Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς πλουτίζει η μαφία από την πανδημία

Η αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών οικονομιών από τον κορωνοϊό δημιουργεί προοπτικές για το οργανωμένο έγκλημα. Σε ποιες χώρες αναζητάει ευκαιρίες η μαφία. Ποια είναι η κλασσική μέθοδος για τη νομιμοποίηση εσόδων.

Πώς πλουτίζει η μαφία από την πανδημία

H πανδημία του νέου κορωνοϊού μπορεί να έχει πλήξει βασικές πηγές εσόδων του οργανωμένου εγκλήματος όπως τα ναρκωτικά και η πορνεία αλλά η επόμενη ημέρα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικερδής.

Η μαφία έχει δοκιμασμένες μεθόδους για να εκμεταλλεύεται κρίσεις όπως η σημερινή.

Κατά την 150ετή ιστορία της στη Νότια Ιταλία έχει επωφεληθεί από μεγάλους σεισμούς ή επιδημίες όπως αυτή της χολέρας, ενώ στην κρίση του 2008 αποκόμισε κέρδη από την εξαγορά προβληματικών επιχειρήσεων, ειδικά στο Βορρά της Ιταλίας.

Στην τρέχουσα συγκυρία, καθώς η Ευρώπη επιχειρεί να ανοικοδομήσει την οικονομία της, η δοκιμασμένη μέθοδος της μαφίας να διεισδύει σε νόμιμες επιχειρήσεις μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικερδής.

«Ο ιός έχει δείξει ότι δεν έχει σύνορα, και η μαφία έχει δείξει ότι ούτε αυτή έχει» δήλωσε στο Politico o Tζιουζέπε Γκοβερνάλε, επικεφαλής του «ιταλικού FBI» που μάχεται κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

«Είναι σαν το νερό, πηγαίνει όπου υπάρχει κενό» πρόσθεσε.

«H μέθοδος»

H μαφία διαθέτει μια συγκεκριμένη και καλά επεξεργασμένη μέθοδο για να επωφελείται από στιγμές κρίσης.

Τo οργανωμένο έγκλημα στην Ιταλία, ειδικά η Ντραγκέτα που ελέγχει μεγάλο μέρος από το εμπόριο ναρκωτικών στην Ευρώπη, θα προσπαθήσει να προσφέρει ρευστότητα σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με αντάλλαγμα μετοχές, υποστήριξε στο Politico ο Μαουρίτσιο Ντε Λουτσία, εισαγγελέας στη Μεσίνα.

«Η μαφία προσφέρει ένα δάνειο σε έναν επιχειρηματία που χρειάζεται χρήματα. Αυτός ξέρει με ποιον έχει να κάνει, αλλά πιστεύει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Κάνει λάθος» τόνισε ο ίδιος, περιγράφοντας τη λεγόμενη «μέθοδο».

Στη συνέχεια η μαφία ζητάει από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης να προσλάβει κάποιον, μια χάρη που δύσκολα μπορεί να την αρνηθεί ο ιδιοκτήτης. «Το πρόσωπο αυτό αρχίζει τότε να δίνει εντολές, αλλάζοντας τα προϊόντα ή κανονίζοντας μια ανακαίνιση. Ο ιδιοκτήτης διαμαρτύρεται, λέγοντας πως η εταιρεία είναι δική του. Αλλά τότε του λένε “όχι πια”».

Ο ιδιοκτήτης μετατρέπεται σε αχυράνθρωπο της μαφίας, η οποία εκμεταλλεύεται τη σχέση του με τις τράπεζες και τα λογιστικά του βιβλία.

Η ιταλική αστυνομία έχει προειδοποιήσει τις δυνάμεις της να περιμένουν επιθετικές κινήσεις σε επιχειρήσεις στον τομέα των γεωργικών τροφίμων, της υγείας, των προμηθειών υγειονομικού υλικού, των ξενοδοχείων και της εστίασης.

Η μαφία ψάχνει ολοένα και περισσότερο για ευκαιρίες σε χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη.

Όπως δήλωσε βουλευτής των Πέντε Αστέρων στο Politico, η μαφία έχει διεισδύσει ήδη στη Γερμανία, ενώ έχει ισχυρή παρουσία και στην Ισπανία. Η Γαλλία και το Βέλγιο είναι επίσης χώρες στις οποίες έχει δραστηριοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v