Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφτασαν τους 15.500 οι θάνατοι στην Ευρώπη από τον ιό

Τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται επισήμως στα 268.191. Οι περισσότεροι νεκροί έχουν καταγραφεί στην Ιταλία και την Ισπανία. Ακολουθεί η Γαλλία.

Εφτασαν τους 15.500 οι θάνατοι στην Ευρώπη από τον ιό

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση στοιχεία από επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 19.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 15.500 θάνατοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι στην Ιταλία (8.165) και την Ισπανία (4.089), τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Ακολουθεί η Γαλλία η 1.696 θανάτους. Τα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη ανέρχονται επισήμως στα 268.191.

Ισπανία - Γαλλία ανεβάζουν ταχύτητα οι απώλειες

Συνολικά 1.307 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία έχουν πεθάνει από τον νέο κοροωνοϊό, αριθμός που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων, μετέδωσε σήμερα το ραδιόφωνο Cadena Ser, αναθεωρώντας προς τα επάνω την προηγούμενη ανάλυσή του που έκανε λόγο μόνο για 397 θανάτους.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 365 νέους θανάτους εξαιτίας του νέου κορονοϊού, ανεβάζοντας σε 1.696 το σύνολο των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στον ιό.

Πρόκειται για μια ημερήσια άνοδο 27% των θυμάτων σε σχέση με χθες, ενώ η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ανάμεσα στα θύματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν "για πρώτη φορά και μια 16χρονη κοπέλα" στην περιοχή του Παρισιού.

Ο καθημερινός απολογισμός της κυβέρνησης καταμετρά μόνο τους θανάτους σε νοσοκομεία, ωστόσο οι αρχές τονίζουν πως σύντομα θα είναι σε θέση να συλλέγουν στοιχεία από θανάτους που καταγράφηκαν σε γηροκομεία, που είναι πιθανόν να αυξήσει σημαντικά τους επιβεβαιωμένους θανάτους λόγω του Covid-19.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής στον τομέα της Υγείας, ο Ζερόμ Σολομόν ανέφερε πως ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε σε 29.155 στο σύνολο, μια αύξηση 16% μέσα σε μια μέρα.

Το ιταλικό δράμα

Εδώ και πολλές ημέρες, μια μακάβρια πομπή αναχωρεί τακτικά από το κοιμητήριο του Μπέργκαμο: στρατιωτικά φορτηγά μεταφέρουν προς άλλες κοινότητες τις σορούς των θυμάτων του νέου κορονοϊού, υπερβολικά πολλές για το κρεματόριο της πόλης.

Σήμερα, ένα κομβόι στρατιωτικών φορτηγών μετέφερε πέντε σορούς στην Τζεμόνα, στη γειτονική περιφέρεια Φριούλι Βενέτσια Τζούλια, κοντά στη Λομβαρδία, περιγράφει φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων αυτές τις εβδομάδες εμποδίζει το κρεματόριο του Μπέργκαμο να καταφέρει να ανταποκριθεί μονάχο του στις ανάγκες και για αυτόν τον λόγο η κοινότητα ενέπλεξε και άλλες πόλεις για να συνδράμουν σε αυτές τις επιχειρήσεις» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου η δημοτική αρχή της πόλης της Λομβαρδίας.

Μία ημέρα πριν, «113 τεφροδόχοι επέστρεψαν από τη Μπολόνια, τη Μοδένα, τη Φεράρα και το Κοπάρο, στην Εμίλια Ρομάνια» αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Συγκλονιστικές εικόνες από καμιά πενηνταριά φέρετρα, που είχαν παρατάξει στον ναό του Αγίου Ιωσήφ στο Μπέργκαμο, όπως και άλλα λίγο πριν αποτεφρωθούν, μεταδόθηκαν από ιταλικά ΜΜΕ χθες.

«Οι εργαζόμενοι του κοιμητηρίου και οι δημοτικοί υπάλληλοι εφαρμόζουν μια μέθοδο εργασίας που τους επιτρέπει να το διαχειριστούν όλο αυτό με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο, διότι οι οικογένειες των ανθρώπων που φεύγουν από κοντά μας δεν έχουν παρά ένα λεπτό για να συγκεντρωθούν και να τους αποχαιρετίσουν» εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τζιάκομο Αντζελόνι.

