Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η Ταϊβάν «νικά» τον κορωνοϊό

Το ερώτημα δεν είναι μόνο τι έκαναν λάθος οι χώρες που υποφέρουν από τον ιό, αλλά τι έκανε η Ταϊβάν και τον κράτησε υπό έλεγχο. Η συνταγή που έως τώρα έφερε πολύ ουσιαστικά αποτελέσματα και τα διδάγματα του SARS.

Πώς η Ταϊβάν «νικά» τον κορωνοϊό

Στις 25 Ιανουαρίου, καθώς ο κόσμος ερχόταν αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να εξαπλωθεί γρήγορα ο νέος κορωνοϊός εκτός ηπειρωτικής Κίνας, δύο κυβερνήσεις κατέγραψαν τέσσερα νέα κρούσματα στην επικράτειά τους.

Η Αυστραλία και η Ταϊβάν έχουν πληθυσμούς παρόμοιου μεγέθους, περίπου 24 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ και οι δύο είναι νησιά, με αυστηρούς ελέγχους σε όσους διασχίζουν τα σύνορά τους αλλά και ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την ηπειρωτική Κίνα. Ωστόσο, δέκα εβδομάδες από εκείνη την ημερομηνία, η Αυστραλία έχει περισσότερα από 5.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ η Ταϊβάν λιγότερα από 400.

Οπως αναφέρει το cnn.com σε δημοσίευμά του, το ερώτημα δεν είναι τι έκανε λάθος η Αυστραλία -20 χώρες έχουν περισσότερα κρούσματα από την Αυστραλία και 7 έχουν δέκα φορές περισσότερα από αυτή- αλλά πώς η Ταϊβάν έχει κρατήσει υπό έλεγχο τον ιό.

Κατά τη διάρκεια της επιδημίας του σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου SARS το 2003, η Ταϊβάν ήταν μεταξύ των περιοχών που χτυπήθηκαν περισσότερο, μαζί με το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι ήταν σε καραντίνα στο νησί, ενώ 181 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Εκείνη η κατάσταση τότε, έκανε τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο αντίδρασής τους σε μελλοντικές επιδημίες, βοήθησε πολλά τμήματα της περιοχής να αντιδράσουν πιο γρήγορα στην τρέχουσα έξαρση του κορωνοϊού και να πάρουν τον κίνδυνο πιο σοβαρά από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου, τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Καθώς η είδηση για τον κορωνοϊό άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο από την Ουχάν, οι αξιωματούχοι του Κέντρου Εθνικής Υγείας της Ταϊβάν, που δημιουργήθηκε μετά το SARS, κινήθηκαν γρήγορα για να ανταποκριθούν στη δυνητική απειλή.

«Η Ταϊβάν δημιούργησε κι εφάρμοσε γρήγορα έναν κατάλογο τουλάχιστον 124 αντικειμένων δράσης τις τελευταίες πέντε εβδομάδες για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρει ο Jason Wang, γιατρός της Ταϊβάν και αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Stanford Medicine.

Αυτό συνέβαινε ενώ άλλες χώρες συζητούσαν ακόμη εάν πρέπει να λάβουν δράση. Σε μελέτη που διεξήχθη τον Ιανουάριο, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανακοίνωσε ότι η Ταϊβάν ήταν μία από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα εκτός της ηπειρωτικής Κίνας -λόγω της στενής σχέσης της, των δεσμών και των μεταφορικών συνδέσεών της.

Μεταξύ των πρώτων αποφάσεων ήταν αυτή που αφορούσε την απαγόρευση ταξιδιών από πολλές περιοχές της Κίνας, την απαγόρευση του ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων και τις αυστηρές ποινές σε όποιους παραβίαζαν τις εντολές για καραντίνα στο σπίτι.

Επιπλέον, η χώρα προχώρησε στην αύξηση της εγχώριας παραγωγής μασκών για να εξασφαλίσει την τοπική διάθεσή τους, κυκλοφόρησε τεστ για τον κορωνοϊό στο νησί, συμπεριλαμβανομένου του επενελέγχου των ανθρώπων που είχαν προηγουμένως ανεξήγητη πνευμονία, ενώ ανακοίνωσε νέες ποινές για τη διάδοση παραπληροφόρησης όσον αφορά τον ιό.

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έμαθε από την εμπειρία του SARS το 2003 και καθιέρωσε έναν μηχανισμό ανταπόκρισης στον τομέα της δημόσιας υγείας, για πιο γρήγορες ενέργειες στην επόμενη κρίση. Οι καλά εκπαιδευμένες και έμπειρες ομάδες αξιωματούχων αναγνώρισαν γρήγορα την κρίση και ενεργοποίησαν τις δομές διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της έξαρσης.

Συγκεκριμένα, η γρήγορη και διαφανής ανταπόκριση της Ταϊβάν, με τους αξιωματούχους της Υγείας να ενημερώνουν καθημερινά για το θέμα, η χώρα έχει γίνει παράδειγμα για το πώς οι δημοκρατίες μπορούν να κινηθούν στις επιδημίες, ακόμη και αν υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι μόνο μία αυταρχική κυβέρνηση όπως αυτή της Κίνας μπορεί να ελέγξει την έξαρσή της.

Η Ταϊβάν βρίσκεται σε τόσο ισχυρή θέση σήμερα, που μετά από εβδομάδες απαγόρευσης των εξαγωγών μάσκας για την εξασφάλιση της εγχώριας προσφοράς, η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι θα δωρίσει 10 εκατομμύρια μάσκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε μικρότερα έθνη που έχουν διπλωματικούς δεσμούς με τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v