανία. Χθες οι διοργανωτές της Διεθνούς Έκθεσης Ειδών Σιδήρου της Κολωνίας, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί από την 1η ως την 3η Μαρτίου, ανακοίνωσαν πως ακυρώθηκε. Στην έκθεση επρόκειτο να λάβουν μέρος περίπου 3.000 εκθέτες, 1.200 εκ των οποίων προέρχονται από την Ασία.

Στο ίδιο πνεύμα, η μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση Τουρισμού, η ΙΤΒ, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την 4η ως την 8η Μαρτίου στο Βερολίνο, λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για τους συμμετέχοντες: χθες ανακοινώθηκε ότι όλοι οι εκθέτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν φόρμα στην οποία δηλώνουν εάν είχαν κάποια από τα «ύποπτα» συμπτώματα και εάν είχαν πρόσφατα επισκεφθεί κάποια από τις περιοχές όπου ο ιός βρίσκεται σε έξαρση. Οι διοργανωτές, ακολουθώντας τις οδηγίες του γερμανικού υπουργείου Υγείας, δεν θα επιτρέψουν την συμμετοχή στην έκθεση σε όποιον θεωρηθεί ότι ανήκει σε ομάδα «υψηλού κινδύνου». Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου 10.000 εκθέτες, ενώ οι επισκέπτες ξεπερνούν τους 160.000. Ήδη, πολλοί εκθέτες από την Κίνα έχουν ακυρώσει την συμμετοχή τους.

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Ρουμανία

Οι υγειονομικές αρχές της Ρουμανίας επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα: πρόκειται για έναν άνδρα από τη νότια περιφέρεια Γκορτζ, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Κοστάκε.

«Ο άνδρας ήλθε σε άμεση επαφή με Ιταλό πολίτη, ο οποίος ταξίδεψε στη Ρουμανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας της Ρουμανίας σε δημοσιογράφους.

Ο Ρουμάνος ασθενής «είναι σε καλή κατάσταση» και «θα διακομιστεί σε νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, το οποίο είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών», πρόσθεσε ο Βίκτορ Κοστάκε.

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στη Δανία

Εξάλλου, πριν από λίγο, οι υγειονομικές αρχές της Δανίας επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού. Ο ασθενής είχε επιστρέψει από διακοπές στη Βόρεια Ιταλία.

Η Σαουδική Αραβία απαγορεύει μέχρι νεωτέρας την είσοδο προσκυνητών

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αναστέλλουν «προσωρινά» την είσοδο στην επικράτεια της χώρας προσκυνητών που θέλουν να πάνε στη Μέκκα και στη Μεδίνα, προκειμένου να αποτραπεί «η έλευση του νέου κορωνοϊού (COVID-19) στο βασίλειο και η εξάπλωσή του», γνωστοποίησε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ.

Επιπλέον, οι αρχές της σουνιτικής μοναρχίας αποφάσισαν να ανασταλεί η είσοδος στη χώρα ταξιδιωτών -ακόμα κι αν έχουν τουριστική βίζα- από τις χώρες όπου έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού και η κατάσταση θεωρείται απειλητική, κατά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της η σαουδαραβική διπλωματία συστήνει στους υπηκόους του βασιλείου να μην ταξιδεύουν σε χώρες όπου εξαπλώνεται ο COVID-19.

Επτά νέα κρούσματα στο Μπαχρέιν

Επτά νέα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαίωσε το Μπαχρέιν, ανεβάζοντας σε 33 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε πως τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα είναι άτομα που ήρθαν από το Ιράν.

Παράλληλα η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα πως αναστέλλονται για επιπλέον 48 ώρες όλες οι πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Η Ντόχα διέταξε την απομάκρυνση των υπηκόων Κατάρ και Κουβέιτ από το Ιράν

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, διέταξε σήμερα την απομάκρυνση των υπηκόων του Κατάρ και του Κουβέιτ από το Ιράν λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων με ανάρτηση στο twitter.

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα περιορισμούς στις μετακινήσεις ανά την επικράτεια για άτομα που έχουν προσβληθεί ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί ωστόσο τόνισε πως η Τεχεράνη δεν έχει σχέδια να θέσει σε καραντίνα «πόλεις ή επαρχίες».

Από την επιδημία έχουν χάσει τη ζωή τους 19 άνθρωποι στο Ιράν, ενώ 139 ακόμη έχουν προσβληθεί από τον Covid-19, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας.

Άνθρωπος που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό το 15ο κρούσμα στις ΗΠΑ

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν ένα νέο κρούσμα του κορωνοϊού στην Καλιφόρνια, έναν άνθρωπο που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ούτε είχε έλθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που να είναι γνωστό πως είχε μολυνθεί, περιστατικό χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

Το πώς προσβλήθηκε ο άνθρωπος αυτός από τον κορωνοϊό δεν είναι σαφές.

Το κρούσμα αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί πως μολύνθηκαν στην αμερικανική επικράτεια σε 15.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ξεκαθάρισαν πως πρέπει να αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19 και παρότρυναν τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο να εξετάσουν τη λήψη προληπτικών μέτρων, ιδίως την ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνέστησαν εξάλλου στους πολίτες να αποφεύγουν γενικά τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η εξέλιξη καταγράφηκε ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να καθησυχάσει χθες Τετάρτη τους πολίτες της χώρας του δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη «πολύ χαμηλός» και ότι ανέθεσε στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «πανέτοιμη» να αντιμετωπίσει την επιδημία και υγειονομικοί είναι «πρόθυμοι και ικανοί» να αναλάβουν δράση αν χρειαστεί.

Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου καταγράφηκαν την ώρα που ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας προτρέπουν τους πολίτες των ΗΠΑ να προετοιμαστούν για την εξάπλωση της επιδημίας.

Ο κ. Τραμπ διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ότι ο κίνδυνος για τη χώρα είναι «πολύ χαμηλός» και πρόσθεσε πως δεν εξετάζει αυτή τη στιγμή την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων προς και από χώρες όπως είναι η Νότια Κορέα και η Ιταλία, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να το κάνει αν θεωρηθεί πως είναι απαραίτητο.

«Μπορεί να το κάνουμε σε εύθετο χρόνο. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο για την αντίδραση της κυβέρνησής του στην επιδημία του COVID-19.

«Η Νότια Κορέα έχει χτυπηθεί σκληρά, η Ιταλία έχει χτυπηθεί σκληρά (στους 14 έφτασαν οι νεκροί), στην Κίνα αυτό που συνέβη είναι σαφές, αλλά οι αριθμοί (σ.σ. των νέων κρουσμάτων και των θανάτων) μοιάζουν να σταθεροποιούνται και να μειώνονται, πράγμα που είναι καλή είδηση, θα δούμε λοιπόν τι θα γίνει», ανέφερε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές κάνουν εξετάσεις «σε πολλούς ανθρώπους» για να εξακριβωθεί εάν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Νωρίτερα στη συνέντευξη, ο Τραμπ υποστήριξε πως ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς από την επιδημία είναι «πολύ χαμηλός».

Ωστόσο, ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι πιθανό να «αυξηθεί πάρα πολύ γρήγορα», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ που εκφράστηκε μετά τον Τραμπ, «μπορούμε να αναμένουμε ότι θα δούμε περισσότερα κρούσματα».

Ο πρόεδρος ξαναπήρε τον λόγο για να διαβεβαιώσει πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη για μια αντίδραση «πολύ μεγαλύτερης κλίμακας», αλλά και ότι η εξάπλωση του COVID-19 δεν είναι «αναπόφευκτη».

«Τα νοσοκομεία σε ορισμένες πολιτείες ελευθερώνουν κλίνες και ετοιμάζουν χώρους καραντίνας», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του έχει «παραγγείλει» μεγάλες ποσότητες προστατευτικών μέσων, όπως ιατρικές μάσκες, για «κάθε» περίπτωση. Υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να «χειροτερέψει», αλλά τίποτα δεν είναι «αναπόφευκτο», επέμεινε ο Τραμπ, που παρουσίασε το σχέδιο αντίδρασης της κυβέρνησής του και ανακοίνωσε πως όρισε αρμόδιο για τον συντονισμό τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς, σε μια εμφανή προσπάθεια να φανεί καθησυχαστικός.

Ο Ρεπουμπλικάνος είπε επίσης νωρίτερα πως θα αξιοποιηθεί «οποιοδήποτε» κονδύλι εγκρίνει το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με πανδημία, προειδοποιεί ο  πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, προειδοποίησε σήμερα πως όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κόσμος οδεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πανδημία του κοροναϊού, και ανακοίνωσε σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19.

«Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κόσμος σύντομα θα μπει στη φάση της πανδημίας του κοροναϊού», τόνισε ο Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα.

«Και ως αποτέλεσμα συμφωνήσαμε σήμερα και θέτουμε σε εφαρμογή (...) το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντίδραση» στην επιδημία, πρόσθεσε ο Μόρισον.

Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι η παράταση της απαγόρευσης εισόδου στους ταξιδιώτες από την Κίνα κατά τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη να ανασταλούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, όπως οι λειτουργίες σε εκκλησίες ή οι αγώνες ποδοσφαίρου, ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις.

Πιθανή η ακύρωση της εαρινής συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας

Εν τω μεταξύ, η απόφαση για το εάν θα γίνουν κανονικά, αν θα περιοριστεί το εύρος τους ή εάν θα ακυρωθούν οι εαρινές σύνοδοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, με την εξάπλωση του κοροναϊού σε διεθνές επίπεδο στο φόντο, αναμένεται να ληφθεί τις προσεχείς ημέρες, ανέφεραν το βράδυ της Τετάρτης οι δύο χρηματοοικονομικοί θεσμοί.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι εαρινές σύνοδοι — φέτος ήταν προγραμματισμένο να γίνουν από τη 17η ως τη 19η Απριλίου — προσελκύουν πάνω από δέκα χιλιάδες αξιωματούχους, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων και άλλους στα δύο τετράγωνα της αμερικανικής πρωτεύουσας που αποτελούν την έδρα τους.

Όμως, καθώς οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ προεξοφλούν ότι ο κοροναϊός θα εξαπλωθεί στην αμερικανική επικράτεια, το ΔΝΤ και η ΠΤ εξετάζουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα. Μία σκέψη είναι τουλάχιστον ορισμένες από τις εργασίες και τις συναντήσεις να γίνουν μέσω Διαδικτύου, είπαν αξιωματούχοι των δύο διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Επίσημη ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει απλά ότι «αναμένουμε [να ληφθεί] απόφαση για την κλίμακα και το εύρος των εαρινών συνόδων τις επόμενες ημέρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v