Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεκινάει το τύπωμα χρήματος η Μεγάλη Βρετανία

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας γίνεται η πρώτη που προσφέρει στην κυβέρνηση άπλετη ρευστότητα, για να αντιμετωπίσει την κρίση. Η κίνηση έχει στόχο την κάλυψη αναγκών, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση ομολόγων.

Ξεκινάει το τύπωμα χρήματος η Μεγάλη Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται η πρώτη χώρα που υιοθετεί τη νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης για να χρηματοδοτήσει το άμεσο κόστος καταπολέμησης του κορωνοϊού, με την Τράπεζα της Αγγλίας να χρηματοδοτεί άμεσα τις κρατικές δαπάνες σε προσωρινή βάση.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η κίνηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παρακάμψει την αγορά βρετανικών ομολόγων έως ότου υποχωρήσει η πανδημία Covid-19, παρόλο που θα έρθει αντιμέτωπη με κριτική για πολιτική «στυλ Ζιμπάμπουε», που έχει οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, όπου έχει εφαρμοστεί εκτενώς.

Αποκαλύπτει, δε, τις εξαιρετικές απαιτήσεις σε μετρητά που έχει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες, τις οποίες θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα από την αγορά ομολόγων.

Σε δήλωσή της προς τις χρηματιστηριακές αγορές την Πέμπτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το μέγεθος του τραπεζικού λογαριασμού της κυβέρνησης στην κεντρική τράπεζα, γνωστό ιστορικά ως «Ways and Means Facility», ο οποίος κανονικά ανέρχεται σε μόλις 370 εκατομμύρια στερλίνες.

Αυτό θα αυξηθεί ουσιαστικά σε απεριόριστο ποσό, επιτρέποντας στους υπουργούς να δαπανούν περισσότερα βραχυπρόθεσμα, χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στην αγορά ομολόγων. Το 2008, μία παρόμοια κίνηση οδήγησε τον λογαριασμό σε αύξηση στα 20 δισ.

Η κλίμακα είναι πιθανό να είναι μεγάλη. Η κυβέρνηση έχει ήδη τριπλασιάσει το ποσό του χρέους που θέλει να αντλήσει από τις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Απρίλιο, από 15 δισ. στερλίνες που είχαν ανακοινωθεί στον προϋπολογισμό της 11ης Μαρτίου, στα 45 δισ. μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα.

Παρόλο που η αγορά των gilts έχει δείξει σοβαρές πιέσεις στα μέσα Μαρτίου, καθώς η κρίση του κορωνοϊού επιδεινώθηκε, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει ελάχιστες δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων, ιδιαίτερα καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη δεσμευτεί να εκτυπώσει 200 δισ. στερλίνες στην αγορά κρατικών ομολόγων, για να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής ζήτηση για βρετανικά ομόλογα και να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς.

Αυτή η άμεση νομισματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης θα είναι προσωρινή και βραχυπρόθεσμη, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών. «Όπως η προσωρινή εξομάλυνση του κυβερνητικού cash flow, το W&W Facility στηρίζει τη λειτουργία της αγοράς ελαχιστοποιώντας το άμεσο κόστος της άντλησης επιπλέον ρευστότητας από ομόλογα και τη συναλλαγματική αγορά της στερλίνας», προσέθεσε.

Όπως αναφέρεται, κάθε εκταμίευση από τον λογαριασμό θα επιστραφεί το συντομότερο δυνατό, πριν το τέλος της χρονιάς.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν ήπια. Η στερλίνα κινήθηκε 0,1% υψηλότερα από το δολάριο λίγο μετά την ανακοίνωση, ενώ η απόδοση του βρετανικού ομολόγου σταθερή στο 0,37%.

Η γραμμή «Ways and Means» χρησιμοποιήθηκε επί μακρόν ως χρηματοπιστωτικό μέσο της κυβέρνησης για ημερήσιες δαπάνες, πριν η BoE πουλήσει ομόλογα στις αγορές, αλλά το 2006, είχε μετατραπεί σε fund εκτάκτου ανάγκης σε τακτά διαστήματα.

Μόλις πριν από ένα μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη γραμμή. Το γεγονός -επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα- δείχνει σε πόση πίεση βρέθηκε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v