Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη οι τιμές των τάνκερ λόγω υπερπροσφοράς πετρελαίου

Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, οι traders αγοράζουν και στη συνέχεια αποθηκεύουν το φθηνό πετρέλαιο, αποβλέποντας σε πώλησή του με κέρδος αργότερα.

Στα ύψη οι τιμές των τάνκερ λόγω υπερπροσφοράς πετρελαίου

Οι τιμές για την ενοικίαση μεγάλων πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων αυξήθηκαν σε πάνω από 200.000 δολάρια ημερησίως, καθώς οι παραγωγοί πετρελαίου και οι έμποροι ενέργειας σπεύδουν να εξασφαλίσουν πλοία είτε για να αποθηκεύσουν είτε για να μεταφέρουν αργό πετρέλαιο.

Το μέσο κόστος ναύλωσης ενός πολύ μεγάλου πλοίου μεταφοράς αργού πετρελαίου, ικανού να μεταφέρει τουλάχιστον 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, αυξήθηκε περισσότερο από 50% στα 208.900 δολάρια, σύμφωνα με εκτίμηση της Clarksons Platou Securities, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Καθώς η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση -έχοντας μειωθεί κατά 25% ή 25 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω των προσπαθειών καταπολέμησης της εξάπλωσης του κορωνοϊού-, οι traders αγοράζουν και στη συνέχεια αποθηκεύουν το φθηνό πετρέλαιο, αποβλέποντας σε πώλησή του με κέρδος αργότερα.

Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί προσπαθούν επίσης να ναυλώσουν πλοία καθώς η Σαουδική Αραβία αυξάνει την παραγωγή της, σε μια προσπάθεια να πάρει μερίδια αγοράς από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Καθώς το μέγεθος της υπερπροσφοράς πετρελαίου έχει γίνει εμφανής, το spread εξαμήνου του Brent έχει εκτιναχθεί σχεδόν στα 14 δολάρια, ενώ στην αρχή του μήνα ήταν αμετάβλητο. Πλέον έχει ξεπεράσει και το επίπεδο που είχε βρεθεί προ δεκαετίας, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Η εκτίναξη των τιμών δείχνει να λειτουργεί προστατευτικά για τους μεγάλους πλοιοκτήτες, όπως ο νορβηγικός όμιλος πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων Frontline του δισεκατομμυριούχου John Fredriksen, οι μετοχές του οποίου έκαναν άλμα 20% χθες Δευτέρα, ανεβάζοντας τα κέρδη του τελευταίου μήνα σε σχεδόν 50%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v