Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Δύσκολη η επίτευξη κερδών για τις τράπεζες ως το 2025

«Οι πιέσεις κερδοφορίας είναι πιθανό να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από το τρέχον σοκ», δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΝΤ: Δύσκολη η επίτευξη κερδών για τις τράπεζες ως το 2025

Υπό πίεση θα παραμείνει ο τραπεζικός τομέας έως το 2025, ακόμη και αν η οικονομία ανακάμπτει, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οπως μεταδίδει το CNBC, στην πιο πρόσφατη Εκθεση Παγκόσμιας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Global Financial Stability Report), το ΔΝΤ διαπίστωσε ότι οι τράπεζες σε εννέα προηγμένες οικονομίες θα αγωνιστούν για να έχουν κέρδη τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

Το Ταμείο ανέφερε ότι η οικονομική ύφεση που προκαλεί η Covid-19 θα «δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών», καθώς αντιμετωπίζουν απώλειες δανείων και πιο αυστηρά περιθώρια από τα χαμηλά επιτόκια.

«Οι πιέσεις κερδοφορίας είναι πιθανό να παραμείνουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ακόμη και όταν η παγκόσμια οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει από το τρέχον σοκ», δήλωσε το ΔΝΤ.

«Οι προκλήσεις για τα κέρδη των τραπεζών εμφανίστηκαν πριν από την Covid-19 και θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το 2025», δήλωσε το ΔΝΤ.

Μια λύση, όπως λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, είναι να σταματήσουν οι τράπεζες τα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών για να διατηρήσουν κεφάλαια. Μεγάλες αμερικανικές τράπεζες συμφώνησαν τον Μάρτιο να αναστείλουν τις επαναγορές έως το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά πολλές συνέχισαν να πληρώνουν μερίσματα.

Σημειώνεται ότι καταγράφοντας πτώση κατά 29% από τον Ιανουάριο, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη χειρότερη απόδοση σε αυτό το σημείο της χρονιάς, με 1 τρισ. δολάρια να έχει εξαϋλωθεί από τη χρηματιστηριακή τους αξία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v