Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Δύο φορές χειρότερη η κρίση από αυτή του 2008

Η πανδημία του κορωνοϊού θα αφήσει βαθιές πληγές στην οικονομία προειδοποιούν αναλυτές της JP Morgan, προβλέποντας ότι δεν θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο.

JP Morgan: Δύο φορές χειρότερη η κρίση από αυτή του 2008

H άποψη ότι η χρηματιστηριακή αγορά έπιασε τον πάτο της bear market τον περασμένο μήνα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους αναλυτές των διεθνών οίκων και των χρηματιστηριακών.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στην υπόθεση ότι η επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας και τα πρωτοφανή μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη των εταιρικών κερδών αργότερα το 2020.

Ωστόσο, ομάδα αναλυτών της JP Morgan προειδοποίησε σε σημείωμα που δημοσίευσε τη Δευτέρα πως είναι εξαιρετικά πιθανό η παγκόσμια οικονομία να παγιδευτεί σε ένα φαύλο κύκλο αδύναμης ζήτησης, αδύναμων αγορών εργασίας, μειωμένων κερδών, αδύναμων πιστωτικών αγορών και χαμηλών τιμών πετρελαίου.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τη JP Morgan είναι ότι η τρέχουσα κρίση προκλήθηκε από ένα σοκ στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν το 70% του ΑΕΠ στις σύγχρονες δυτικές οικονομίες, καθώς οι εργαζόμενοι σε όλη την υφήλιο δεν μπορούν να βιοποριστούν εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί.

Η δυναμική αυτή έχει οδηγήσει τους οικονομολόγους της JP Morgan να προβλέψουν ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αποκατασταθεί σταδιακά, όπως συνέβη στην κρίση του 2008 και δεν θα ανακάμψει απότομα, όπως συμβαίνει συνήθως μετά από φυσικές καταστροφές.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, η JP Morgan προβλέπει ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ θα παραμείνει υψηλό και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, στο 8,5%. Τo ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί ως και 10% προτού αρχίσει να ανακάμπτει, έναντι πτώσης 4% την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.

«Και αυτό αν υποθέσουμε ότι ο ιός θα αποτελεί παρελθόν τον Ιούνιο, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ένα αρκετά αισιόδοξο σενάριο» επισημαίνεται στο σημείωμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v