Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ισως καταστεί παράνομη η κατοχή χρυσού», προειδοποιεί hedge fund

Η άνοδος του πληθωρισμού που θα ακολουθήσει την κρίση της πανδημίας ενδέχεται να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να κατασχέσουν τον χρυσό των πολιτών, προειδοποιεί ο ιδρυτής της Odey Asset Management.

«Ισως καταστεί παράνομη η κατοχή χρυσού», προειδοποιεί hedge fund

Oι κυβερνήσεις μπορεί να απαγορεύσουν την κατοχή χρυσού από ιδιώτες αν χάσουν τον έλεγχο του πληθωρισμού μετά την κρίση του κορωνοϊού, εκτιμά ο Κρίσπιν Όντεϊ, ένας από τους πιο διακεκριμένους διαχειριστές hedge fund στην Ευρώπη.

Σε σημείωμα προς τους επενδυτές, ο ιδρυτής της Odey Asset Management τονίζει ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να απαγορεύσουν την κατοχή του από ιδιώτες. «Θα το κάνουν αυτό αν αισθανθούν ότι πρέπει να δημιουργήσουν μια σταθερή λογιστική μονάδα για το παγκόσμιο εμπόριο» προσθέτει.

Ο κ. Όντει αύξηση τις τοποθετήσεις σε χρυσό στο fund Odey European κατά τον Απρίλιο. Οι τοποθετήσεις σε χρυσό αντιπροσώπευαν το 39,9% της αξίας του ενεργητικού του fund στο τέλος του μήνα από 15,9% στο τέλος Μαρτίου.

Ο φόβος της κατάσχεσης από τις κυβερνήσεις είναι κάτι συνηθισμένο μεταξύ των οπαδών του χρυσού, οι οποίοι υπενθυμίζουν τη δήμευση χρυσού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 1933 με στόχο την υποτίμηση του δολαρίου. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε από τα 20,67 δολάρια ανά ουγκιά στα 35 δολάρια ανά ουγκιά, όπου παρέμεινε ως το τέλος του κανόνα του χρυσού το 1971.

Στη σημερινή εποχή, όπου τα μεγάλα νομίσματα δεν συνδέονται πλέον με τον χρυσό, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι κυβερνήσεις ή οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν μια παρόμοια κίνηση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Όντεϊ υποστηρίζει στο σημείωμα ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα καταφέρουν να ελέγξουν τον πληθωρισμό όταν οι οικονομίες θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

«Η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα με κυβερνήσεις οι οποίες σε στιγμές κρίσης κατέφυγαν στην υποτίμηση του νομίσματος» γράφει.

Ο κ. Όντεϊ δεν είναι ο μόνος που στοιχηματίζει ότι ο χρυσός θα ενισχυθεί αν μετά την κρίση της πανδημίας ακολουθήσει μια περίοδος με υψηλότερο πληθωρισμό, αν και οι μετρήσεις για τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό δείχνουν πως αυτή δεν είναι η κυρίαρχη άποψη.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα πλήξει τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και τις μετοχές ανάπτυξης, προβλέπει ο κ. Όντει, επικαλούμενος προβλέψεις για πληθωρισμό 5% ως 15% εντός 15 μηνών. «Αναμένω ότι οι αρχές θα καταπολεμήσουν με κάθε τρόπο τις κυρίαρχες αυτές τάσεις , αλλά αναμένω επίσης ότι θα χάσουν τη μάχη» υποστηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v