Εκκληση ΔΝΤ για δημοσιονομική τόνωση

Υπέρ της λήψης στοχευμένων μέτρων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων τάχθηκε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Σε πιο δεινή θέση οι αναδυόμενες οικονομίες. Αναπόφευκτη η παγκόσμια ύφεση το 2020.

Εκκληση ΔΝΤ για δημοσιονομική τόνωση

Η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση το 2020 και θα ανακάμψει το 2021.

Το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση και πόσο ισχυρή η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα περιοριστεί η πανδημία και πόσο ισχυρές και συντονισμένες θα είναι οι δράσεις σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο.

Αυτό τόνισε σε ανακοίνωση της η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε δήλωση της κατά τη διάρκεια της Συνόδου της G20.

«Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η παροχή στοχευμένης δημοσιονομικής στήριξης στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ώστε να κρατηθούν στα πόδια τους και να επανέλθουν γρήγορα στις δραστηριότητές τους. Διαφορετικά θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις των γενικευμένων χρεοκοπιών και απολύσεων» υπογράμμισε η κα. Γκεοργκίεβα.

H ίδια τόνισε επίσης πως είναι πρέπει να υπάρξει στήριξη και στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες για να ξεπεράσουν την κρίση και να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως σημείωσε, οι χώρες αυτές έχουν δεχθεί ιδιαίτερο πλήγμα από την πανδημία, την απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τη φυγή κεφαλαίων και τη μεγάλη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων.

Για τις χώρες αυτές, ανέφερε, το ΔΝΤ έχει διαθέσιμα 1 τρισ. δολάρια για τη στήριξη τους.

Ωστόσο, η κα. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι λόγω της σφοδρότητας της κρίσης και του μεγέθους των προκλήσεων είναι αναγκαίο να διπλασιαστεί η έκτακτη χρηματοδοτική ικανότητα του Ταμείου.

Σημείωσε επίσης πως πρέπει να στηριχτούν οι προσπάθειες των πιστωτών του επίσημου τομέα για ελάφρυνση του βάρους του χρέους των φτωχότερων κρατών μελών.

Τέλος, η κα. Γκεορκίεβα τόνισε την αγκάγκη για αύξηση της παγκόσμιας ρευστότητας μέσω μιας σημαντικής κατανομής Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR), όπως συνέβη με επιτυχία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v