Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεριόριστο QE από τη FED για να στηρίξει την οικονομία

«Η FED δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αμερικανική οικονομία συνολικά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζει σε δήλωσή της.

Απεριόριστο QE από τη FED για να στηρίξει την οικονομία

Για απεριόριστες αγορές αμερικανικών ομολόγων και άλλων ενυπόθηκων τίτλων καθώς και για επιπλέον εργαλεία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, δεσμεύτηκε η FED.

Οι κινήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα προσθέτουν δύναμη πυρός στις αμερικανικές προσπάθειες να στηριχθεί η οικονομία, σημειώνουν οι Financial Times.

«Η FED δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να στηρίξει νοικοκυριά, επιχειρήσεις και την αμερικανική οικονομία συνολικά, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», τονίζει σε δήλωσή της η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Η FED αρχικά σχεδίαζε να αγοράσει τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια αμερικανικών κρατικών ομολόγων και τουλάχιστον 200 δισ. ενυπόθηκων τίτλων. Ωστόσο ως την Παρασκευή είχε ήδη αγοράσει περίπου το ένα τρίτο των παραπάνω.

«Ενώ παραμένει η μεγάλη αβεβαιότητα, έχει γίνει σαφές ότι η οικονομία μας θα αντιμετωπίσει σοβαρές διαταραχές. Πρέπει να καταβληθούν επιθετικές προσπάθειες σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς τομείς για τον περιορισμό των απωλειών σε θέσεις εργασίας και εισοδήματα, καθώς και για την προώθηση της ταχείας ανάκαμψης, όταν οι αναταραχές υποχωρήσουν», σημειώνει η κεντρική τράπεζα.

Η FED επανέλαβε ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τις αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν και ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας 300 δισ. δολαρίων για τη «στήριξη της ροής πιστώσεων προς τους εργοδότες, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις».

Υποσχέθηκε επίσης ότι θα «συσταθεί ένα δανειακό πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», που αποτελούν τη βάση του ιστού της αμερικανικής οικονομίας.

Η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε ράλι στα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς Treasury να υποχωρεί στο 0,74% και τα futures της Wall να γυρίζουν θετικά, στο +3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v