Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται, αντίστοιχα των ρίσκων», υπογραμμίζει η κεντρική τραπεζίτης. Τι εξετάζει η ΕΚΤ για τον κορωνοϊό. Αναβαθμίζει σε «υψηλό» το επίπεδο κινδύνου η ΕΕ.

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται τάχιστα και δημιουργεί ρίσκα για τις προοπτικές της οικονομίας και τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. 

Οπως αναφέρει η κα Λαγκάρντ, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στις οικονομίες, τη μεσοπρόθεσμη εικόνα του πληθωρισμού και τη «μετάδοση» της νομισματικής πολιτικής. 

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα στοχευμένα μέτρα, όπως απαιτούνται, αντίστοιχα των ρίσκων», υπογραμμίζει η κεντρική τραπεζίτης.  

Η ΕΚΤ θα συζητήσει στις 12 Μαρτίου μέτρα για τον κορωνοϊό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συζητήσει «στις 12 Μαρτίου», στην επόμενη συνεδρίασή της, πιθανές απαντήσεις στους κινδύνους που θέτει η εξέλιξη του νέου κοροναϊού για την οικονομία, δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σήμερα, προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 7 (G7) για να συντονίσουν τη δράση τους.

Δάνεια για τις εταιρίες που πλήττονται από τον κορωνοϊό σχεδιάζει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζει πιθανά μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της έξαρσης του κοροναϊού, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση των συζητήσεων. Με τον ιό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες υφίστανται πίεση να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία δοκιμάζεται ήδη από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξασθένιση της ζήτησης, τις αποδιαρθρώσεις των εφοδιαστικών αλυσίδων και το μαζικό ξεπούλημα στις αγορές.

Το σημαντικότερο μέτρο που συζητείται είναι η χορήγηση στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (targeted longer-term refinancing operation, TLTRO) σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις 19 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες πιθανόν θα πληγούν περισσότερο από την καθοδική πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με τις πηγές, δεν επίκειται άμεσα κάποια απόφαση για το σχήμα αυτό, καθώς η προπαρασκευαστική εργασία θα πάρει χρόνο. Σημειώνεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε αργά χθες ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει «κατάλληλα και στοχευμένα» μέτρα.

Τέτοια δάνεια δόθηκαν την προηγούμενη φορά στις τράπεζες με το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ -0,5%, παρέχοντας ουσιαστικά σε αυτές μία έκπτωση εφόσον πετύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τις χορηγήσεις δανείων. Ο απλούστερος τρόπος για τη στοχοθέτηση των δανείων σε ένα νέο σχήμα θα ήταν με τον καθορισμό στόχων χορήγησής τους σε μικρότερες εταιρείες, η πρόσβαση των οποίων στις πιστώσεις είναι γενικά πιο περιορισμένη σε σχέση με τις μεγάλες εταιρείες, καθιστώντας τες πιο ευάλωτες σε κάθε επιβράδυνση.

Οι πηγές ανέφεραν ότι, αν και η ΕΚΤ έχει κάνει προπαρασκευαστική εργασία για ένα τέτοιο σχήμα στο παρελθόν, τα σχέδια πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά και να συζητηθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. «Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως μία μικρότερη διάρκεια (έως 12 μήνες) και ένα μέγιστο ποσό που θα ήταν συνάρτηση της έκθεσης κάθε τράπεζας στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε αναλυτής της Pictet Wealth Management.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα μπορούσαν επίσης να ωφεληθούν από το σχέδιο για τον δανεισμό, δήλωσαν ορισμένες από τις πηγές, αν και είναι φυσιολογικά καλύτερα χρηματοδοτημένες και απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη από τις αγορές εταιρικών ομολόγων τις οποίες κάνει η ΕΚΤ. Μία τέταρτη πηγή πρόσθεσε ότι ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ εξακολουθούν να θεωρούν την έξαρση του κοροναϊού ως ένα βραχυπρόθεσμο ζήτημα και κατά βάση εκτός του πλαισίου της νομισματικής πολιτικής της.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ηγηθούν της αντίδρασης στην έξαρση του κοροναϊού με τη χρήση δημοσιονομικών μέτρων. Η τέταρτη πηγή δήλωσε ότι ακόμη και μετά τη δήλωση της Λαγκάρντ χθες, αξιωματούχοι επέμεναν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιασθεί να λάβει μέτρα και ότι οι κινήσεις της πρέπει να είναι μετρημένες, ασκώντας πίεση στις κυβερνήσεις.

Τετάρτη το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης για τον Covid-19

Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού σε έκτακτες συνεδριάσεις που θα έχουν αυτή την εβδομάδα.

Η εξάπλωση του Covid-19 εγείρει ανησυχίες για την οικονομία της ΕΕ αλλά και τη διαχείριση του χώρου Σένγκεν των ανοιχτών συνόρων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών και των 27 χωρών θα συνεδριάσουν εκτάκτως το μεσημέρι της Τετάρτης με τηλεδιάσκεψη για «να συντονίσουν τις αντιδράσεις» των χωρών τους απέναντι στην επιδημία.

Θα ακολουθήσει δύο ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, η δεύτερη φέτος, για το ίδιο θέμα. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι την ίδια ημέρα ενδέχεται να συνεδριάσουν εκτάκτως και οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για το μεταναστευτικό, ώστε να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των συνόρων όχι μόνο με αφορμή την επιδημία αλλά και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Αναβαθμίζει σε «υψηλό» το επίπεδο κινδύνου από τον κορωνοϊό η ΕΕ

Το επίπεδο του κινδύνου από τον νέο κορωνοϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από «μέτριο» σε «υψηλό», ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) έκανε γνωστό σήμερα ότι το επίπεδο κινδύνου για τους κατοίκους των χωρών της ΕΕ είναι «υψηλό». Με άλλα λόγια, ο ιός «εξακολουθεί να εξαπλώνεται», είπε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη ανέφερε ότι έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 2.100 κρούσματα του Covid-19 σε 18 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και ότι 38 Ευρωπαίοι πολίτες πέθαναν από την ασθένεια, οι περισσότεροι εκ των οποίων (35) στην Ιταλία. Υπάρχουν επίσης δύο νεκροί στη Γαλλία και ένας στο Σαν Μαρίνο.

«Οι χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την επιδημία του Covid-19. Η Ιταλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση που δεν είναι ίδια με τις άλλες», τόνισε. Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό, τα κρούσματα στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 1.700.

Σύμφωνα με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι χώρες της ΕΕ θέλουν να εισάγουν ελέγχους στα σύνορά τους με αφορμή την επιδημία αυτήν.

Όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες, ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν με ακρίβεια. Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη μια ταχεία ανάκαμψη μετά το πέρας της επιδημίας. «Θα εξετάσουμε τα αιτήματα για δημοσιονομική ευελιξία», συνέχισε, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη απέναντι στους κινδύνους που θέτει ο Covid-19.

Σχολιάζοντας τις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που ενδέχεται να έχει η επιδημία στην κινεζική οικονομία, είπε ότι ίσως να είναι «σημαντικές» και παραδέχτηκε ότι οι εισαγωγές πρώτων υλών από την Κίνα στην Ευρώπη έχουν μειωθεί.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v