Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Βολική αφορμή για «αναβολικά» στις οικονομίες

Η δημοσιονομική επέκταση στη ζώνη του ευρώ είναι δύσκολη από πολιτική και συνταγματική άποψη, ενώ στις ΗΠΑ γίνεται πολύ δυσκολότερη λόγω της τεράστιας αύξησης του ελλείμματος που συνοδεύει τη φορολογική περικοπή του 2018.

Κορωνοϊός: Βολική αφορμή για «αναβολικά» στις οικονομίες

Ο κορωναϊός μπορεί πράγματι να προσφέρει μια βολική πολιτική δικαιολογία, ώστε οι νομισματικές αρχές οι κεντρικές τράπεζες να στραφούν προς τη δημοσιονομική επέκταση, καθώς στη ρίζα, στη βιομηχανική παραγωγή, η οικονομία παρουσιάζει αδυναμίες διεθνώς.

Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή αλλά τα ρίσκα για το οικονομικό outlook έχουν αλλάξει σημαντικά λόγω του κορωνοϊού, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξη τύπου μετά την έκτακτη μείωσε επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

«Η Fed είδε ένα ρίσκο για την οικονομία και αποφάσισε να δράσει» σημείωσε. «Η εξάπλωση του κορωνοϊού έφερε νέες προκλήσεις για την οικονομία» πρόσθεσε.

«Το μέγεθος και η διάρκεια του συνολικού αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαια και η κατάσταση παραμένει ρευστή» ανέφερε. 

Πολλές οικονομίες είναι σε αυτή την αμφίσημη κατάσταση μετά την κρίση του 2008 και την ανάκαμψη που ακολούθησε χάρη στον πακτωλό χρήματος που διοχέτευσαν οι κεντρικές τράπεζες. Η ανάκαμψη αυτή δεν δείχνει ευρωστία και τα πυρομαχικά των κεντρικών αρχών έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η δημοσιονομική επέκταση στη ζώνη του ευρώ είναι δύσκολη από πολιτική και συνταγματική άποψη, ενώ στις ΗΠΑ γίνεται πολύ δυσκολότερη λόγω της τεράστιας αύξησης του ελλείμματος που συνοδεύει τη φορολογική περικοπή του 2018, αναφέρει σχόλιο στο Bloomberg.

Οι συμφωνίες του 1985 και του 2009 (G20) δεν σημαίνει ότι έχουν την ίδια δύναμη σήμερα να πραγματοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v