Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεχάστε τα «διαβατήρια υγείας» για τον πληθυσμό

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα σχέδια κρατών να δώσουν δικαιώματα ταξιδιού και εργασίας σε όσους εμφανίζουν αντισώματα επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Προβληματικά» τα σχετικά τεστ.

Ξεχάστε τα «διαβατήρια υγείας» για τον πληθυσμό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν στην έκδοση «διαβατηρίων ανοσίας» για να επιτρέψουν σε ανθρώπους που εμφανίζουν αντισώματα να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Όπως θυμίζουν οι FΤ, αρκετές κυβερνήσεις ελπίζουν να εφαρμόσουν μια ανάλογη στρατηγική επιτρέποντας σε ανθρώπους με ανοσία να ταξιδέψουν ή να εργαστούν. Σε έκθεση που δημοσίευσε ο οργανισμός, όμως, τάσσεται κατά τέτοιων πρακτικών, επικαλούμενος της έλλειψη στοιχείων αναφορικά με το εάν κάποιος μπορεί να χαρακτηριστεί με απόλυτο τρόπο ότι έχει ανοσία από το θανατηφόρο ιό.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και έχουν αντισώματα είναι προστατευμένοι από δεύτερη μόλυνση», γράφει.

Την περασμένη εβδομάδα η Χιλή έγινε η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε σχέδιο για «διαβατήρια υγείας» σε ασθενείς που ανέρρωσαν, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στη δουλειά. Γερμανία και Βρετανία φέρονται να εξετάζουν ανάλογες πρακτικές. Ωστοσο ο ΠΟΥ είπε ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να εξασφαλιστεί ότι τέτοια μέτρα θα δουλέψουν, ούτε μελέτες για το εάν η παρουσία αντισωμάτων σημαίνει ανοσία για τους ανθρώπους. Ετσι «το να δοθεί σε ανθρώπους που έχουν αντισώματα ειδικό δικαίωμα να ταξιδέψουν ή να εργαστούν αυξάνει το ρίσκο να συνεχιστεί η μετάδοση».

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ακόμη και για την ακρίβεια των τεστ που απαιτούνται για να εξακριβωθεί η ανοσία στον πληθυσμό και τον κίνδυνο να «μπερδέψουν» τα αντισώματα της Covid-19 με αυτά άλλων κορωνοϊών, περιλαμβανομένων τεσσάρων που προκαλούν απλό κρυολόγημα.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 90 τεστ αντισωμάτων έχουν κυκλοφορήσει ήδη αλλά πολλά εξ αυτών αποδείχτηκαν αναξιόπιστα. Εννέα διαφορετικά τεστ εξέτασε η Μεγάλη Βρετανία αλλά κανένα δεν κάλυψε τα στάνταρντ, κάτι που σημαίνει ότι τα 17 εκατομμύρια που παρήγγειλε το υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v