Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Επανάληψη του 2008 αν δεν δράσουμε άμεσα

Δραματική προειδοποίηση από την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας στους ηγέτες της Ευρώπης. Η ΕΚΤ εξετάζει όλα τα εργαλεία αλλά θα πρέπει να βάλουν πλάτη και τα κράτη, τόνισε.

Λαγκάρντ: Επανάληψη του 2008 αν δεν δράσουμε άμεσα

Τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη με ένα μεγάλο οικονομικό σοκ παρόμοιο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 επισείει η Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν επειγόντως. Παράλληλα, έδωσε σήμα ότι η ΕΚΤ θα κάνει τις δικές της κινήσεις.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε χθες στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ ότι χωρίς συντονισμένη δράση στην Ευρώπη «θα δούμε ένα σενάριο που θα θυμίσει σε πολλούς από εμάς την κρίση του 2008». Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg, προσέθεσε ότι με τη σωστή αντίδραση, το σοκ θα αποδειχτεί προσωρινό.

Όπως είπε η Κρ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ εξετάζει όλα τα εργαλεία πριν την αυριανή συνάντηση, ειδικά αυτά που προσφέρουν «εξαιρετικά φθηνή» χρηματοδότηση για να διασφαλιστεί η παροχή ρευστότητας.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι τα μέτρα θα δουλέψουν αν οι κυβερνήσεις ρίξουν και αυτές το βάρος τους με βήματα που θα εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που δοκιμάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη και πιθανότατα θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v