Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από τη Fed

Σε μια σπάνια κίνηση η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων εν μέσω ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Ομόφωνη η απόφαση των αξιωματούχων της Fed. Προειδοποιούν για κινδύνους στο outlook της οικονομίας.

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από τη Fed

Στο 1% με 1,25% από 1,5% με 1,75% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των HΠΑ, σε μια έκτακτη παρέμβαση για τη στήριξη των αγορών.

Την προηγούμενη φορά που η Fed είχε μεταβάλλει τα επιτόκια στο μεσοδιάστημα των προγραμματισμένων συνεδριάσεων ήταν τον Οκτώβριο του 2008 στο απόγειο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. 

«Ο κορωνοϊός θέτει κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα» τονίζει η Fed σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπό το φως των κινδύνων αυτών και με γνώμονα την επίτευξη των στόχων για την πλήρη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών, η FOMC αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες» σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Fed επισημαίνει παράλληλα ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους για το οικονομικό outlook και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία αυτά και θα δράσει με τον δέοντα τρόπο για να στηρίξει την οικονομία».

Η ψήφος για την έκτακτη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη. 

Η Fed ανέλαβε δράση λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Πάουελ και οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανέφεραν ότι είναι «διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής για να επιτύχουν ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη».

Πάουελ: Ο κορωνοϊός δημιούργησε νέα ρίσκα για την οικονομία

Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή αλλά τα ρίσκα για το οικονομικό outlook έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω του κορωνοϊού, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη τύπου μετά την έκτακτη μείωσε επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Η Fed είδε ένα ρίσκο για την οικονομία και αποφάσισε να δράσει» σημείωσε. «Η εξάπλωση του κορωνοϊού έφερε νέες προκλήσεις για την οικονομία» πρόσθεσε.

«Το μέγεθος και η διάρκεια του συνολικού αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαια και η κατάσταση παραμένει ρευστή» ανέφερε. «Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή έκρινε ότι τα ρίσκα για την αμερικανική οικονομία έχουν μεταβληθεί σημαντικά. Ως απάντηση, χαλαρώσαμε τη νομισματική πολιτική για να προσφέρουμε στήριξη στην οικονομία» επισήμανε.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κ. Πάουελ υπογράμμισε ότι ο ιός έχει προκαλέσει διαταραχές σε πολλές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Αρχίζουμε να βλέπουμε επιπτώσεις στον τουρισμό ενώ ακούμε και για προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τόνισε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της.

Τραμπ σε Fed: Μειώστε και άλλο τα επιτόκια!

Λίγη ώρα μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Fed, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να πιέζει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για περισσότερη νομισματική χαλάρωση.

«Η Fed μειώνει αλλά πρέπει να χαλαρώσει παραπάνω και το κυριότερο να ευθυγραμμιστεί με τις άλλες χώρες/ανταγωνιστές. Δεν παίζουμε επί ίσοις όροις. Δεν είναι δίκαιο για τις ΗΠΑ. Είναι επιτέλους ώρα για τη Fed να ΗΓΗΘΕΙ. Περισσότερη χαλάρωση και μείωση!» έγραψε στο Twitter ο κ. Τραμπ.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο κ. Τραμπ είχε καλέσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να λάβει μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας έκοψε τα επιτόκια και δήλωσε ότι πιθανότατα θα προχωρήσει σε νέα χαλάρωση για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο από την κατάσταση στην Κίνα και την επιβράδυνση. Άλλες χώρες κάνουν το ίδιο πράγματα, αν όχι πιο επιθετικά. Η Fed μας έχει να πληρώνουμε υψηλότερα επιτόκια από άλλους, όταν θα έπρεπε να πληρώνουμε λιγότερα» ανέφερε ο κ. Τραμπ.

«Δύσκολο για τους εξαγωγείς μας και βάζει τις ΗΠΑ σε δυσμενή θέση. Πρέπει να πάρει αλλιώς τα πράγματα. Πρέπει να κάνει χαλάρωση και να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v