Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Volkswagen: Δικαστική απόφαση ανοίγει δρόμο για αποζημιώσεις σε δεκάδες χιλιάδες πελάτες

Η αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάζεται να πάρει πίσω όχημα και να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη. Αντιμετωπίζει βουνό ανάλογων αιτημάτων, ενώ μια απόφαση που αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κάνει τα πράγματα... χειρότερα.

Volkswagen: Δικαστική απόφαση ανοίγει δρόμο για αποζημιώσεις σε δεκάδες χιλιάδες πελάτες

Η Volkswagen οφείλει να καταβάλει αποζημίωση στους πελάτες της, οι οποίοι εθίγησαν από το σκάνδαλο με τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της εταιρείας, αποφάσισε το Ομοσπονδιακό Αστικό Δικαστήριο της Γερμανίας, στην πρώτη δικαστική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο για το σκάνδαλο «ντίζελγκεϊτ», με το λογισμικό που παραποιούσε τις μετρήσεις στις εκπομπές καυσαερίων.

Το δικαστήριο αποφάσισε πως η εταιρεία οφείλει να πληρώσει 28.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη ντιζελοκίνητου μίνι-βαν (έδωσε το δικαίωμα στον αγοραστή να επιστρέψει το όχημα και να εισπράξει μέρος των χρημάτων που κατέβαλε πλέον τόκων) και ανοίγει το δρόμο ώστε να αναγκαστεί η Volkswagen να πληρώσει δεκάδες χιλιάδες πελάτες που εξαπάτησε. Υπολογίζεται ότι η απόφαση αφορά τουλάχιστον 50.000 εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια.

«Η απόφαση δίνει νομική βεβαιότητα σε εκατομμύρια καταναλωτές στη Γερμανία και δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση.

Ενας ακόμα μεγάλος πονοκέφαλος για την Volkswagen αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία είναι η αναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που εξετάζει το κατά πόσο νεότεροι κινητήρες που χρησιμοποιεί η εταιρεία αλλά και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, ήταν επίσης «πειραγμένοι» σε ότι αφορά τις ενδείξεις για τα καυσαέρια.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπήρχε σε αυτούς «ειδική συσκευή». Αν το δικαστήριο αποδεχτεί αυτή τη θέση μπορεί να επικαλεστεί την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου και να αναγκάσει την VW να πληρώσει δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v