Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Υπό εξέταση νέο εργαλείο για παροχή ρευστότητας σε δολάριο

Το Ταμείο ετοιμάζεται να προσφέρει βραχυπρόθεσμα δάνεια σε δολάριο με τη στήριξη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

ΔΝΤ: Υπό εξέταση νέο εργαλείο για παροχή ρευστότητας σε δολάριο

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να λανσάρει νέο πρόγραμμα για να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια έλλειψη δολαρίων.

Η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ετοιμάζεται να προσφέρει βραχυπρόθεσμα δάνεια σε δολάριο σε χώρες που δεν έχουν αρκετά χρεόγραφα για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της Fed που επιτρέπει σε ξένες κεντρικές τράπεζες να ανταλλάξουν προσωρινά αμερικανικό χρέος με δολάρια.

Η πρωτοβουλία έχει τη στήριξη του υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και μπορεί να λανσαριστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει πρόταση τις επόμενες μέρες για τη δημιουργία μιας βραχυπρόθεσμης γραμμής ρευστότητας που θα στοχεύει αποκλειστικά σε χώρες με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, ισχυρά μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία, οι οποίες μπορεί να βιώνουν βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας» δήλωσε την Παρασκευή η κα. Γκεοργκίεβα σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Δεν έχουμε κάποιο εργαλείο για να παράσχουμε βραχυπρόθεσμη ρευστότητα σε χώρες οι οποίες είναι κατά βάση ισχυρές αλλά έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση» τόνισε.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v