Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Πράσινοι και SPD περίμεναν περισσότερα από το Eurogroup

Συγκρινόμενα με τα μέτρα που αποφάσισε η γερμανική oμοσπονδιακή Βουλή μόνο για τη χώρα μας, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα για την Ιταλία και την Ισπανία, δήλωσε ο συμπρόεδρος του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μόργιανς.

Γερμανία: Πράσινοι και SPD περίμεναν περισσότερα από το Eurogroup

Ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) Νόρμπερτ Βάλτερ-Μόργιανς χαρακτήρισε «αχτίδα φωτός για την Ευρώπη» το πακέτο βοήθειας, αλλά επιμένει στην έκδοση κορωνοομολόγων.

«Συγκρινόμενα με τα μέτρα που αποφάσισε η γερμανική oμοσπονδιακή Βουλή μόνο για τη χώρα μας, πρέπει να ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα για την Ιταλία και την Ισπανία», δήλωσε ο Βάλτερ -Μπόργιανς σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο. «Η συμφωνία είναι μια αχτίδα φωτός για ολόκληρη την ήπειρο και ένα πρώτο βασικό βήμα για την διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης. Δίνει χρόνο ώστε μετά την κρίση του κορωνοϊού να ασχοληθούμε με το ζήτημα μιας μακροπρόθεσμης δίκαιης, αλληλέγγυας και βιώσιμης χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαία τα κοινά κρατικά ομόλογα», τόνισε. Ευρωομόλογα ή κορωνοομόλογα ζητούν λ.χ. η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά απορρίπτονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου και του --επίσης σοσιαλδημοκράτη-- υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Ο Έκχαρντ Ρέμπεργκ, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού (CDU) και του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU), χαιρέτισε μεν την απόφαση, ωστόσο τάχθηκε κατά της εισαγωγής ευρωομολόγων από την πίσω πόρτα, επειδή για το σχεδιαζόμενο ταμείο ανασυγκρότησης γίνεται λόγος αόριστα για «καινοτόμα χρηματοπιστωτικά μέσα. Αυτό δεν θα το εγκρίνει η κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU», δήλωσε.

Ο Φλόριαν Τόνκαρ, εμπειρογνώμονας οικονομικών θεμάτων του Φιλελεύθερου κόμματος( FDP), τόνισε στο Reuters ότι θα ήταν εντελώς λάθος να «επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε ευρεία κρατικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από χρέη». Επιπλέον, η «λανθασμένη ιδέα των ευρωομολόγων παραμένει στην ημερήσια διάταξη, ενώ δεν υπάρχει ούτε λέξη για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ατζέντα 2030 για μεγαλύτερη ενίσχυση της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και την δημιουργία θέσεων εργασίας. Μια τέτοια ατζέντα θα ήταν πολύ πιο σημαντική από κάθε καλοπροαίρετο κρατικό ταμείο ανασυγκρότησης», πρόσθεσε ο Τόνκαρ.

Αντιθέτως, οι Πράσινοι, θεωρούν ότι το συμφωνηθέν πακέτο δεν είναι αρκετό. «Ο μικρότερος κοινός παρονομαστής των χωρών του ευρώ δεν θα μπορέσει να σταματήσει την οικονομική κρίση», δήλωσε ο Ράζμους Άντρεσεν, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα προϋπολογισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι βέβαια καλό το γεγονός ότι συμφωνήθηκε έστω κάτι και ότι χαλάρωσαν οι όροι για τα δάνεια από την ομπρέλα προστασίας του ΕSM. Ωστόσο, είναι στάχτη στα μάτια, όταν οι όροι για δάνεια του ΕSM χαλαρώνουν μόνο για τα κόστη υγείας. Η συμφωνία του Eurogroup συγκρινόμενη με τα εθνικά οικονομικά πακέτα και το οικονομικό πακέτο των ΗΠΑ είναι επαίσχυντη. Απαιτείται ένα πραγματικό ταμείο ανασυγκρότησης με δισεκατομμύρια για επενδύσεις και τα λεγόμενα κορονωομόλογα, δηλαδή κοινή ευθύνη για δάνεια», τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v