Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέφτει το έγκλημα παγκοσμίως, ο κορωνοϊός κρατάει τον κόσμο μέσα

Σικάγο, Νέα Υόρκη, Λατινική Αμερική και Νότια Αφρική βλέπουν την εγκληματικότητα να κάνει βουτιά. Τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας ρίχνουν τα ποσοστά. Λιγότεροι φόνοι, βιασμοί και λιγότερη δράση από εμπόρους ναρκωτικών.

Πέφτει το έγκλημα παγκοσμίως, ο κορωνοϊός κρατάει τον κόσμο μέσα

Η πανδημία του κορωνοϊού ρίχνει την εγκληματικότητα παγκοσμίως.

Οπως μεταδίδει το CNBC, στο Σικάγο, μία από τις αμερικανικές πόλεις με την πιο υψηλή εγκληματικότητα, οι συλλήψεις για ναρκωτικά έχουν κάνει βουτιά 42% τις εβδομάδες που η πόλη είναι σε «λουκέτο», σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. «Οι έμποροι ναρκωτικών δεν μπορούν να μετακινηθούν, ούτε να πουλήσουν κάπου», δηλώνει ο Joseph Lopez, δικηγόρος στο Σικάγο.

Συνολικά, η εγκληματικότητα στο Σικάγο έχει υποχωρήσει κατά 10% μετά την πανδημία, μία τάση που παρατηρείται διεθνώς.

Η Νέα Υόρκη, που είναι το επίκεντρο του ιού, είδε σημαντική πτώση των σοβαρών εγκλημάτων (δολοφονίες, βιασμούς, ληστείες, διαρρήξεις, κλοπές) κατά 12% από τον Φεβρουάριο έως τον Μάρτιο.

Και στη Λατινική Αμερική, τα ποσοστά εγκληματικότητας πέφτουν σε επίπεδα που δεν είχαν δει εδώ και δεκαετίες.

«Οι δολοφονίες είναι λιγότερες, οι γκάνγκστερ δεν ενοχλούν τόσο πολύ», σημειώνει ο Eduardo Perdomo, ένας 47χρονος εργάτης στον κατασκευαστικό τομέα. Το Ελ Σαλβαδόρ ανέφερε δύο δολοφονίες την ημέρα, τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας πτώση από τις 600 την ημέρα, στις οποίες είχε φτάσει πριν από λίγα χρόνια.

Στο Περού, τα επίπεδα του εγκλήματος έχουν μειωθεί κατά 84%.

Στη Νότια Αφρική, η αστυνομία ανέφερε μία εκπληκτική πτώση της εγκληματικότητας, την πρώτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων. Ο αρμόδιος υπουργός Bheki Cele είπε ότι αναφέρθηκαν 101 βιασμοί, από 700 που ήταν την ίδια εβδομάδα πέρυσι.

Οι σοβαρές περιπτώσεις επιθέσεων υποχώρησαν σε 456, από 2.673, ενώ οι δολοφονίες μειώθηκαν σε 94, από 326.

Ωστόσο, τα lockdown μπορούν να τροφοδοτούν άλλου είδους εγκληματικότητα, αυτή της ενδοοικογενειακής βίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v