Ο ίδιος περιγράφει ότι στο Μπέργκαμο, που έχει ερημώσει εδώ και εβδομάδες λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η μόνη κίνηση που καταγράφεται είναι από τις οικογένειες των θυμάτων, μπροστά από το κοιμητήριο.

«Είδαμε τη ζήτηση για αποτεφρώσεις να αυξάνεται μέρα με την ημέρα και ο μοναδικός τρόπος να διαχειριστούμε την κατάσταση, που επιτρέπει επίσης το να μειώσουμε τα έξοδα για τους συγγενείς, είναι να μεταφέρουμε τις σορούς σε άλλες περιοχές», εξηγεί ο αντιδήμαρχος.

Βρετανία: Πάνω από 100 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων ανήλθε στα 578 από 475 την προηγούμενη ημέρα. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 104.866 τεστ και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό 11.568 άνθρωποι.

Ορισμένα από τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που περιορίζουν τις κοινωνικές επαφές των Βρετανών, θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για ένα διάστημα 6 μηνών και φαίνεται πως καρποφορούν στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είπε σήμερα η αναπληρώτρια επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας.

Η Τζένι Χάρις απέφυγε να πει πότε αναμένεται η κορύφωση της επιδημίας, επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος των νέων μέτρων, με τα οποία επιβάλλεται η κοινωνική αποστασιοποίηση, μόλις αρχίζει να διαφαίνεται, ωστόσο τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.

«Ενδέχεται να δούμε μέτρα καραντίνας να παρατείνονται για τους επόμενους 6 μήνες. Αυτό δεν θα ήταν ένα απίθανο σενάριο» τόνισε η επιστήμονας.

Γερμανία: Το μεγάλο spread τεστ κορωνοϊού σώζει ζωές

Τα μέχρι στιγμής σχετικά χαμηλά ποσοστά των θανάτων από τον κορωνοϊό στη Γερμανία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον μεγάλο αριθμό των τεστ που γίνονται στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές γνωρίζουν για την ύπαρξη περισσότερων κρουσμάτων, περιλαμβανομένων και των ηπιότερων, δήλωσε ένας κορυφαίος ιολόγος.

Ο ερευνητής ιολόγος του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, μιλώντας κατά τα εγκαίνια μιας υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση συμμαχίας για την προώθηση της έρευνας σχετικά με τον ιό, δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία διεξάγει "εξαιρετικά μεγάλο αριθμό" τεστ, κατά μέσον όρο γύρω στα 500.000 την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε σε 36.508, ενώ 198 ασθενείς έχουν υποκύψει μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το οποίο ειδικεύεται στη μελέτη των μολυσματικών ασθενειών.

Με βάση τα δεδομένα του ινστιτούτου, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.955 και διαπιστώθηκαν 50 επιπλέον θάνατοι χθες Τετάρτη.

Τι λένε οι ειδικοί του ΠΟΥ

Στην ηλικία των ασθενών, την διενέργεια πολλών τεστ, την ποιότητα του συστήματος υγείας και τα περιθώρια αντίδρασης που είχε η Γερμανία στην πανδημία του κορονοϊού θεωρείται ότι οφείλεται η καλή «επίδοση» της χώρας, η οποία με 40.000 κρούσματα και 200 νεκρούς (ποσοστό θνητότητας 0,5%), βρίσκεται χαμηλά στον κατάλογο των χωρών που πλήττονται από τον COVID-19.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Πίμποντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «γνωρίζουμε ακόμη πραγματικά πολύ λίγα», ενώ το ποσοστό θνητότητας στην Γερμανία, το οποίο στην πραγματικότητα είναι πιθανότατα ακόμη χαμηλότερο, καθώς πολλοί θετικοί στον ιό δεν εξετάζονται, θεωρείται «άξιο απορίας».

