Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση άνω του 30% το 2o τρίμηνο προβλέπει ο Πάουελ

Η οικονομία των ΗΠΑ δεν θα εισέλθει σε μια νέα Μεγάλη Ύφεση παρά την εκτίναξη της ανεργίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed. Αναμένει σταθερή ανάκαμψη το β' εξάμηνο του έτους, εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Υφεση άνω του 30% το 2o τρίμηνο προβλέπει ο Πάουελ

Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 30% το β’ τρίμηνο, όμως θα αποφευχθεί μακροπρόθεσμα μια πτώση όπως αυτή της Μεγάλης Ύφεσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS. Ωστόσο, τόνισε πως η φύση της τρέχουσας κρίσης σε συνδυασμό με τον δυναμισμό των ΗΠΑ και τη δύναμη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας θα ανοίξουν τον δρόμο για μια σημαντική ανάκαμψη.

«Δεν πιστεύω διόλου ότι αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα», απάντησε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι επίκειται Μεγάλη Ύφεση παρόμοια με αυτή τη δεκαετία του 1930, επικαλούμενος το ότι η αμερικανική οικονομία πήγαινε καλά προτού ξεσπάσει η πανδημία, οι τράπεζες είναι ισχυρές και οι αρχές αντιδρούν με επαρκή, κατ’ αυτόν, τρόπο.

Ο Τζερόμ Πάουελ εκτίμησε πως δεν αποκλείεται το επίπεδο της ανεργίας να κυμανθεί το προσεχές διάστημα μεταξύ του 20% και του 25% και η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο να φθάσει ακόμα και «το 20% και το 30%», κάτι που θα μπορούσε να γίνει «εύκολα», όπως προειδοποίησε. Παρ’ όλ’ αυτά, προέβλεψε πως η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει «σχετικά σύντομα», με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει εμβόλιο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

«Αυτή η οικονομία θα ανακάμψει αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγο καιρό», είπε ο κ. Πάουελ. «Μπορεί να χρειαστεί ένα διάστημα, μπορεί να εκταθεί μέχρι το τέλος του έτους, πραγματικά δεν γνωρίζουμε».

Ερωτηθείς εάν η οικονομία μπορεί να επουλωθεί χωρίς ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, ο κ. Powell είπε πως η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να ξαναξεκινήσει προτού διατεθεί μια θεραπεία, χωρίς να υπάρχει πλήρης ανάκαμψη.

«Υποθέτοντας πως δεν υπάρχει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, νομίζω πως θα δούμε την οικονομία να ανακάμπτει σταθερά κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου αυτού του έτους», εκτίμησε. «Για να ανακάμψει πλήρως η οικονομία, ο κόσμος θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρος και αυτό μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για την άφιξη ενός εμβολίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v