Ο κ. Πίμποντι τονίζει πάντως ότι δεν θα πρέπει να επιχειρούνται συγκρίσεις μεταξύ χωρών. «Είναι σαν να συγκρίνουμε μήλα με αχλάδια», λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που συντελούν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα:

Ο χρόνος της επιδημίας

Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται πιθανότατα πιο μπροστά χρονικά από την Γερμανία.

Σε αυτές τις χώρες πιθανότατα ο ιός καθυστέρησε να εντοπιστεί και, ως αποτέλεσμα, μολυσμένα άτομα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στον πληθυσμό, μεταδίδοντας τον ιό.

Η πρακτική σε ό,τι αφορά τα τεστ

Η διάρθρωση των ηλικιών σε σχέση με τα κρούσματα υποδεικνύει και την πρακτική κάθε χώρας σε ό,τι αφορά τα τεστ. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ, εάν η Ιταλία είχε διενεργήσει περισσότερα τεστ σε νέους, τα ποσοστά θνητότητας θα ήταν διαφορετικά. Ο Συντονιστής Επειγουσών Καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν αναφέρεται στους ανεπισήμους αριθμούς των περιστατικών:

«Στη Γερμανία υπάρχει μια πολύ επιθετική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα τεστ, για αυτό και είναι πιθανό μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να βρίσκονται και κάποια ελαφρά περιστατικά. Επιπλέον, σε κάποιες χώρες γίνονται εξετάσεις και μετά θάνατον, σε άλλες όχι.

«Και αυτό το στοιχείο αλλάζει τις στατιστικές», επισημαίνει ο ειδικός και προσθέτει ότι όσο πιο προχωρημένη είναι μια επιδημία, τόσο πιο δύσκολο είναι για μια χώρα να διενεργεί πολλά τεστ, καθώς το σύστημα υγείας υπερφορτώνεται. «Εξετάστε, εξετάστε, εξετάστε!», ήταν η έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να σβήσεις μια φωτιά στα τυφλά, πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει».

Η ποιότητα του συστήματος Υγείας

Όσο καλύτερα προετοιμασμένα είναι τα νοσοκομεία, τόσο περισσότερους μπορούν να σώσουν, επισημαίνει ο Μάικ Ράιαν. «Εάν τα νοσοκομεία υπερφορτωθούν από μεγάλους αριθμούς ασθενών, πρόκειται πολύ απλά για θέμα δυνατοτήτων, σε ποιο βαθμό μπορεί πια να προσφερθεί η αναγκαία φροντίδα», αναφέρει.

Τρεις παράγοντες είναι σημαντικοί για αυτό, εξηγεί ο κ. Πίμποντι, «ο αριθμός των κλινών στις ΜΕΘ, η επάρκεια σε προστατευτικό εξοπλισμό του προσωπικού και η καλή εκπαίδευση των στελεχών στις ΜΕΘ». Στην Ιταλία, με 60 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 5.000 κλίνες σε ΜΕΘ. Στο μεταξύ φτιάχτηκαν περισσότερες, διευκρινίζεται. Στην Βρετανία, με 66 εκατομμύρια κατοίκους, υπήρχαν 4.100 κλίνες. Στην Γερμανία όμως, με περίπου 80 εκατομμύρια κατοίκους, πριν από την κρίση υπήρχαν 28.000 κλίνες, οι οποίες αυτές τις μέρες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και η καραντίνα

Οι ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι τα πολλά τεστ, σε συνδυασμό κατόπιν με τον εντοπισμό των πιθανών κρουσμάτων και την απομόνωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, αποτελεί αρκετά αποτελεσματικό μέσο επιβράδυνσης της διάδοσης του ιού.

Η Γερμανία είναι από τις χώρες που χειρίστηκαν αυτό το θέμα αποτελεσματικά, ενώ είναι και μεταξύ των χωρών οι οποίες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών τους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μέθοδοι που ακολουθούν πολλές χώρες της Ασίας είναι μάλλον υπερβολικές για τους Γερμανούς: Στην Σιγκαπούρη υπάρχει εφαρμογή για το κινητό, η οποία, μέσω Bluetooth επιτρέπει τον εντοπισμό ενός ατόμου το οποίο βρέθηκε για περισσότερο από 30' σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων από διαπιστωμένο φορέα του ιού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v